Μόλις μπήκες σε μία νέα σχέση και οι πιθανότητες είναι ότι είσαι ενθουσιασμένος με τον άλλον. Αν τον θες πραγματικά, μάλλον αυτή τη στιγμή είσαι στην εγκεφαλική φάση όπου όλα πάνω του φαντάζουν τέλεια. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό, αλλά ενέχει έναν βασικό κίνδυνο: να εθελοτυφλείς μπροστά σε σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα πως όση έλξη κι αν υπάρχει, το μεταξύ σας σύντομα θα σταματήσει να λειτουργεί.

Εμείς σού αποκαλύπτουμε αυτά τα σημάδια ώστε, σε περίπτωση που υφίστανται, να ανοίξεις τα μάτια σου και να τα αναγνωρίσεις. Μπορεί η συνειδητοποίηση ότι οι δυο σας δεν έχετε μέλλον να μην είναι αυτό που ευχόσουν για τη σχέση σας, αλλά καλύτερα να έρθει τώρα, παρά μετά από ένα μεγαλύτερο διάστημα και ένα πιο έντονο συναισθηματικό δέσιμο.
Δεν θέλετε τα ίδια πράγματα

Ναι, μπορεί να θέλετε τρελά ο ένας τον άλλον και μπορεί να θέλετε να βλέπετε τις ίδιες ταινίες και να ακούτε την ίδια μουσική, αλλά αρκούν αυτά; Τι γίνεται αν, πέρα από αυτά, σε βασικά πράγματα που στηρίζονται σε αξίες και πεποιθήσεις τα θέλω σας είναι διαφορετικά; Τι γίνεται αν ο ένας σας είναι 100% κατά του γάμου και δεν θέλει παιδιά, ενώ ο άλλος ονειρευόταν από παιδί να φτιάξει μια μεγάλη οικογένεια;

Ο σύμβουλος σχέσεων Rabbi Shlomo Zalman Bregman απαντάει στο Reader’s Digest: «Είναι ζωτικό ένα ζευγάρι να μοιράζεται μία βασική συνολική εικόνα του πώς βλέπουν τις ζωές τους να ξετυλίγονται –οικονομικά, οικογενειακά, πνευματικά, στον τρόπο ζωής, στη συμβολή στον πλανήτη κλπ. Εάν γίνεται ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι δυο σας δεν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα σε κάποια βασικά πράγματα για τη ζωή, είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι αυτό το άτομο δεν είναι ο “ένας” για εσένα».

 

Δεν ξέρει τίποτα για εσένα
Όχι γιατί εσύ δεν θέλεις να μοιραστείς πράγματα μαζί του, αλλά γιατί αυτός δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να σε ανακαλύψει. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος δεν εκφράζεται μόνο από την απουσία έστω και βασικών ερωτήσεων, όπως «Πώς ήταν η μέρα σου;», αλλά και από το γεγονός ότι δεν παρατηρεί και δεν θυμάται τίποτα για εσένα από άποψη γούστου, καθημερινότητας και βιωμάτων που έχεις αναφέρει.Ο λόγος, που αυτό δείχνει ότι η σχέση σας δεν έχει μέλλον, δεν είναι απλά το ότι στο τέλος της ημέρας δεν σε ξέρει πραγματικά, αλλά και το γεγονός ότι μάλλον και ο ίδιος μέσα του ξέρει ότι δεν έχετε μέλλον, οπότε δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να προσπαθήσει να σε μάθει. Φυσικά, αν εσύ είσαι ο αδιάφορος της σχέσης, τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για εσένα.

 

Δεν μπορείς να του ανοιχτείς
Ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν κάποιους ανθρώπους δίπλα τους, στους οποίους μπορούν να ανοιχτούν περισσότερο απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Η σχέση σου θα πρέπει να είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, αλλιώς μάλλον υπάρχει λόγος που αρνείσαι να ρίξεις έστω και λίγο τα τείχη σου.

Ο Bregman εξηγεί: «Εάν βλέπεις ότι αισθάνεσαι άβολα με τον νέο σου σύντροφο και δεν μπορείς να ρίξεις τους “φράχτες” σου και να αφεθείς, το μέλλον δεν φαίνεται καλό. Είναι δύσκολο να έχεις μία πραγματικά ειλικρινή επικοινωνία και να μοιραστείς την αγάπη, τους φόβους και τις ελπίδες σου χωρίς καμία κριτική, εάν δεν μπορείς να είσαι εξολοκλήρου αληθινός μαζί του».

 

Είναι σε όλα τέλειος και σωστός
Όχι στα δικά σου μάτια, αλλά στα δικά του. Αρνείται να παραδεχτεί οποιοδήποτε τρωτό σημείο του, να απολογηθεί για τα λάθη του και να συζητήσει έστω την περίπτωση αυτή τη φορά να μην είναι εκείνος ο σωστός. Είτε αυτή η στάση προκύπτει από υπέρμετρη ανασφάλεια, είτε από έναν ανεξέλεγκτο ναρκισσισμό, ο σύντροφός σου –και όποιος άλλος άνθρωπος στη ζωή σου έχει αυτή τη συμπεριφορά- είναι τοξικός και σίγουρα δεν θες το οποιοδήποτε μέλλον μαζί του.

Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο τις διαφωνίες και του καβγάδες. Η εμμονή στη δική του ορθή και σωστή άποψη αποτελεί «κόκκινη σημαία» και όταν αρνείται να ακούσει την άποψη του τη στιγμή που αποφασίζετε τι ταινία θα δείτε ή σε ποιο μαγαζί θα πάτε για φαγητό. Η σημαία «κοκκινίζει» ακόμα περισσότερο, αν η απόρριψη της πρότασής σου συνοδεύεται από μία επισήμανση του πόσο «χαζή», «σαχλή», «βαρετή» κ.ο.κ. ήταν η επιλογή σου.

 

Όλα είναι ύποπτα
Δεν πήρες τηλέφωνο ή έστειλες μήνυμα μια μέρα, δεν αισθάνεσαι καλά και δείχνεις απόμακρος την τελευταία μισή ώρα ή μιλούσες με έναν φίλο σου στο δρόμο ή στο κινητό, οπότε κάτι μάλλον τρέχει με κάποιον άλλον. Ή του πήρες ένα απροσδόκητο δώρο, είσαι υπερβολικά τρυφερός και ευγενικός σήμερα ή χαμογελάς «ύποπτα» πολύ, οπότε και πάλι μάλλον κάτι τρέχει με κάποιον άλλον και προσπαθείς να τα κουκουλώσεις.Πέραν της τοξικότητας της ζήλειας, αυτή η συνεχόμενη καχυποψία δείχνει και μία ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης. Και τι να κάνεις έναν σύντροφο και μία σχέση, όπου ο άλλος δεν αισθάνεται ότι σε ξέρει αρκετά καλά ώστε να σε εμπιστευτεί; Βέβαια, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εσύ είσαι ο καχύποπτος και ζηλιάρης της υπόθεσης.

 

Σκωτσέζικο ντους
Τη μία βδομάδα είναι απίστευτα τρυφερός, σε λούζει με αγαπησιάρικα μηνύματα και θέλει να σε βλέπει όσο πιο συχνά γίνεται. Την άλλη βδομάδα, όμως, στέλνει με το ζόρι ένα μήνυμα και δεν κάνει καν λόγο για να βρεθείτε έστω και για έναν καφέ στα γρήγορα.Άνθρωποι είμαστε, αυτό μπορεί να συμβεί μία φορά λόγω προγράμματος, αλλά όταν η εναλλαγή είναι μόνιμη, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Όχι, οι πιθανότητες δεν είναι ότι προσπαθεί να σου σπάσει τα νεύρα, ούτε να σε δοκιμάσει. Στην πραγματικότητα, μάλλον σπάει και τα δικά του νεύρα με τη συμπεριφορά του και αυτό γιατί δεν είναι σίγουρος ακόμα για το τι θέλει από εσένα. Αν αυτό συμβαίνει μόνο στις πολύ αρχές, του το συγχωρούμε. Αν, όμως, βλέπεις τους μήνες να περνάνε και την κατάσταση να συνεχίζεται, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τον αποχαιρετήσεις όσο κι αν ελπίζεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

 

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι είστε
Όχι επειδή εσύ δεν θες να ξεκαθαριστεί, αλλά επειδή κάθε φορά που πας τη συζήτηση προς τα εκεί, ο άλλος αλλάζει θέμα, αστειεύεται ή δηλώνει αναποφάσιστος. Το ζήτημα προφανώς δεν είναι να μπει μία «ταμπέλα», αλλά μετά από ένα διάστημα να ξέρετε πώς σας βλέπει ο άλλος, αν υπάρχει αποκλειστικότητα και αν θέλετε και πρέπει να επενδύσετε συναισθηματικά στον άλλον.

Η συνεχόμενη άρνηση προσδιορισμού της σχέσης, όταν ο ένας από τους δύο τον ζητά όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, «φωνάζει» ότι οι δυο σας δεν έχετε μέλλον, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν. Είτε ο άλλος είναι αναποφάσιστος για το πώς σε βλέπει, είτε συναισθηματικά ανώριμος για μία τέτοια συζήτηση, είτε απλά θέλει κάτι χαλαρό και ελεύθερο και φοβάται να στο πει γιατί ξέρει ότι εσύ θες κάτι διαφορετικό, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι κάποιος που χρειάζεσαι στη ζωή σου.

Προηγούμενο άρθροΠαχυσαρκία
Επόμενο άρθροΈρχεται μια ωραία μέρα και είσαι 55-65