Η σχέση εξ αποστάσεως για πολλούς αποτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο που έχει προκαθορισμένη πορεία με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας, καθώς το διαδίκτυο την έκανε πολύ πιο εφικτή σε σύγκριση με το παρελθόν.

H σχέση εξ αποστάσεως

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η σχέση από απόσταση δεν θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις.

Όμως, δεν είναι και λίγα τα ζευγάρια που έκαναν τη διαφορά, διότι άντεξαν στην απόσταση και επισφράγισαν τη σχέση τους με γάμο.

Η αποτυχία σε μια σχέση εξ αποστάσεως αποδίδεται ως επί το πλείστον στην επιφυλακτική και ενίοτε αρνητική αντίληψη των συντρόφων, η οποία φυσικά δεν εμφανίζεται στην αρχή που υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά στην πορεία της σχέσης.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια σχέση πρέπει να το πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να διατηρηθεί και να αντέξει.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχους, και μπορούμε να τηρήσουμε τους ακόλουθους κανόνες:

 • Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για έρωτα και όχι απλά για ενθουσιασμό.
 • Η εμπιστοσύνη είναι το ήμισυ του παντός. Η αμφισβήτηση οδηγεί σε παρανοήσεις και ζήλια.
 • Λέμε όχι σε εφήμερους πειρασμούς.
 • Παραδεχόμαστε τα λάθη μας, καθώς ο εγωισμός δεν χωρά σε μια σχέση που ήδη παλεύει να κρατηθεί από κάπου.
 • Σωστή επικοινωνία: η πιο δυνατή αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους γίνεται μέσω του βλέμματος και της οπτικής επαφής.
 • Σχεδιάζουμε καθημερινά την επόμενη συνάντησή μας.

  Η επικοινωνία

  Στην σχέση εξ αποστάσεως είναι φυσικό η τεχνολογία να είναι ο καλύτερος φίλος μας.

  Ως εκ τούτου, το κλειδί για την υπέρβαση αυτού του προβλήματος είναι αποκλειστικά και μόνο η συχνή επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, να βλέπουμε το χαμόγελο, τη γλώσσα του σώματος, και πολλά άλλα.

  Επομένως, πρέπει να φροντίσουμε να επικοινωνούμε με κάθε τρόπο. Κυρίως με web κάμερες, καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια οπτική συναισθηματική επαφή με συνεχή σύνδεση.

  Η καθημερινή επαφή μέσω web κάμερας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση μας και να μας φέρει πιο κοντά. Για παράδειγμα, μπορούμε να βγαίνουμε στο μπαλκόνι με το tablet και να απολαμβάνουμε την πανσέληνο μαζί με το/τη σύντροφό μας.

  Το καθημερινό μοίρασμα στιγμών χτίζει κλίμα ασφάλειας. Έτσι, μπορούμε να καθιερώσουμε μια ρουτίνα στην επικοινωνία μας. Για παράδειγμα, μια γρήγορη σύνδεση με ένα “καληνύχτα” πριν κοιμηθούμε.

  Ωστόσο, η σχέση εξ αποστάσεως θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις εάν ο σύντροφος βρίσκεται σε ξένη χώρα με μεγάλη διαφορά ώρας.

  Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινές ρουτίνες που ταιριάζουν μεταξύ τους. Αν δεν έχουμε, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε μερικές από κοινού.

  Έτσι, πρέπει να κανονίζουμε πότε θα είναι η επόμενή μας συνάντηση, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη σχέση εξ αποστάσεως, από το να ορίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού. Η αναμονή αυτής της συνάντησης θα αμβλύνει τους χρονικούς περιορισμούς και θα μας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.

  Βέβαια, μια σχέση από απόσταση που δεν έχει ως κεντρικό στόχο μιας μόνιμης μετεγκατάστασης των δύο συντρόφων, και βρίσκεται μονίμως σε προσμονή, είναι καταδικασμένη να έχει ημερομηνία λήξης.

  Τα πλεονεκτήματα

  Το πλεονέκτημα στην σχέση εξ αποστάσεως είναι ότι μας αναγκάζει, θέλοντας και μη, να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα, μιας και στερούμαστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

  Καθώς τα συναισθήματα δεν ανιχνεύονται μόνο με το βλέμμα, αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να τα βιώνουμε πιο έντονα, καθώς θα τα καλλιεργούμε σε καθημερινή βάση για να τα εκφράσουμε.

  Έτσι, η απόσταση κάνει την επικοινωνία πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, τα ζευγάρια που λόγω συνθηκών αναγκάζονται να μένουν σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και χώρες, είναι βέβαιο ότι δεν κινδυνεύουν να βαρεθούν ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, υπάρχει πάντα μια προσμονή.

  Αυτό σημαίνει ότι δεν αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις που μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν και σε τσακωμό. Τα ζευγάρια εξ αποστάσεως έχουν πιο ουσιαστική επικοινωνία καθώς στο χρόνο που τους δίνεται να μιλήσουν, θα επικεντρωθούν στο συναίσθημα. Έτσι, το δέσιμο γίνεται πιο δυνατό.

  Άλλωστε η απόσταση μπορεί να λειτουργήσει και αναζωογονητικά, καθώς η λαχτάρα της προσμονής να αντικρίσει κάποιος πρόσωπο με πρόσωπο το άλλο του μισό δημιουργεί αναμφίβολα μια μαγεία.

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθρο5 σημάδια μιας τοξικής σχέσης
Επόμενο άρθροΑιθέρια έλαια και άγχος