«Αφού τελειώσει η πανδημία». Αυτή πρέπει να είναι μια από τις πιο συχνές φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν το 2021. 

Σίγουρα φταίει η λαχτάρα των ανθρώπων να μπουν στο αεροπλάνο, να δειπνήσουν με τους φίλους τους και να αγκαλιάσουν όλα τα νέα μωρά που γνωρίζουν που έχουν γεννηθεί κάτω από το περιοριστικό μάτι του COVID-19.

 

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, απλά μην το γιορτάσετε ακόμα

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων για τη χαλάρωση των περιορισμών καραντίνας της Αγγλίας έως τις 21 Ιουνίου.

Ενώ ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η πορεία της χώρας για έξοδο από την πανδημία θα καθοδηγηθεί από «δεδομένα χωρίς ημερομηνίες», η αυτοσυγκράτηση του είχε ελάχιστο αντίκτυπο, όπως φάνηκε, στα επίπεδα ενθουσιασμού του πληθυσμού. Τα memes και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάστηκαν αμέσως, με τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση πτήσεων, να σχεδιάζουν πάρτι και να παίρνουν άδεια από τη δουλειά, προσδοκώντας μία μελλοντική ελευθερία.

Το να κοιτάξουμε μπροστά, στο τέλος της πανδημίας, δεν περιορίζεται όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο και καθώς προχωρά ο εμβολιασμός, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφουν την προσοχή τους στον εορτασμό και την ανακούφιση. Ωστόσο, η ιστορία, μας λέει ότι το τέλος των πανδημιών σπάνια είναι τακτοποιημένο, απλό ή ακόμα και εύκολο…

 

Παλαιότερες πανδημίες

Η παραπλανητικά ονομαζόμενη πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918 ήταν η πιο θανατηφόρα στην ιστορία. Μόλυνε περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σκότωσε από 20 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως και σήμερα, οι πολίτες τότε υποβλήθηκαν σε κοινωνικούς περιορισμούς και φορούσαν μάσκες . Η πανδημία υποχώρησε, αλλά ο ακριβής προσδιορισμός του τέλους της είναι σχεδόν αδύνατος μέχρι σήμερα.

Το 1920, αρκετές εφημερίδες ανέφεραν την επανεμφάνιση της γρίπης. Περίπου 5.000 κρούσματα αναφέρθηκαν στο Σικάγο σε διάστημα έξι ημερών και δόθηκε εντολή να κλείσουν τα θέατρα. Αργότερα, το ίδιο έτος, εφαρμόστηκαν «δραστικά μέτρα» για τον έλεγχο της εξάπλωσης της γρίπης στη Νέα Υόρκη μετά από μια έκτακτη συνάντηση των αρχών μεταφορών, των ιδιοκτητών θεάτρων και κινηματογράφων και των εκπροσώπων των πολυκαταστημάτων. Την ίδια περίπου περίοδο, 60 άνθρωποι πέθαναν από γρίπη στο Παρίσι.

Τα επόμενα κύματα του ιού διέσχισαν πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για χρόνια μετά το υποτιθέμενο τέλος της πανδημίας. Μέχρι το 1925, και σε διάστημα εννέα ημερών, 201 άνθρωποι στο Σικάγο πέθαναν από αυτό που οι εφημερίδες αποκαλούσαν «εξαιρετικά μεταδοτική επιδημία γρίπης». Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στα ιστορικά αρχεία των χωρών για τον εορτασμό του τέλους του τρομερού ιού.

Η σημερινή πανδημία του κορωνοϊού είναι, φυσικά, διαφορετική από την πορεία της γρίπης του 1918 – κυρίως επειδή διαθέτουμε αρκετά εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια. Ο εμβολιασμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο και για πολλούς ανθρώπους, αποτελούν ελπίδα για το τέλος του COVID. Ωστόσο, ενώ τα εμβόλια έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε προηγούμενες προσπάθειες για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, η ικανότητά τους να φέρουν τις πανδημίες σε ένα γρήγορο και οριστικό κλείσιμο είναι ακόμα πολύ πιο περιορισμένη .

Πάρτε την πολιομυελίτιδα, για παράδειγμα. Ένα εμβόλιο αναπτύχθηκε για τη νόσο τη δεκαετία του 1950. Ο εφευρέτης του Jonas Salk έγινε σχεδόν Αμερικανός ήρωας, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να τεθεί υπό έλεγχο η πολιομυελίτιδα στη Βρετανία και δεν υπήρχαν εορταστικές αναφορές που να σηματοδοτούν την τελευταία φυσικά επίκτητη μόλυνση το 1984 .

 

Greece Keeps Covid-19 Measures in Place, Considers 4th Vaccine Shot | GTP  Headlines

Το τέλος του φόβου

Οι ιστορικοί της ιατρικής γνωρίζουν ότι οι πανδημίες και οι επιδημίες είναι κοινωνικά φαινόμενα. Ως αποτέλεσμα, οι καταλήξεις τους συμβαίνουν με δύο τρόπους. Υπάρχει το ιατρικό συμπέρασμα μιας πανδημίας, όταν η επίπτωση της νόσου μειώνεται και τα ποσοστά θνησιμότητας πέφτουν κατακόρυφα. Υπάρχει όμως και το κοινωνικό τέλος , όταν ο φόβος για τη μόλυνση μειώνεται και οι κοινωνικοί περιορισμοί χαλαρώνουν.

Τα ποσοστά του κορονοϊού μπορεί να μειωθούν, λιγότεροι άνθρωποι θα νοσηλευτούν και θα πεθάνουν, τα άγχη των ανθρώπων θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει σε μία φυσιολογική κατάσταση. Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, αλλά και κουράζονται από τους περιορισμούς ώστε ξεκινούν τα πάρτι που είχαν σχεδιάσει, ανεξάρτητα από αυτό. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να μειωθούν, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι για την επιστροφή στην «κανονική ζωή» και ανίκανοι να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις προφυλάξεις που έχουμε συνηθίσει.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια ασθένεια και ότι διαφορετικά μέρη θα έχουν διαφορετικά κοινωνικά και ιατρικά συμπεράσματα για τις αντίστοιχες εκδοχές της πανδημίας.

Ανώμαλη γεωγραφία

Το HIV/AIDS σάρωσε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τα ποσοστά μόλυνσης έχουν μειωθεί από τότε δραματικά και πολλοί οροθετικοί άνθρωποι ζουν μακρά και υγιή ζωή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και όμως, από το 2019, σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV παγκοσμίως και εξακολουθούμε να βιώνουμε αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «παγκόσμια επιδημία», απλώς το γεωγραφικό εύρος της νόσου έχει μετατοπιστεί.

Καθώς τα πλουσιότερα έθνη συνεχίζουν να εμβολιάζονται εκτός περιορισμών, το τέλος των πανδημιών τους μπορεί να έρθει σχετικά γρήγορα. Τι γίνεται όμως με τον υπόλοιπο κόσμο; Πότε θα δουν οι αναπτυσσόμενες χώρες παρόμοιο αποτέλεσμα;

 

Όπου κι αν κοιτάξετε, είναι απίθανο να υπάρχει ακριβής ημερομηνία λήξης της πανδημίας. Καταφέραμε να εξαλείψουμε με επιτυχία μόνο μία ασθένεια (την ευλογιά) και για κάθε άλλη επιδημία ή πανδημία στην ιστορία, το τέλος της ήταν απροσδιόριστο, παρατεταμένο και άνισο. Ενώ όλοι μπορεί να χρειαζόμαστε μια δόση αισιοδοξίας, αντί να σχεδιάζουμε πάρτι ή διακοπές, ίσως ο χρόνος μας τώρα θα ήταν καλύτερα να αφιερωθεί στο να σκεφτόμαστε τι είδους μέλλον θέλουμε να προσβλέπουμε και πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα μαθήματα που μάθαμε αυτόν τον χρόνο.

 

 

ΠΗΓΗ  https://parallaximag.gr

Προηγούμενο άρθροΗ κριτική στην έννοια της ψυχικής ασθένειας
Επόμενο άρθρο«Γιατρός για όλους»: Τέλος στη μεταφορά ψυχικά ασθενών με χειροπέδες