Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, η στάση στην οποία επιλέγουμε να κοιμηθούμε αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας.

Παρατηρήστε την στάση που λαμβάνετε την στιγμή εκείνη αρχίζουν τα μάτια σας να κλείνουν. Αυτή είναι η «προτιμώμενη στάση ύπνου» σας, που μάλιστα μπορεί να επηρεάσει –θετικά ή αρνητικά- την ποιότητα του ύπνου, αν την ακολουθείτε επί χρόνια.

Oι μελετητές ξεχωρίζουν τις έξι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου, επιχειρώντας την «αποκωδικοποίησή» τους.

Εμβρυακή στάση

Έτσι επιλέγουν να κοιμηθούν το 41% των ανθρώπων, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Ακόμη πιο δημοφιλής είναι η συγκεκριμένη στάση για το γυναικείο φύλο. Όσον αφορά το τι δηλώνει η εμβρυακή θέση ύπνου για την προσωπικότητα αυτού που την υιοθετεί, οι ειδικοί μιλούν για ανθρώπους με «σκληρό» περίβλημα, καθώς παρουσιάζονται φαινομενικά δυνατοί, αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και συχνά ντροπαλοί στην αρχή, με την ικανότητα όμως να προσαρμόζονται γρήγορα.

Η στάση «κορμός»

Πρόκειται για πλάγια στάση, αλλά με διατήρηση του σώματος σε εντελώς ευθεία θέση και με τα χέρια κατεβασμένα προς τα κάτω. Η ίδια μελέτη δείχνει πως αυτή είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη στάση ύπνου, με ποσοστό 15%. Αν κοιμάστε κι εσείς με το στuλ «κορμού δέντρου», πιθανότατα είστε αρκετά κοινωνικοί και «καλόβολοι» χαρακτήρες. Ίσως μάλιστα είστε αρκετά γενναιόδωροι στην εμπιστοσύνη, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις είναι καλό, αλλά με τους ακατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να αποδειχθεί εκμεταλλεύσιμο με την κακή έννοια.

Η στάση «ικέτης»

Κοιμάστε στο πλάι, με τα χέρια απλωμένα μπροστά από το σώμα σας; Ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού που υιοθετεί την «ικετευτική» στάση και οι επιστημονικές αναλύσεις σας θέλουν ανοιχτόμυαλους, αλλά αρκετά κυνικούς. Η καχυποψία χαρακτηρίζει την προσωπικότητά σας, ενώ είστε αρκετά πεισματάρηδες: Όταν παίρνετε μια απόφαση, ο κόσμος να χαλάσει, θα την διατηρήσετε μέχρι τέλους.

Η «στρατιωτική» στάση

Κοιμάστε ανάσκελα, με τα χέρια κάτω, δίπλα στα πλευρά. Το 8% των συμμετεχόντων της έρευνας δήλωσαν πως κοιμούνται με αυτό τον τρόπο, και κατατάσσονται σε εκείνους που χαρακτηρίζονται από σχετικό συντηρητισμό, ενώ είναι φιλήσυχοι και αντιπαθούν τους καβγάδες και τις φασαρίες. Εξαιτίας της θέσης τους με την πλάτη ακουμπισμένη στο κρεβάτι, όσοι υιοθετούν αυτή τη στάση έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν, κάτι που μπορεί να μην τους στερεί τον ύπνο, αλλά αφαιρεί αρκετή από την ποιότητά του και την ξεκούραση.

Η «ελεύθερη πτώση»

Κοιμάστε μπρούμυτα. Όσοι ξαπλώνουν πλακώνοντας την κοιλιά τους, ενώ με τα χέρια τους «καδράρουν» το μαξιλάρι τους και διατηρούν το κεφάλι τους σε πλάγια θέση, είναι συνήθως παρορμητικοί και κοινωνικοί σαν χαρακτήρες. Ωστόσο, δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με την κριτική. Με αυτή την κατηγορία ταυτίστηκε το 7% των ερωτηθέντων.

Στάση «αστερίας»

Κοιμάστε ξαπλωμένοι ανάσκελα, με τα χέρια ψηλά, δίπλα από το κεφάλι τους ή από το μαξιλάρι τους. Αυτοί είναι οι «αστερίες» του κρεβατιού και φτάνουν το 5% των ερωτηθέντων. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν να ακούνε τους άλλους, τους αρέσει να βοηθούν, αλλά δεν αισθάνονται άνετα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Δυστυχώς γι’ αυτούς, επίσης, η στάση «αστερίας» τους κάνει πιο ευάλωτους στον εφιάλτη του ροχαλητού και είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από κακή ποιότητα ύπνου.

Προηγούμενο άρθροΠοια είναι η βιταμίνη που καταπολεμά την κατάθλιψη;
Επόμενο άρθροΚατάθλιψη: Τρία «κόλπα» του μυαλού για να την αντιστρέψετε