Το να ξυπνάει κανείς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι χειρότερο για την υγεία του και τη συνολική ψυχική του διάθεση από το να κοιμάται για λιγότερες ώρες, αλλά με καλύτερη ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του νοσοκομείου Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Ο ύπνος είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων για την υγεία του ανθρώπου. Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, οι επιστήμονες εφάρμοσαν στους συμμετέχοντες τρεις διαφορετικές πειραματικές υποθέσεις για τρεις συνεχόμενες νύχτες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον παρατήρησης.

Το πρώτο πείραμα περιείχε αναγκαστικές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου
Το δεύτερο αφορούσε αναγκαστική καθυστέρηση για τον ύπνο
Το τρίτο πείραμα αφορούσε χαλαρό ύπνο χωρίς καμία διακοπή
Οι 62 συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς άνδρες και γυναίκες χωρίς προβλήματα ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά τη δεύτερη νύχτα, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρώτο πείραμα (αναγκαστικές αφυπνίσεις) είχαν 31% μείωση της ψυχικής του διάθεσης, ενώ οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πείραμα (καθυστέρηση ύπνου) παρουσίασαν 12%, σε σύγκριση πάντα με μετρήσεις που τους έγιναν πριν τον ύπνο.

“Όταν ο ύπνος σας διαταράσσεται σε όλη τη διάρκεια της νύχτα, ο εγκέφαλός σας δεν προλαβαίνει να περάσει απ’ όλα τα στάδια ύπνου, για να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα του ύπνου βραδέων κυμάτων, που είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της ψυχικής διάθεσης”, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Patrick Finan, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλά άτομα με αϋπνία κάνουν ανήσυχο ύπνο όλη τη νύχτα και δεν απολαμβάνουν την πλήρη σωματική και ψυχική αποκατάσταση του ύπνου.

Κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων για τα επιμέρους στάδια του ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν εκείνοι στην πρώτη ομάδα (αναγκαστικές αφυπνίσεις) είχαν μικρότερες περιόδους βαθέως ύπνου με βραδέα εγκεφαλικά κύματα, σε σύγκριση με εκείνους στην δεύτερη ομάδα (καθυστέρηση ύπνου). Αυτό έδειξε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση της ποιότητας του ύπνου με τα ζητήματα μείωσης της ψυχικής διάθεσης.

Ο διακοπτόμενος ύπνος βρέθηκε επίσης ότι επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της ενέργειας και τα αισθήματα συμπάθειας και φιλικότητας.

Προηγούμενο άρθροΔείτε τι δείχνουν για την ψυχική σας υγεία τα σχήματα που κάνετε αυθόρμητα στο χαρτί
Επόμενο άρθροΜε ποιον τρόπο το στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα