Ο Δρ. Τζέιμς Κίρμπι από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ εφάρμοσε ένα πρόγραμμα θεραπείας με επίκεντρο τη συμπόνια διάρκειας 12 εβδομάδων, για να αλλάξει το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες αναφορικά με το σώμα τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα μείωσε επιτυχώς το αίσθημα ντροπής και την αυτοκριτική για το σωματικό βάρος, αύξησε την αποδοχή των ατόμων απέναντι στις πλευρές του εαυτού τους που τους προκαλούσαν στενοχώρια, πόνο και αποτυχία, ενώ το 66% από αυτούς παρουσίασαν κλινική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Ο Δρ. Kirby είπε ότι τα άτομα που ταξινομούνται ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα συχνά ντρέπονται για την εμφάνισή τους και ως αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος.
«Στους δυτικούς πολιτισμούς, η φυσική εμφάνιση των ανθρώπων υπόκειται σε έντονο έλεγχο, ιδιαίτερα λόγω της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε.
«Η έκθεση σε αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με το σωματικό βάρος, το μέγεθος και το σχήμα, καθιστά πολλούς ανθρώπους ευάλωτους και τους κάνει να ντρέπονται για το πώς φαίνονται και πώς τους βλέπουν οι άλλοι».
Ο Δρ. Kirby είπε ότι η Taryn Brumfitt (σ.σ. που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα) αποτελεί ένα σημαντικό θετικό πρότυπο.
Η Taryn Brumfitt, από την Αδελαΐδα, της οποίας ο αγώνας για την αποδοχή του σώματός της αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν είναι… μοντέλα, είναι η «Αυστραλή της Χρονιάς» (Australian of the Year) για το 2023 και ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, της απένειμε τη σχετική διάκριση.
Η Taryn Brumfitt είναι σκηνοθέτης. Με το ντοκιμαντέρ «Embrace» (2016) διερεύνησε πώς να αγαπάει το σώμα της και γιατί τόσες πολλές γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με την εμφάνισή τους. Εδώ και έξι χρόνια έχει προβληθεί σε 190 χώρες.
Η 45χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών έχει επίσης γράψει τέσσερα βιβλία, που έγιναν μπεστ σέλερ, ενώ ίδρυσε την εταιρία μέσω της οργάνωσης «Body Image Movement» πριν από 10 χρόνια.
Το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της, «Embrace Kids», έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν το σώμα τους.
Οι ταινίες, τα βιβλία και οι ομιλίες της εκτιμάται ότι έχουν «φτάσει» σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις γύρω από θέματα για την εικόνα του σώματος», λέει ο Δρ. Kirby.
«Αν νιώθεις ντροπή για την εμφάνισή σου και βιώνεις κατάθλιψη εξαιτίας αυτού, δεν φταις εσύ. Προγράμματα όπως η θεραπεία με επίκεντρο τη συμπόνια μπορεί να προσφέρουν μια πιθανή οδό που θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση μιας πιο υποστηρικτικής και επικυρωτικής σχέσης με τον εαυτό μας και αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» προσθέτει.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Behavior Therapy.
Πηγη https://www.onmed.gr/