Το ‘’συναισθηματικό φαγητό’’ σημαίνει να καταφεύγει κάποιος στις τροφές για ανακούφιση.
Τα πατατάκια ή τα μπισκότα μπορεί ενδεχομένως να σας δώσουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση όταν αισθάνεστε ανία, μοναξιά, άγχος, θυμό ή στρες. Ωστόσο το ‘’συναισθηματικό φαγητό’’ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφών και αύξηση βάρους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 75% της υπερφαγίας είναι αντίδραση στα συναισθήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μάθετε δεξιότητες και εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε αισθήματα συναισθηματικής δυσφορίας, ώστε να μην ψάχνετε για ανθυγιεινές τροφές όταν αντιμετωπίζετε ένα αρνητικό συναίσθημα.
Εντοπίστε τις αιτίες που σας οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού.

Όταν γνωρίζετε τι καταστάσεις και συναισθήματα σας οδηγούν στο φαγητό μπορείτε να βρείτε τρόπους να αποφύγετε τις παγίδες. Οι παράγοντες που σας οδηγούν στο φαγητό συνήθως ανήκουν σε 5 κύριες κατηγορίες.
Κοινωνικοί λόγοι. Σας ενθαρρύνουν άλλοι να τρώτε.
Συναισθηματικοί. Κατανάλωση τροφής ως αντίδραση σε δυσάρεστα συναισθήματα όπως η κούραση και το άγχος ή για να γεμίσετε το κενό της μοναξιάς.
Σκέψεις. Τρώτε λόγω αρνητικής αυτοεικόνας.
Περιστασιακοί. Η κατανάλωση λόγω της περίστασης υπάρχει όταν βλέπετε μια διαφήμιση τροφίμου ή όταν περνάτε από ένα φούρνο. Μπορεί ενδεχομένως να καταναλώσετε τροφές όταν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως να πάτε στον κινηματογράφο ή να δείτε τηλεόραση.
Σωματικές. Η κατανάλωση ως αντίδραση σε σωματικά ερεθίσματα όπως ο πονοκέφαλος ή η αύξηση της όρεξης λόγω της παράλειψης ενός γεύματος.
Για να διαπιστώσετε ποιοι είναι οι παράγοντες που σας οδηγούν στο φαγητό να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων για να καταγράφετε αυτά που πρώτε, το πότε, καθώς και τους παράγοντες, τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που έχετε καθώς τρώτε. Θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε αποτέλεσμα αρκετά σύντομα.
Πώς θα σταματήσετε το συναισθηματικό φαγητό
Όταν εντοπιστεί μια τάση, το συναισθηματικό φαγητό έχει γίνει συνήθεια. Στη συνέχεια θα θελήσετε να την αποβάλλετε.
Όταν αρχίζετε να ψάχνετε για μια τροφή δοκιμάστε μια από τις παρακάτω δραστηριότητες:
Διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή ακούστε μουσική
Πηγαίντε για περπάτημα ή τρέξιμο
Κάντε μπάνιο
Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Παίξτε ένα παιχνίδι
Μιλήστε με ένα φίλο
Ασχοληθείτε με το νοικοκυριό
Πλύντε το αυτοκίνητο
Γράψτε ένα γράμμα Κάντε άλλες ευχάριστες δραστηριότητες μέχρι να περάσει η ανάγκη για φαγητό.
Ζητήστε βοήθεια
Ορισμένες φορές η εμφάνιση εναλλακτικών συνηθειών ή το να επιλέγετε δραστηριότητες που σας απομακρύνουν από την κατανάλωση φαγητού δεν είναι αρκετά.
Δοκιμάστε το διαλογισμό ή τη συμβουλευτική ή μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε τι πηγές και τεχνικές συνιστά ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό στρες.
Καθώς μαθαίνετε καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης και μειώνεται η ανάγκη σας για φαγητό θυμηθείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας. ‘Ετσι αυξάνετε την πιθανότητα να διατηρήσετε τις νέες υγιεινές συνήθειες.

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Προηγούμενο άρθρο10 Κουβέντες που κάνουν καλό στα παιδιά
Επόμενο άρθροΨυχικές παθήσεις και ναρκωτικά