Το ύψος είναι ένα από τα στοιχεία του σώματος μας που αλλάζει με τα χρόνια. Μέχρι την εφηβεία ψηλώνουμε. Και απο τη μέση ηλικία και μετά αρχίζει και πάλι να μειώνεται. Είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν μεγαλώνουμε.

Η απώλεια ύψους μετά τα 30 χρόνια

Οι πόντοι «χάνονται» από το ύψος της σπονδυλικής στήλης, με εναρκτήρια ηλικία τα 30 έτη. Τότε ξεκινούμε να χάνουμε περίπου 1,5 εκατοστό ανά δεκαετία, σύμφωνα με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Ωστόσο, είναι απίθανο να παρατηρήσετε αυτές τις σταδιακές αλλαγές, μέχρι τα 70 σας χρόνια, όταν αυτή η απώλεια του ύψους γίνεται πιο αισθητή.

Μαζί της όμως ξεκινά και η σαρκοπενία, δηλαδή η απώλεια μυικού ιστού που σχετίζεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να χάνουμε έως και 5% της μυϊκής μάζας ανά δεκαετία, σύμφωνα με ερευνητικό δημοσίευμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

 

Πιο αναλυτικά

Μυϊκή απώλεια

Ανά δεκαετία υπάρχει μείωση της μυϊκής μας μάζας με ρυθμό 3-5%. Με λίγα λόγια… Αυτό κάνει το ανάστημά μας να δείχνει μικρότερο.

Υγεία των οστών

Γύρω στα 35-40 ξεκινά η αντίστροφη πορεία με την απώλεια της οστικής μάζας που αποκτήσαμε όταν ήμασταν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας μέχρι την εφηβεία μας.

Τα γονίδιά

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανσή μας. 

Πώς το καθυστερούμε

  • Η τακτική άσκηση, ειδικά με βάρη ή πλάγια σανίδα
  • Η υγιεινή διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι καίρια για την διατήρηση και την ανάπλαση των μυϊκών ιστών. Βασικό συστατικό είναι και οι καλοί υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που δίνουν την ενέργεια στο σώμα για να παραμείνει δυνατό.
  • Η οστεοπόρωση απειλεί εξίσου την ορθή στάση του σώματος και ένας τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι η συχνή άσκηση, καθώς και η επάρκεια σε βιταμίνη D και ασβέστιο.

 

Πηγη  https://www.in.gr/

Προηγούμενο άρθροΤι είναι η ΔΕΠΥ;
Επόμενο άρθροΤο λίθιο στο νερό αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού