Η μουσική θεωρείται η γλώσσα των συναισθημάτων μας ή ακόμα καλύτερα η φωνή τους.

Η μουσική αποτελεί μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας. Ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να μας γεννήσει συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά, να ανασύρει μνήμες από το μυαλό μας να μας δημιουργήσει συναισθήματα έκπληξης, ανυπομονησίας και θαυμασμού. Ξυπνά το σώμα μέσα από την επιθυμία της κίνησης ή του χορού και επηρεάζει τις αισθήσεις. Μπορεί να μας ταξιδέψει σε παλιές ιστορίες, επιθυμίες, απωθημένα και σκέψεις που ίσως να νομίζαμε ότι δεν υπάρχουν πια στο μυαλό μας, όμως είναι ακόμα εκεί.

Η μουσική ταξιδεύει μέσα από τα αφτιά μας ακριβώς στο σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα. Ο Πλάτωνας, θεωρούσε τη μουσική εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία ανθρώπων γενναίων που μπορούν να στηρίξουν ηρωικά το κράτος. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο στις περιπτώσεις που η μουσική έπαυε να είναι σεμνή αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το άτομο την ηθική του υπόσταση και μέσα από αυτό ακόμα και να ασθενήσει. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ευχάριστη τη μουσική, χωρίς αμφιβολία. Τη θεωρεί απαραίτητη στις περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος αναπαύεται μετά από την καθημερινή προσπάθεια και συμφωνεί με τον Πλάτωνα στο κομμάτι της ηθικής, ενώ τονίζει πως η μουσική δεν επηρεάζει τον άνθρωπο επιφανειακά, αλλά μπαίνει στη ψυχή του.

Μουσικολογία+Ψυχολογία= Ψυχολογία της Μουσικής

Η επίδραση της μουσικής στην Ψυχολογία είναι σημαντική και κατέχει τη δική της θέση στον κλάδο της Ψυχολογίας. Στόχος του συγκεκριμένου κλάδου είναι η μελέτη του τρόπου που η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο με βάση το πως εκείνος την αντιλαμβάνεται και όχι μόνο. Μελετά θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αποδίδεται μουσικά από τους δημιουργούς η δημιουργικότητα τους, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την απόδοση του μουσικού τους κομματιού, ενώ δίνεται έμφαση και στον τρόπο που το κοινό την αντιλαμβάνεται μέσα από τις κοινωνικές συμπεριφορές και τα συναισθήματα που δημιουργούνται.

Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες;

Μπορεί η μουσική να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των Ψυχικών διαταραχών; Αυτό αναρωτήθηκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και προκειμένου να δώσουν απάντηση συνδύασαν την ψυχολογία με την ακουστική μηχανική. Τα αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού δεν είναι όμως μόνο μουσικά αλλά εκτείνονται και στην ψυχολογία του ατόμου.

Από ό,τι φαίνεται η μουσική δεν είναι απλά ένας ήχος που εισέρχεται στα αφτιά μας χωρίς κάποιο περαιτέρω αντίκτυπο. Αντιθέτως, οι επιστήμονες της συγκεκριμένης μελέτης, θεωρούν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάποια μουσικά κομμάτια μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε χαρούμενοι, ενώ κάποια άλλα μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε καταθλιπτικά. Η διάθεση επηρεάζεται και από τους στίχους που μπορεί να έχει ένα τραγούδι, για παράδειγμα κομμάτια όπως το ¨Everybody Hearts¨ των REM δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, σε αντίθεση με συγκεκριμένα κομμάτια από το άλμπουμ ¨Wish You here¨των Pink Floyd που θεωρήθηκαν ευεργετικά για τη διάθεση.

Φυσικά η έρευνα των Σκωτσέζων επιστημόνων δεν θα σταματήσει εκεί καθώς απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουν προγράμματα στον υπολογιστή τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύουν τα στοιχεία της μουσικής που έχουν επιρροή στη διάθεση του ανθρώπου.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, οι ίδιοι προχώρησαν βαθύτερα μέσα από τον συνδυασμό συγκεκριμένων ειδών μουσικής και μουσικών με ψυχικές διαταραχές. Για παράδειγμα, κομμάτια κλασσικής μουσικής μεγάλων συνθετών κάνουν καλό σε διαταραχές που εντάσσονται στο φάσμα του άγχους. Άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και άκουγαν Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ένιωθαν τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού τους να καλυτερεύουν, ενώ συγκεκριμένα κομμάτια του Ιταλού κλασσικού συνθέτη Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι μείωναν το έντονο στρες.

article

Αλήθεια, με ποιον τρόπο η μουσική επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Αρχικά με την έκκριση ντοπαμίνης, που είναι ο νεροδιαβιβαστής της ευχαρίστησης και της ευτυχίας. Επιπλέον, η λειτουργία του εγκεφάλου είναι τόσο εντυπωσιακή καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει την ντοπαμίνη μόνο από την ιδέα ότι ένα κομμάτι μουσικής που είναι ευχάριστο για το άτομο είναι πιθανό να ακουστεί. Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλος διεγείρεται ακόμα και μόνο με την ιδέα της μουσικής.

Επίσης, η μουσική συμβάλλει θετικά στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου, καθώς η καθημερινή ακρόαση μπορεί να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού και να παρεμποδίσει, μέσω των κυττάρων την εισβολή βακτηριδίων στον οργανισμό του ανθρώπου. Στην ανάπτυξη του εγκεφάλου δε, έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αυξήσει τις γκρίζες ζώνες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται λειτουργίες όπως η μνήμη. Επιπλέον, είναι σύμμαχος των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη αλλά και όσων αντιμετωπίζουν κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια όπως το Parkison.

Πως βοηθά η μουσική τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;

Η εκμάθηση μουσικών οργάνων σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αποτελεί έναν ακόμα τρόπο παρέμβασης σε περιπτώσεις όπως η δυσλεξία. Μέσα από την εκπαίδευση με τη χρήση μουσικής τα παιδιά δείχνουν καλύτερη απόδοση στην ανάγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η εκπαίδευση πάνω στα μουσικά όργανα βοηθά στην ανάπτυξη της ακουστικής-λεκτικής μνήμης γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα τα παιδιά που θεωρούνται αργοί αναγνώστες.

¨ Η μουσική προκαλεί συναισθήματα και τα συναισθήματα κουβαλούν την ανάμνηση τους.¨ Oliver Sacks, 1933-2015, Βρετανός νευρολόγος

ΠΗΓΗ:blog.melapus.com

 

Προηγούμενο άρθροΔιάθεση: Οι μικρές συναισθηματικές πληγές δεν είναι ασήμαντες
Επόμενο άρθροΈρωτας χωρίς ανταπόκριση: Πώς να το χειριστείτε;