Άγχος - Συμπτώματα, Αντιμετώπιση, Θεραπεία, Ψυχολόγος Καλλινίκου Ροζάν

 

Για να μπορέσει να επιβιώσει, το μυαλό είναι πολύ ευαίσθητο σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί απειλή στο εξωτερικό μας περιβάλλον. Όταν συνειδητοποιεί ότι οι γύρω μας έχουν στρες, μας στέλνει ένα σήμα ότι κι εσύ ο ίδιος πρέπει να ανησυχείς. Τότε συντελείται μία διαδικασία, κατά την οποία το θεμελιώδες σημείο του εγκεφάλου αντιδρά αμυντικά για να σε προστατεύσει.

Όταν νιώθουμε στρες, είτε είναι άμεσο είτε έμμεσο, χρειαζόμαστε μεγάλα αποθέματα ενέργειας, για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Αυτό σημαίνει ότι το στρες μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξουθενωμένοι, όσο περνάει η ημέρα, και να μας αποσπά την προσοχή, όταν γυρίζουμε στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις πιο στενές μας σχέσεις.

Τι είναι όμως το έμμεσο στρες; Είναι το στρες και η πίεση που μας μεταφέρουν οι γύρω μας όταν είναι αγχωμένοι. Και όταν συμβαίνει αυτό για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε χρειαζόμαστε μεγάλα αποθέματα ενέργειας.

Το έμμεσο στρες μπορεί να προκληθεί ακόμα και από ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή ένα email.

Οι άνθρωποι που προκαλούν έμμεσο στρες, συνήθως, δεν γνωρίζουν την επίπτωση που έχει αυτό στους γύρω τους. Οι περισσότεροι, μάλιστα, αδυνατούν να καταλάβουν πως το μυαλό απορροφά τα μη λεκτικά μηνύματα, την αλλαγή στην χροιά ή τον τόνο της φωνής, την ένταση του σώματος ή την αλλαγή στον τρόπο ομιλίας.

Αν συνειδητοποιήσεις ότι προκαλείς έμμεσο στρες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές, πριν αποφασίσεις να επικοινωνήσεις ή να αλληλεπιδράσεις με τους γύρω σου. Το έμμεσο στρες μπορεί να προκληθεί ακόμα και από ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή ένα email, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύεις στα πρόχειρα τα email σου και να τα διαβάζεις ξανά και ξανά προτού τα στείλεις, ελέγχοντας ακόμα και το ύφος του email. Μακροπρόθεσμα, αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο και ενέργεια.

Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσεις τις επιδράσεις του έμμεσου στρες, είναι να βάλεις όρια και να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποφορτίζεσαι. Για παράδειγμα, κάνε διάλειμμα για 5 λεπτά. Να σηκώνεσαι να κάνεις streching ή να περπατάς για μερικά λεπτά και να παίρνεις βαθιές αναπνοές. Στην αρχή, θα σου φανεί περίεργο, αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα διαπιστώσεις πως είσαι πιο αποτελεσματικός και πως χειρίζεσαι καλύτερα το στρες, αποδυναμώνοντας τις επιδράσεις του.

Αν έχεις την δύναμη να το διαχειριστείς σωστά, θα διαπιστώσεις πως το στρες είναι πολύ θετικό, γιατί σου δίνει κίνητρο. Μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνο, όταν δεν έχεις χρόνο και ενέργεια.

Στρες και άγχος: Πρόληψη και θεραπεία | Alfavita

 

Ακολουθούν μερικά ακόμα tips για να μειώσεις το έμμεσο στρες.

4 τρόποι για να αποφύγεις το έμμεσο στρες προστατεύοντας τον εαυτό σου

1.Προγραμμάτισε να δουλεύεις 50 λεπτά συνεχόμενα και πίεζε τον εαυτό σου να κάνει διάλειμμα για 5–10 λεπτά. Στην αρχή θα σου φανεί περίεργο αλλά μετά από λίγο διάστημα θα συνειδητοποιήσεις ότι είσαι πιο αποτελεσματικός αναφορικά με το στρες, γιατί θα έχεις προγραμματίσει να αποφορτίζεσαι.

2. Όταν ένας συνάδελφος σου λέει να μιλήσετε για ένα λεπτό, ενώ εσύ ξέρεις πως θα σας πάρει πολύ περισσότερη ώρα, ξεκαθάρισε από την αρχή πόση ώρα έχεις στην διάθεσή σου. Ενημερώνοντάς τον με ευγενικό τρόπο, ούτε εκείνος θα σε παρεξηγήσει ούτε και εσύ θα μπορέσεις να μείνεις συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνεις. Αν πάλι αποφασίσεις να συνομιλήσεις μαζί του, βάλε ένα χρονικό όριο. Έτσι δεν θα αγχώνεσαι μετά, συνειδητοποιώντας ότι δεν έχεις χρόνο και θα μπορείς να είσαι και απόλυτα προσηλωμένος στην συζήτησή σας.

3. Προγραμμάτιζε ένα ραντεβού με τον εαυτό σου και κάνε το εκτός γραφείου, έτσι ώστε να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς. Πήγαινε να πιείς έναν καφέ, κάνε μία βόλτα, πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο. Αυτά τα ραντεβού είναι εξίσου σημαντικά με τα επαγγελματικά. Γι’ αυτό αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα τηρήσεις, βρες έναν φίλο σου να ελέγχει την πρόοδό σου.

4. Άφησε στην άκρη οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή. Για παράδειγμα το κινητό σου. Περιόρισε την διάρκεια που αφιερώνεις στο να διαβάζεις και να απαντάς σε όλα τα email σου και απομακρύνσου από την οθόνη του υπολογιστή όποτε μπορείς. Κλείνε την πόρτα του γραφείου σου για να παραμένεις συγκεντρωμένος και να μην σε ενοχλούν. Αν χρειαστεί φόρεσε και ακουστικά.

Αν έχεις την δύναμη να το διαχειριστείς σωστά, το στρες είναι πολύ θετικό, γιατί σου δίνει κίνητρο. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν δεν έχεις χρόνο και ενέργεια και το μυαλό σου είναι υπερβολικά ευαίσθητο στα αρνητικά ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς το έμμεσο στρες είναι να υιοθετήσεις τεχνικές με τις οποίες αφενός θα προστατέψεις τον εαυτό σου και αφετέρου θα σου εξασφαλίσουν χρόνο για χαλάρωση και αποφόρτιση. Γι’αυτό βάλε όρια και υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες που βοηθούν την αναζωογόνησή σου και σε βοηθούν να το διαχειριστείς.

Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Ποια εποχή του χρόνου νιώθεις περισσότερο στρες
Επόμενο άρθροΜάθε πώς να λες όχι