Η σειρά «ΣτΟργή»

 

Πριν από μερικούς μήνες έκανε πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ η «ΣτΟργή», μία σειρά που πραγματεύεται το βαθύτερο και διαχρονικότερο κοινωνικό πρόβλημα: τη βία. Πιο επίκαιρη από ποτέ, με ανθρώπινες ιστορίες που δίνουν goosebumbs και πολύ σημαντικά μηνύματα. Ζούμε στην εποχή που πλέον οι άνθρωποι μαθαίνουν να μιλούν, και όπως συνηθίζω να λέω, η επικοινωνία είναι ο χειρότερος εχθρός κάθε κρίσης. Μέσα από τη σειρά απενοχοποιείται η ψυχοθεραπεία, δίνεται νέα διάσταση στην ενσυναίσθηση και ο λόγος πάει σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έκρυβαν για χρόνια τον πόνο μέσα τους, όμως ήρθε η ώρα να σπάσουν τη σιωπή τους. Ήρθε η ώρα να λυτρωθούν.

Δεν έχει σημασία αν αυτή η σειρά έκανε μεγάλα νούμερα τηλεθέασης ή όχι. Σημασία έχει που για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μιλήσαμε για θέματα ταμπού, και καταδείξαμε τη σημασία της ανθρώπινης επικοινωνίας, που ομολογουμένως νοσεί βαθιά στις μέρες μας. Θέματα όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η ενδοοικογενειακή βία, η παρενόχληση και οι κοινωνικές ανισότητες είναι κάτι που δύσκολα κάποιος αγγίζει, πόσο μάλλον να ερμηνεύσει και να γιατρέψει.

Η κοινωνία μας πέρασε μία μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, που είχε ως φυσικό επακόλουθο να κλειστούμε στα σπίτια και τους εαυτούς μας, να περιορίσουμε τα λόγια μας και να «πνιγούμε» μέσα σε ανείπωτα συναισθήματα, που εν τέλει έγιναν ψυχοσωματικά και αϋπνία.

Τα μακιγιάραμε καλά με φίλτρα στα social media, φορέσαμε τα πιο πλατιά μας χαμόγελα, αλλά μόνο το περιτύλιγμα άλλαξε. Από μέσα είναι μια άλλη ιστορία. Μπορείς να ξεγελάσεις πολύ εύκολα σήμερα τους άλλους γύρω σου, όχι όμως και τον εαυτό σου. Και όταν το βράδυ κλείνεις τα φώτα και ξαπλώνεις, έρχεσαι αντιμέτωπος με τον αληθινό σου εαυτό και ξαφνικά τα προβλήματα που έκρυψες κάτω από το χαλάκι, βγαίνουν και σε τρομοκρατούν. Σε τέτοιο βαθμό που εν τέλει σε αδρανοποιούν. Και είσαι εκεί, μόνος σε ένα σκοτεινό και κρύο δωμάτιο αντιμέτωπος με την ζωή στις αληθινές της διαστάσεις και ανήμπορος για το οτιδήποτε.

Κάπου εκεί, λοιπόν, καλείσαι να πάρεις μία απόφαση: είτε να παραιτηθείς και να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν όπως στα φέρει η ζωή, είτε να σηκωθείς και να αγωνιστείς, να μη φύγεις αμαχητί, να μην παραδώσεις τα όπλα. Η ζωή δεν είναι εύκολη, ποτέ δεν ήταν. Το ίδιο και η ψυχανάλυση. Δεν είναι εύκολο να καθίσεις σε μία καρέκλα και να ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν άγνωστο. Να φανερώσεις όλα τα χαρτιά σου στο τραπέζι και να μάθεις να παίζεις στο παιχνίδι της ζωής με νέους όρους. Να ξεμάθεις, να ξεβολευτείς. Να βγεις για λίγο από την μέχρι πρότινος ρουτίνα και να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Όπως το να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου και να σε αγαπάς λίγο περισσότερο. Να αλλάξεις προτεραιότητες, να βγάλεις τα άγχη σου και να αποκτήσεις νέους στόχους. Να έχεις έναν άλλο λόγο, για να ξυπνάς κάθε πρωί.

Αυτό το «ξεβόλεμα» ήρθε να μας δείξει και η «ΣτΟργή» και φάνηκε πως άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Τα διθυραμβικά σχόλια των τηλεθεατών στο Twitter είναι αποδεικτικό αυτής της απήχησης, όπως επίσης και καθρέφτης μία γινομένης κατάστασης. Η σειρά λειτούργησε σαν καθρέφτης της κοινωνίας και έδειξε αυτά που φοβόμαστε όλοι, όπως επίσης και την ανάγκη να μοιραστούμε με τους άλλους όσα μας βαραίνουν. Η Γιατρός υποδέχτηκε στο γραφείο της πολλά και δύσκολα περιστατικά που έχρηζαν μεγάλης προσοχής, τόσο ως προς την προσέγγιση, όσο και προς τη θεραπεία. Όμως, πόσο έτοιμος είναι ο μέσος Έλληνας να υποβληθεί σε ένα τέτοιο διαλεκτικό και «αναίμακτο» χειρουργείο; Κι αν πάρει την απόφαση να ανοίξει την καρδιά του, για ποια θέματα θα μιλήσει;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα ποσοστά επιπολασμού ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως, κυμαίνονται στα επίπεδα του 12%. Με άλλα λόγια, αυτήν τη στιγμή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους αυτού του πλανήτη αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή ελαφριάς, μέτριας ή βαριάς μορφής. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές είναι αυτές που σχετίζονται με καταθλιπτικά συμπτώματα και άγχος.

Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι το 14% των συμμετεχόντων – σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων  – παρουσίαζε κάποια μέτρια ή σοβαρή ψυχοπαθολογία, με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. Οι περισσότεροι εμφάνιζαν συμπτώματα ψυχολογικής κόπωσης, ευερεθιστότητας και ανησυχίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό εμφάνιζε εμμονές, φοβίες και πανικό. Κάνοντας μια σύγκριση των ευρημάτων με τα ποσοστά επιπολασμού στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα παρουσιάζουμε μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά αυξημένα ποσοστά γενικευμένου άγχους και αγχωδών διαταραχών.

Αυτά, λοιπόν, που συχνά αποκαλούμε μηδαμινά συμπτώματα, που βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις και κλείνουμε τα μάτια, είτε γιατί φοβόμαστε πως θα μας αντιμετωπίσουν οι γύρω μας, είτε γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε, όσο καλά και να τα κρύψουμε, αυτά δεν φεύγουν, δεν εξαφανίζονται. Αντιθέτως, γιγαντώνονται και κάποια στιγμή μας καταβάλουν.

Αν μας έμαθε ένα πράγμα αυτή η σειρά είναι ότι πρέπει να μιλάμε. Ποτέ δεν είναι αργά να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να κάνουμε ειρήνη με το παρελθόν, να μας συγχωρέσουμε για τυχόν λάθη που κάναμε και να ξαναβρούμε το κέντρο μας και τον λόγο ύπαρξής μας. Να βρούμε την ευτυχία! Είναι δύσκολο όταν σκάβεις μέσα σου, το ξέρω, αλλά πόσο άδικο είναι να περνάει η ζωή από δίπλα σου κι εσύ να είσαι απλός παρατηρητής και να μη μετέχεις πουθενά; Είναι στο χέρι σου να κάνεις το πρώτο βήμα κι από εκεί όλα θα βρουν τον δρόμο τους. Ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Η «ΣτΟργή» ρίχνει αυλαία σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ, στον ΣΚΑΪ, με ένα άκρως συγκινητικό επεισόδιο. Μην το χάσετε!

 

Πηγή: skai.gr
Προηγούμενο άρθροΗ πρωτεΐνη που βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Επόμενο άρθροΠαχυσαρκία: Πώς βοηθάμε ένα άτομο να νιώσει καλύτερα με το σώμα του