Η ενσυνειδητότητα μπορεί να φαίνεται σαν μια δραστηριότητα που μπορούμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για να τα βοηθήσουμε να μάθουν να αυτορυθμίζονται. Αυτό ωστόσο, δεν ισχύει μιας και πρόκειται για μια έννοια που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Το θέμα είναι απλώς να βρούμε τις κατάλληλες δραστηριότητες ενσυνειδητότητας που ταιριάζουν σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Ως εκ τούτου, για όσους έχουν νήπια που χρειάζονται λίγη ηρεμία στη ζωή τους, υπάρχουν ασκήσεις ενσυνειδητότητας για να διευκολύνουν τα υπερδραστήρια νήπια να χαλαρώσουν. Αυτές περιλαμβάνουν:

 

Υπερδραστήρια νήπια; Οι ασκήσεις για να χαλαρώσουν | imommy.gr

 

Αναπνέουμε με το αρκουδάκι

Ένας τρόπος για να κάνετε τα νήπια να ηρεμήσουν είναι να τα βοηθήσετε να εστιάσουν στις συνειδητές ανάσες. Αλλά επειδή αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει για τα μικρά, το να έχουν ένα αρκουδάκι ή άλλο λούτρινο ζωάκι μπορεί να τα βοηθήσει να πάρουν την ανάσα τους με επιτυχία. Βοηθήστε το παιδί, καθοδηγώντας το στην διαδικασία.

Ξεκινήστε λέγοντας στο παιδί να τοποθετήσει το αρκουδάκι στην κοιλίτσα του. Στη συνέχεια, καθώς αναπνέουν, θα αισθανθούν πώς η αναπνοή κινείται στο σώμα τους και πώς κινεί το αρκουδάκι πάνω-κάτω επίσης. Μετρήστε μαζί δέκα αναπνοές, παροτρύνοντας το παιδί να εστιάζει μόνο στην ανάσα ή το αρκουδάκι του.

Τρώμε με πρόθεση (εκτός από όρεξη)

Για τους ενήλικες, το να τρώνε με πρόθεση σημαίνει να αντιλαμβάνονται και να εστιάζουν στη γεύση ενός ολόκληρου γεύματος, στην υφή του φαγητού, στη θερμοκρασία του και πολλά άλλα. Επειδή, όμως, όλα αυτά μπορεί να είναι πολλά για ένα νήπιο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε με κάποια μικρά σνακ.

Για να βοηθήσετε τα νήπια να τρώνε πιο προσεκτικά μπορείτε να τα παροτρύνετε τα εστιάσουν στο φαγητό τους για να δουν τα χρώματα στο πιάτο τους ή τι αρώματα βγαίνουν από αυτό. Τα νήπια μπορούν να δουν ποια είναι η υφή του φαγητού ή να δουν αν κάνει θόρυβο. Και τέλος, να φάνε για να δουν τι γεύση έχει.

ΔΕΠΥ: Μορφές κι αντιμετώπιση της διαταραχής | Ειδική Αγωγή

 

Ζωγραφική για ήρεμα νήπια

Η ζωγραφική είναι από μόνη της μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Αλλά όταν τα νήπια επικεντρωθούν στα χρώματα και την πρόθεση, τότε μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε μια άσκηση ενσυνειδητότητας. Βλέποντας τα χρώματα, χρησιμοποιώντας τα πινέλα και παρατηρώντας τον τρόπο που τα πινέλα «ταξιδεύουν» πάνω στον χαρτί ή τον καμβά, αποτελούν μεθόδους που θα βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν.

Και επειδή τα νήπια πρέπει να επικεντρωθούν για να διατηρήσουν τη βαφή στο χαρτί, να λάβουν αποφάσεις για το ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσουν και να επιλέξουν τα πινέλα που χρειάζονται, θα είναι ήρεμα και χαρούμενα όταν τελειώσει η ζωγραφική τους.

Υπερκινητικά και απρόσεκτα παιδιά | Athens Voice

 

Πηγή imommy.gr

Προηγούμενο άρθροΈρωτας ή ενθουσιασμός; Πώς θα τα ξεχωρίσεις.
Επόμενο άρθροΦόβος εγκατάλειψης