Εάν τελευταία σας ταλαιπωρούν οι κρίσεις πανικού ή το συνεχόμενο άγχος δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη που παλεύουν με την ίδια κατάσταση που δυσκολεύει και εσάς!

Τα καλά νέα είναι ότι οι αγχώδεις διαταραχές είναι θεραπεύσιμες! Υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας, τόσο παραδοσιακές όσο και εναλλακτικές!

Η αρωματοθεραπεία για το άγχος και τις κρίσεις πανικού σύμφωνα με πληθώρα ερευνών φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική!

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν το σώμα με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της διάθεσής σας, της διευκόλυνσης της χαλάρωσης και της καταπολέμησης των λοιμώξεων.

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως σαν μια εναλλακτική ή συμπληρωματική πολλές φορές θεραπευτική επιλογή. Ενώ ορισμένοι ειδικοί συνεχίζουν να αμφισβητούν εάν τα αιθέρια έλαια είναι χρήσιμα, πολλοί τα προτείνουν για τα θετικά αποτελέσματα που προσφέρουν στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

Γιατί τα αιθέρια έλαια λειτουργούν κατά του άγχους;

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν στη μείωση του άγχους και στην τόνωση της διάθεσης, επειδή τα μόρια της μυρωδιάς μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα συνδέονται άμεσα με αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι χάνουν την όσφρησή τους, συχνά αρχίζουν να εμφανίζουν και κατάθλιψη. Και, μερικοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη αρχίζουν να έχουν εξασθενημένη αίσθηση όσφρησης.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά επειδή ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνδέσει το άρωμα με τη μνήμη. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο καθώς κάνετε διαλογισμό ή ενώ κάνετε κάτι άλλο που σας αρέσει, ο εγκέφαλός σας θα το θυμάται αυτό και το συνδέει. Με αυτό τον τρόπο, όταν έρχεστε σε επαφή μια επόμενη φορά με την ίδια μυρωδιά σε κάποια κρίση άγχους, το άρωμα σας βοηθά να χαλαρώσετε διαμέσου της μνήμης του εγκεφάλου σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν χρησιμοποιούνται όλα τα λάδια με τον ίδιο τρόπο. Πριν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε, χρειάζεται να καταλάβετε ποιες είναι οι οδηγίες χρήσης του κάθε αιθέριου ελαίου.

Επίσης δεν ενδείκνυται να τοποθετήσετε τα αιθέρια έλαια στο δέρμα σας χωρίς να τα αραιώσετε πρώτα. Μπορείτε να αραιώσετε τα αιθέρια έλαια με άλλα έλαια όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας ή παρόμοια προϊόντα. Αυτά ονομάζονται λάδια μεταφοράς. Πάντα βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ποια είναι η αναλογία αραίωσης πριν το χρησιμοποιήσετε αλλιώς είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο δερματικό έγκαυμα.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για τη θεραπεία της ψυχικής σας υγείας. Ας δούμε μερικούς παρακάτω!

Εισπνεύστε τα!

Μπορείτε να τοποθετήσετε αιθέρια έλαια, αναμεμειγμένα με νερό, σε μια συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων (diffuser). Η συσκευή θα απλώσει στη συνέχεια τα αιθέρια έλαια στον αέρα καθώς το νερό και το λάδι εξατμίζονται. Όταν χρησιμοποιείτε λάδια σε έναν διαχυτή, βεβαιωθείτε  πόσο δυνατή είναι η ισχύς, κάποια έλαια θέλουν μεγαλύτερη ισχύ και διάρκεια ενώ κάποια άλλα λιγότερη.

Αφήστε τα να εξατμιστούν φυσικά!

Μπορείτε να  ρίξετε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας  σε ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια μικρή πετσέτα και έπειτα να τοποθετήσετε το βαμβάκι σε ένα μπολ ή πιάτο στο δωμάτιό σας. Αυτός ο τρόπος θα  επιτρέψει στα αιθέρια έλαια να εξατμιστούν από το βαμβάκι φυσικά στο χώρο αργά-αργά.

Απλώστε τα στο δέρμα σας!

Όταν τα αιθέρια έλαια αναμειγνύονται με συγκεκριμένη αναλογία με άλλα έλαια όπως το λάδι καρύδας, το λάδι αβοκάντο, το αμυγδαλέλαιο το argan oil, το ελαιόλαδο το καστορέλαιο κα, μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στο δέρμα σας, όπως θα απλώνατε μια κρέμα ή λοσιόν στο σώμα σας!

Ψεκάστε τα στο χώρο σας!

Εάν θέλετε το άρωμα του αιθέριου ελαίου χωρίς να το διαχέετε με συσκευή στο δωμάτιο, μπορείτε να το ψεκάσετε στον αέρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπουκάλι ψεκασμού και νερό για να αναμειχθούν τα λάδια. Στη συνέχεια, μπορείτε να το ψεκάζετε σε όλο το δωμάτιο, στο γραφείο σας ή ακόμα και στο αυτοκίνητό σας.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια σε μια κρίση άγχους ή πανικού;

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής κρίσης άγχους ή κρίσης πανικού, θα πρέπει να είστε λίγο προετοιμασμένοι αρχικά. Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ότι το άγχος σας αυξάνεται, οι κρίσεις άγχους και πανικού μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα από το πουθενά. Αυτό σημαίνει ότι ενώ  φαινομενικά δεν συμβαίνει κάτι απειλητικό στη ζωή σας το άγχος σας αυξάνεται τόσο πολύ σε σημείο να πάθετε κρίση πανικού. Μπορεί να νομίζετε ότι τα πράγματα πάνε καλά και μετά την επόμενη στιγμή να έρθει μια κρίση πανικού. Λόγω λοιπόν ότι οι αγχώδεις διαταραχές μας ξαφνιάζουν μέσα στην μέρα καλό θα είναι να έχει γίνει μια προετοιμασία πριν, στους χώρους που συνήθως κινείστε.

Εάν αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού ή άγχους, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε έναν διαχυτή στο γραφείο σας στη δουλειά σας. Ή, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε, θα μπορούσατε να κρατήσετε μερικές μπάλες βαμβακιού με λάδι σε ένα δοχείο που μπορείτε να κρατήσετε μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο όταν νιώσετε το άγχος σας να αρχίζει να αυξάνεται, μπορείτε απλά να ανοίξετε το δοχείο για να επωφεληθείτε από την αρωματοθεραπεία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα δοχείο και να διατηρήσετε το έλαιο μεταφοράς και το αιθέριο έλαιο αναμεμειγμένα σε αυτό, σε ένα μέρος όπου μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση. Αυτό μπορεί να είναι μέσα στην τσάντα σας ή στο γραφείο σας. Πολύ απλά θα τρίψετε λίγο από τη λοσιόν στο χέρι σας όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος.

Ποια αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά για το άγχος;

Λεβάντα

Ίσως το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο, η λεβάντα έχει ένα ευχάριστο λουλουδένιο άρωμα. Θεωρείται ότι βοηθά με το άγχος και καταπολεμά τις διαταραχές ύπνου! Είναι ιδιαίτερα ευεργετική και για τα μικρά παιδιά!

Περγαμόντο

Το άρωμα αυτό προέρχεται από τα πορτοκάλια περγαμόντο. Είναι ένα έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοποιεία και βοηθάει πολύ να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιείται συχνά ως τσάι για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Φτιάχνεται επίσης σε αιθέριο έλαιο που μπορείτε να το αναμίξετε με άλλο λάδι και να το τρίψετε στο δέρμα σας ή να το προσθέσετε στο μπάνιο σας.

Τριαντάφυλλο

Τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου. Αυτό το λουλουδένιο άρωμα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικό.

Πορτοκάλι

Η μυρωδιά των φρέσκων πορτοκαλιών είναι σχεδόν πάντα ευχάριστη στον χώρο. Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού αιχμαλωτίζει αυτό το άρωμα και το συμπυκνώνει.

Σανταλόξυλο

Το σανταλόξυλο είναι ένας τύπος αρωματικού ξύλου που χρησιμοποιείται συχνά για αρωματοθεραπεία αλλά και στην αρωματοποιεία. Το σανταλόξυλο παρασκευάζεται επίσης σε αιθέρια έλαια που βοηθούν με το στρες και το άγχος.

Ylang-Ylang

Το ylang-ylang είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Τα κίτρινα άνθη του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός αιθέριου ελαίου που βοηθά με το άγχος και τις διαταραχές διάθεσης.

Φασκόμηλο

Ένα άλλο από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για το στρες και το άγχος είναι το βότανο που ονομάζεται φασκόμηλο. Αυτό το λάδι επηρεάζει το σύστημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας.

Γιασεμί

Για το άγχος, τα αιθέρια έλαια από το άνθος του γιασεμιού είναι πολύ πολύ χρήσιμα.

Λιβάνι

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού θεωρείται ότι ανακουφίζει από το άγχος αλλά και από τον πόνο. Προέρχεται από το δέντρο Boswellia που προέρχεται από τη Σομαλία.

Jatamansi

To Jatamansi ανήκει επίσης στην ίδια οικογένεια με τη βαλεριάνα. Ως αιθέριο έλαιο, όχι μόνο βοηθά στο άγχος και τον ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Ιερός Βασιλικός

Ο ιερός βασιλικός είναι ένα βότανο με άρωμα μέντας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ιδιότητές του είναι χρήσιμες για τον σωματικό πόνο και το άγχος.

Βασιλικός

Ο γλυκός βασιλικός είναι από την ίδια οικογένεια με τον ιερό βασιλικό. Ο γλυκός βασιλικός είναι αυτός που χρησιμοποιούμε συχνά στη μαγειρική. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθά με το άγχος.

Πατσουλί

Το πατσουλί χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ιατρική της Αγιουρβέδα για την ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Είναι ιδιαίτερα πολύ ηρεμιστικό και χαλαρωτικό όταν εισπνέεται ή διαχέεται στον χώρο.

Μαντζουράνα

Μπορεί να γνωρίζετε τη μαντζουράνα με το άλλο της όνομα: ρίγανη. Πολλοί αρωματοθεραπευτές χρησιμοποιούν αυτό το αιθέριο έλαιο για ανακούφιση από το άγχος.

Σημαντική Σημείωση!

Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση αιθέριων ελαίων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Η χρήση ορισμένων αιθέριων ελαίων στο δέρμα σας πριν βγείτε στο φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σας επιπλέον ευαισθησία. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσέξεις, θα πάθεις σοβαρό έγκαυμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τύποι αιθέριων ελαίων που προκαλούν άσθμα και αλλεργίες στους ανθρώπους. Και ορισμένα έλαια σίγουρα θα σας βλάψουν σε περίπτωση κατάποσης. Δεν μπορείτε να κάνετε δικές σας υποθέσεις όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια.

Πριν τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ειδικά εάν είστε έγκυος.

Ποια ροφήματα είναι ευεργετικά για το άγχος;

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ όταν είναι νευρικοί, αυτή η επιλογή μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και τη διαταραχή πανικού. Αντίθετα, ψάξτε για ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε. Για παράδειγμα:

 • Τσάι μέντας
 • Ζεστό γάλα
 • Τσάι Κάβα
 • Τσάι από ρίζα βαλεριάνας
 • Φρέσκος χυμός λαχανικών ή φρούτων
 • Νερό
 • Βυσσινάδα
 • Πράσινο τσάι
 • Τσάι χαμομήλι
 • Τίλιο
 • Βαλσαμόχορτο

Εάν έχετε άγχος τη νύχτα, οι καλύτερες επιλογές είναι το τσάι από ρίζα βαλεριάνας, το χαμομήλι, το τίλιο ή το ζεστό γάλα. Ο χυμός κερασιού επίσης όσο και το τσάι βαλεριάνας έχουν ερευνηθεί ιατρικά με θετικά αποτελέσματα στη μείωση της αϋπνίας. Το νερό βοηθάει επίσης κάθε στιγμή γιατί ακόμη και η ελαφρά αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επιδεινώσει τη διαταραχή πανικού.

Επίσης, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το τσάι χαμομηλιού μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και της σοβαρής γενικευμένης αγχώδης διαταραχής. Η μείωση της κορτιζόλης βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, επειδή η χαμηλότερη κορτιζόλη έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Έτσι, η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να έχει θετική φυσική επίδραση στα συμπτώματα άγχους.

Άλλες τροφές που βοηθούν στο στρες και μπορείτε να συμπεριλάβετε στην πρωινή διατροφή σας κάνοντας ένα Smoothie ή και ξεχωριστά είναι οι παρακάτω:

 • Σπόροι Chia
 • Αμυγδαλοβούτυρο
 • Κακάο
 • Αβοκάντο

Παράλληλα με τα αιθέρια έλαια…

Ενώ τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική μορφή θεραπείας, μπορεί να μην είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές με το άγχος, τον πανικό ή την κατάθλιψη. Εάν διαπιστώσετε ότι το άγχος και η κατάθλιψη σας επηρεάζουν καθημερινά, θα πρέπει να αναζητήσετε και κλασσικές μορφές θεραπείας.

Μπορεί να υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ταχύτερο έλεγχο του άγχους σας. Ή, μπορεί η συζήτηση με έναν θεραπευτή να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να ελέγχετε το άγχος και τα συναισθήματά σας. Εάν επιλέξετε να δείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια. Είναι σημαντικό να βρείτε την μορφή θεραπείας που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

 

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΣχέση εξ’αποστάσεως
Επόμενο άρθρο15+1 Μύθοι για την ψυχική υγεία