Αν το παιδί σας αρνείται να κάνει τα μαθήματά του ή αντιδρά με απάθεια στις υποχρεώσεις του, μπορεί να μην κατανοείτε πλήρως την κατάσταση. Ίσως είναι πιο εύκολο να το μαλώσετε για τη συμπεριφορά του, αλλά, πριν το κάνετε, πρέπει να λάβετε κάτι υπόψη. Πίσω από την έλλειψη κινήτρου, το παιδί μπορεί να κρύβει ένα συναισθηματικό κενό, αρνητικά συναισθήματα ή άλλα υποκείμενα προβλήματα. Χρειάζεται να ανακαλύψετε τι προκαλεί αυτή την έλλειψη.

Πολλά παιδιά χωρίς κίνητρο καταλήγουν να γίνουν ενήλικες με έλλειψη κινήτρου. Τι θα συμβεί αν ένα παιδί συνηθίσει σε μια διαρκή αίσθηση απογοήτευσης από νωρίς;

Επιπλέον, τι θα συμβεί αν όλοι οι άνθρωποι στο περιβάλλον του αντιδρούν μόνο με επίκριση και απειλές; Το άτομο θα καταλήξει με μια χρόνια αίσθηση αποτυχίας. Η αυτοεκτίμησή του θα υπονομευτεί από μικρή ηλικία και θα είναι σχεδόν αδύνατο να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Η έλλειψη κινήτρου ή ενδιαφέροντος είναι απλώς μια μάσκα, μια αντίδραση στον κόσμο, που κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Είναι αντανάκλαση μιας εσωτερικής κατάστασης, και είναι απαραίτητο να αναλύσετε τις αιτίες της όσο γίνεται πιο σύντομα.

Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο ή συντριπτικό από την αποθάρρυνση. Αυτή η έλλειψη κινήτρου μπορεί να οδηγήσει σε μια έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια τη ζωή. Αυτή η συνεχής δυσαρέσκεια και η συμπεριφορά που προκαλεί συνήθως ξυπνούν αρνητικές αντιδράσεις από τους άλλους, παρά κατανόηση.

Πώς να βοηθήσουμε τα απομονωμένα παιδιά

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την έλλειψη κινήτρου;

Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη κίνηση και ενέργεια. Περιλαμβάνει την επιθυμία να κατανοήσεις τον εαυτό σου και τη θέση σου σε μια πραγματικότητα όπου νιώθεις αποδοχή και στοργή. Ίσως γι’ αυτό προκαλεί έκπληξη ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει κίνητρο. Μπορεί να επιλέγει να μένει ακίνητο αντί να είναι ενεργό, αλλά και να αρνείται να ασχοληθεί με τα πράγματα που του ζητάτε να κάνει.

Αν αντιμετωπίζετε συχνά αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να καταλάβετε ότι το κίνητρο καθοδηγείται από το συναίσθημα. Μπορεί να υπάρχουν άπειροι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη κινήτρου ενός παιδιού. Τα παιδιά δεν έχουν πάντα την ικανότητα να εξηγήσουν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Γι’ αυτό, πρέπει να έχετε μια στενή σχέση με το παιδί για να μπορεί να σας μιλήσει πιο εύκολα.

Λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να χάσει το κίνητρό του:

  • Απογοήτευση λόγω μαθησιακών δυσκολιών: Η δυσκολία στη συγκέντρωση, η δυσλεξία η ακόμα και το να βρίσκεται διανοητικά πιο μπροστά από την υπόλοιπη τάξη μπορούν να κάνουν ένα παιδί να χάσει το κίνητρό του.
  • Σχολικός εκφοβισμός.
  • Συνεχής απογοήτευση: Κάποια παιδιά και ενήλικες πηγαίνουν από το «Δεν μπορώ να το κάνω» στο «Δεν θέλω να το κάνω» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το να τους διδάξουμε από νωρίς πώς να διαχειρίζονται την απογοήτευση, το άγχος και τα συναισθήματα αποτυχίας θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν.
  • Άγχος: Πολλά παιδιά νιώθουν αγχωμένα. Και επιπλέον, απαιτούν την προσοχή των γονιών τους. Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει θετικά συναισθήματα ώστε να επανακτήσει το κίνητρό του; Μοιραστείτε χρόνο παιχνιδιού και άλλες οικογενειακές στιγμές όπου το παιδί νιώθει ότι το προσέχουν, το ακούνε και το αναγνωρίζουν.

 

Πώς να διαχειριστείτε την έλλειψη κινήτρου;

Ένα παιδί χωρίς κίνητρο δεν χρειάζεται επίπληξη ή κριτική, αλλά την προσοχή σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς είναι να νιώθεις απογοητευμένος και απαθής. Φυσικά, ως ενήλικες, η εμπειρία μας υπενθυμίζει τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Ωστόσο, τα παιδιά δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε την εμπειρία να ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε

  • Να έχετε ενσυναίσθηση. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μια στενή σχέση με το παιδί, όπου θα νιώθει ασφάλεια και ότι δεν το επικρίνουν. Ιδανικά, το παιδί θα νιώσει αρκετά άνετα για να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και το τι του συμβαίνει.
  • Θετικός λόγος. Χρησιμοποιώντας συναισθηματικά θετική επικοινωνία, θα μπορέσετε να συνδεθείτε ευκολότερα με το παιδί σας. Θυμίστε του τα καλά του στοιχεία, τις δυνατότητες και την προοπτική του. Δημιουργήστε ένα συναισθηματικό καταφύγιο ώστε το παιδί σας να νιώθει άνετα να επικοινωνήσει μαζί σας. Έτσι, θα το βοηθήσετε να βρει μια νέα οπτική για τα προβλήματά του.
  • Επανεκκίνηση. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή για να επανακτήσετε το χαμένο κίνητρο. Μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινή ρουτίνα και να δώσετε στο παιδί ενθάρρυνση, νέες προκλήσεις και προτάσεις. Αυτό θα το βοηθήσει να αφήσει στην άκρη την απογοήτευση και την αρνητικότητα και να βρει νέα ενδιαφέροντα. Το να ανακαλύψει κάτι που του αρέσει μπορεί να ανανεώσει το κίνητρό του. Μπορείτε επίσης να βρείτε νέες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε μαζί του.

Συνοπτικά, ένα παιδί χωρίς κίνητρο δεν χρειάζεται κριτική αλλά προσοχή. Μην αγνοείτε σημάδια όπως ένα βλέμμα βαρεμάρας, μια παράξενη συμπεριφορά ή τη φράση «Δεν μπορώ». Το κίνητρο είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή. Μην αφήσετε το παιδί σας να χάσει αυτή τη σημαντική δύναμη.

 

Πηγη  https://www.psychologynow.gr/

Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Όλο και πιο κοντά στο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες
Επόμενο άρθροΥγεία: 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στους μεσήλικες