Τι είναι η φοβοφοβία και ποια τα συμπτώματά της; Η φοβοφοβία είναι να φοβάσαι τον φόβο σου. Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται αυτό, υπάρχει και τα συμπτώματά της σε επηρεάζουν σημαντικά σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή και όχι τόσο σπάνια όσο νομίζεις.

Πώς είναι, λοιπόν, να φοβάσαι τον φόβο; Ναι, είναι τρομακτικό. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr Gerri Moxom, ο οποίος μίλησε στο metro.co.uk, δήλωσε πως έχουν υπάρξει ελάχιστες έρευνες από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ο ΦΟΒΟΣ | MRK Athens

 

«Η φοβοφοβία ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους, γενικά – είτε ο φόβος της ανάπτυξης της φοβίας είτε ο φόβος της εμφάνισης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το φόβο», δήλωσε ο Dr Gerri. Φοβάσαι, λοιπόν, ότι μπορεί να φοβηθείς από κάτι ή ότι θα εκδηλώσεις όλα αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον φόβο και γνωρίζεις πολύ καλά.

Τα συμπτώματα της φοβοφοβίας είναι όπως οποιαδήποτε άλλη διαταραχή άγχους, ανικανότητα να χαλαρώσεις, υψηλοί παλμοί, κρίσεις πανικού κοκ. Η φοβοφοβία είναι δυνητικά καλύτερη περιγραφή για αυτούς που έχουν μια συγκεκριμένη φοβία ή άγχος, των οποίων η πρόοδος επηρεάζεται από το φόβο να βιώσουν τέτοια συναισθήματα και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν τακτικές για να το αποφύγουν και επιλέγουν πιο safe συμπεριφορές.

Συνήθως, τα άτομα που έχουν φοβοφοβία πιθανότατα πάσχουν ήδη από μια αγχώδη διαταραχή, είτε έχουν διαγνωστεί με αυτήν είτε όχι, και πιθανότατα έχουν κάποια άλλη φοβία.

 

τι είναι η φοβοφοβία

 

Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί η φοβοφοβία ακόμη κι αν δεν έχεις έναν συγκεκριμένο φόβο. Μπορεί απλώς να αγχώνεσαι επειδή ξέρεις ότι θα φοβηθείς κι έτσι ενώ θα μπορούσες να αποφύγεις αυτά τα συναισθήματα, το κάνεις χειρότερο, διαιωνίζοντας τον φόβο και το άγχος σου.
Σκέψου ότι παρ΄όλο που για παράδειγμα, ο φόβος για τον καρκίνο δεν αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί στον οργανισμό σου, ο φόβος του φόβου μπορεί να οδηγήσει σε φοβία!

Και όσο κι αν σε συμβουλεύουν πως όλα είναι στο μυαλό σου, μόνο εσύ μπορείς να το ξεπεράσεις και να το διαχειριστείς!

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΦόβος εγκατάλειψης
Επόμενο άρθροΔιπολική διαταραχή και έρωτας: Μια σχέση που θυμίζει… σκωτσέζικο ντους