γυναίκα πίνει νερό ενυδάτωση

 

Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό: Μπορεί να είναι ο λόγος που νιώθεις κουρασμένη και που δεν έχεις τη συνηθισμένη σου αντοχή ενώ ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ή τη δυνατότητα συγκέντρωσής μας, σύμφωνα με έρευνα.
Από την άλλη, το νερό είναι το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο για να εξασφαλίσεις ότι παρέχεις στον οργανισμό σου την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Γιατί το να πίνεις όλη τη μέρα νερό δεν είναι καλή ιδέα

Απ’ ότι φαίνεται όμως ακόμη και η κατανάλωση νερού χρειάζεται τρόπο και μέτρο, αφού το να πίνεις τεράστιες ποσότητες πρωί, μεσημέρι και βράδυ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου. “Εάν πίνεις νερό και μετά αποβάλεις μεγάλες ποσότητες ούρων και το χρώμα τους είναι διάφανο, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τα υγρά που του προσφέρεις”, εξηγεί ο David Nieman, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο των Απαλαχίων στις ΗΠΑ και διευθυντής στο εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης στο ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Σύμφωνα με τον Nieman, το σκέτο νερό έχει την τάση να “γλιστράει” στο πεπτικό σύστημα όταν δεν συνοδεύεται από τροφή ή ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν κάποιος πίνει μεγάλες ποσότητες νερού με άδειο στομάχι. Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, σε αυτές τις συνθήκες δεν έχεις κανένα όφελος από το νερό που πίνεις!

Γιατί το να πίνεις συνέχεια νερό δεν είναι καλή ιδέα; - εικόνα 1
Για την ακρίβεια, τα διάφανα ούρα αποτελούν μία ένδειξη “υπερ-ενυδάτωσης”, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Κλίβελαντ. Υπάρχουν όμως και νεότερες έρευνες που επίσης υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Nieman ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμένουμε ενυδατωμένοι. 

Σε μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές σύγκριναν τη βραχυπρόθεσμη ενυδάτωση που προσφέρουν δώδεκα διαφορετικά είδη ροφημάτων, από σκέτο νερό έως αθλητικά ροφήματα, γάλα, τσάι και μπύρα. Με βάση την ανάλυση των ούρων που συνέλεξαν από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ορισμένα ροφήματα ανάμεσά τους το γάλα, το τσάι και ο χυμός πορτοκαλιού, αλλά όχι τα αθλητικά ροφήματα, ήταν πιο ενυδατικά από το σκέτο νερό.

Να αντικαταστήσουμε το νερό με άλλα ροφήματα;

Φυσικά κανείς δεν μας προτείνει να σταματήσουμε να πίνουμε νερό! Το νερό παραμένει βασική πηγή ενυδάτωσης, όπως και τα αθλητικά ροφήματα, η μπύρα, ακόμη και ο καφές, σε ένα βαθμό. Σύμφωνα όμως με τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί ο οργανισμός μας. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατροφική αξία ενός ροφήματος, καθώς και την παρουσία διουρητικών παραγόντων σε αυτό, τα οποία αυξάνουν τον όγκο ούρων που αποβάλλουμε.

Αντίθετα, η κατανάλωση νερού μαζί με αμινοξέα, λιπαρά και μέταλλα φάνηκε να βοηθά το σώμα να συγκρατήσει περισσότερο νερό στους ιστούς και έτσι να διατηρήσει καλύτερη ενυδάτωση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την άσκηση και σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να συγκρατήσεις από τα παραπάνω

Όχι ότι θα πρέπει να πίνεις λιγότερο νερό, ούτε να το αντικαταστήσεις με άλλα ροφήματα. Η ουσία είναι ότι για να είσαι κατά το μέγιστο βαθμό ενυδατωμένη, πίνε το νερό σου με έναν αργό και σταθερό ρυθμό μέσα στη μέρα και συνδύαζέ το με μια μικρή ποσότητα τροφής.

 

Πηγη shape.gr

Προηγούμενο άρθροΓεύματα: Καλύτερα τα μικρά και συχνά ή τα μεγαλύτερα;
Επόμενο άρθροΚινηματογραφικές αϋπνίες: 5 ταινίες που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις τον ύπνο