Αγαπάτε να προσφέρετε και να είστε υποστηρικτικοί αλλά εύχεστε κάποιες φορές να είχατε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε όταν δίνετε πολλά αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνετε.

Η γενναιοδωρία είναι μια αρετή. Αλλά σε ένα κόσμο που υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν και άνθρωποι που παίρνουν, πώς αυτοί που δίνουν θα προστατεύσουν την ενέργειά τους; Πώς θα αποφύγουν την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και την εξουθένωση;

Οι δοτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι γενναιόδωροι, να προσφέρουν βοήθεια στους άλλους, να αφιερώνουν χρόνο στους άλλους χωρίς να ζητούν τίποτε σε αντάλλαγμα. Οι άνθρωποι που παίρνουν είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τους άλλους για να επιτύχουν το στόχο τους και προστατεύουν προσεκτικά την ενέργεια και το χρόνο τους. Και υπάρχουν και αυτοί που θέλουν την ισορροπία σε όσα δίνουν και παίρνουν.

Σημάδια που δείχνουν ότι είστε δοτικοί;

Δεν μπορείτε να πείτε “όχι”

Το “όχι” είναι πολύ δύσκολο για κάποιους ανθρώπους. Είναι ένα από τα πράγματα που εξαρτώνται από την προσωπικότητά σας. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πούνε όχι. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που πάντα λένε ναι. Ακόμη και αν οδηγείτε 20 λεπτά για να πάρετε κάτι για κάποιον μπορεί να μην σας φαίνεται κάτι τρομερό, αλλά αν αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένοι είναι η στιγμή να κάνετε ένα βήμα πίσω. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέτε όχι σε όλα, αλλά ότι θα μάθετε να επιλέγετε που θα λέτε ναι.

Όλοι στηρίζονται σε εσάς για τα προβλήματά τους

Νιώθετε ότι είστε το άτομο που όλοι παίρνουν τηλέφωνο για να βρουν λύσεις σε όλα τους τα προβλήματα; Αυτός ο ρόλος μπορεί να μοιάζει αξιαγάπητος επειδή σημαίνει ότι νοιάζεστε για τους άλλους όταν σας ζητούν υποστήριξη. Είστε ο ώμος πάνω στον οποίο μπορούν οι άλλοι να κλάψουν και ο βράχος για να στηριχτούν. Συνήθως οι άνθρωποι σε αυτό το ρόλο αγαπούν να βοηθούν τους φίλους τους ή την οικογένειά τους σε στιγμές ανάγκης. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι σας καλούν για να διορθώσετε κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη ζωή τους, αυτό είναι πρόβλημα για εσάς. Όλοι θέλουν να βοηθούν αλλά όταν αυτό αρχίζει να γίνεται φορτίο μπορεί να χρειάζεστε εσείς βοήθεια. Επίσης σκεφτείτε αν εσείς είχατε ανάγκη βοήθεια αυτοί οι άνθρωποι θα σας βοηθούσαν;

Αντιμετωπίζετε καταστάσεις που δεν σας αφορούν

Υπάρχουν στιγμές που βάζετε τον εαυτό σας σε δύσκολη θέση; Νιώθετε άγχος και αρνητικότητα και αναρωτιέστε από πού προέρχεται; Όταν κάνετε αυτή τη σκέψη δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα  σε εσάς και στο πραγματικό πρόβλημα. Μπορεί να μπλέκεστε τόσο πολύ στη ζωή των φίλων σας και να προσπαθείτε να είστε καλύτεροι για αυτούς, αλλά τελικά τα προβλήματα γίνονται δικά σας. Μπορείτε να βοηθάτε τους φίλους σας αν σας το ζητήσουν αλλά στο τέλος της ημέρας είναι ανάγκη να διαχωρίζετε τη δική σας ζωή από τη δική τους.

Οι δοτικοί άνθρωποι είναι ανάγκη να κατανοήσουν την γενναιοδωρία και να την διαχωρίσουν από την συστολή, την διαθεσιμότητα και την ενσυναίσθηση.

Η συστολή είναι το αντίθετο της διεκδικητικότητας

Μάθετε να αναγνωρίζετε που και πότε μπορείτε να δίνετε το χρόνο και την ενέργειά σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να υπερασπιστείτε τις δικές σας ανάγκες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας. Ένας δοτικός άνθρωπος μπορεί να θυσιάσει το χρόνο του και την ενέργειά του για να βοηθήσει ανθρώπους και να υποκύψει στην παρόρμηση να είναι καλός ή γενναιόδωρος.

Ωστόσο, η γενναιοδωρία δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να θυσιάζετε το χρόνο σας και την ενέργειά σας. Το “όχι” μπορεί να είναι μια πράξη γενναιοδωρίας προς τους ανθρώπους στη ζωή σας που σας νοιάζονται και δεν θέλουν να νιώθετε  εξαντλημένοι, απογοητευμένοι, δυσαρεστημένοι επειδή δίνετε όλο σας το χρόνο και την ενέργεια.

Αν είστε δοτικός, είναι δύσκολο να σταματήσετε να δίνετε. Αυτή η στρατηγική δεν είναι βοηθητική επειδή έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές σας. Ξεκινήστε διαχωρίζοντας τις καταστάσεις στις οποίες θα δείχνετε την γενναιοδωρία σας.

Αν σας είναι δύσκολο να υποστηρίξετε τον εαυτό σας, το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τους ανθρώπους που νιώθουν καλά όταν έχετε χρόνο και ενέργεια για τον εαυτό σας και επηρεάζονται αρνητικά όταν είστε εξουθενωμένοι ή απογοητευμένοι.

Οι δοτικοί άνθρωποι είναι πιο εύκολο να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τις ανάγκες άλλων ανθρώπων αντί για τις δικές τους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε όχι σε μια εθελοντική εργασία που δεν αφορά τα ενδιαφέροντά σας. Νιώθετε ότι είναι ανάγκη να βοηθήσετε για να είστε γενναιόδωροι και καλοί ή ανησυχείτε για το τι θα σκέφτονται οι άλλοι αν πείτε όχι, αλλά μέσα σας γνωρίζετε ότι αυτό το project θα ρουφήξει όλη σας την ενέργεια και θα σας κάνει να νιώθετε περισσότερη απογοήτευση. Ή μπορεί το άτομο που σας ζητά βοήθεια να ξέρει μόνο να παίρνει από τους άλλους.

Το να είστε πάντα διαθέσιμοι δεν είναι το ίδιο πράγμα με την γενναιοδωρία

Μπορείτε να αρχίσετε να λέτε ναι πιο επιλεκτικά.  Εξασκηθείτε στο “όχι” ειδικά προς ανθρώπους που θέλουν μόνο να παίρνουν.

Οι δοτικοί άνθρωποι που λένε όχι, δεν σημαίνει ότι είναι εγωιστές. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι παίρνουν και λένε όχι, είναι εγωιστές, αλλά όταν ένας δοτικός άνθρωπος λέει όχι και βάζει όρια, οι άλλοι δεν θα τον κρίνουν για αυτό και θα το σεβαστούν.

Θέστε ξεκάθαρα τα όρια σας για το ποιους, τι, πότε και πως θα βοηθάτε τους άλλους. Όταν προσφέρετε τη βοήθειά σας σε συγκεκριμένα projects ή ανθρώπους που αξίζουν και εκτιμούν το χρόνο και την ενέργειά σας, θα νιώθετε ευτυχισμένοι και λιγότερο εξουθενωμένοι. Όσο πιο επιλεκτικοί είστε με την βοήθεια που προσφέρετε, τόσο λιγότερο θα ασχολείστε με πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε ότι το να προσφέρετε βοήθεια σε συγκεκριμένα πράγματα (για τα οποία νοιάζεστε) είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τους ανθρώπους που θέλουν μονάχα να παίρνουν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συχνά εμφανίζονται ως φίλοι. Αλλά από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι έχετε να κάνετε με έναν τέτοιο άνθρωπο, αλλάξτε την συμπεριφορά σας. Πείτε όχι και αυτό θα κάνει αυτούς τους ανθρώπους να μην επιστρέψουν.

Δώστε αυτά που θέλετε με ελευθερία και επειδή είναι προσωπική σας επιλογή. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος δίνει από προσωπική επιλογή, είναι πιο δύσκολο να σπαταλήσει την ενέργειά του. Όταν κάποιος δίνει επειδή το θεωρεί καθήκον ή υποχρέωση τότε εμφανίζεται η δυσαρέσκεια και η εξουθένωση.

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις συμπεριφορές σας που συμβάλλουν στην απογοήτευση που νιώθετε όταν δίνετε. Αναγνωρίστε όσα μπορείτε να αλλάξετε ή συμπεριφερθείτε διαφορετικά για να προστατεύσετε το χρόνο και την ενέργειά σας.

 

Πηγή therapia.gr

Προηγούμενο άρθροΤι να κάνεις, όταν νιώθεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει
Επόμενο άρθροΤα δημοφιλέστερα είδη ψυχοθεραπείας και οι εφαρμογές τους