Ωστόσο, δεν κάνει καλό μόνο στους ανθρώπους. «Τα περισσότερα σκυλιά που κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες τους είναι πιο πιστά και πιο δεμένα με τον άνθρωπο με τον οποίο κοιμούνται», λέει η Σάρα Οκοά, κτηνίατρος και σύμβουλος στην DogLab, μια ενημερωτική βάση δεδομένων για τους λάτρεις των σκύλων. Παρόλο που δεν μοιάζουν όλα τα σκυλιά ως προς την συμπεριφορά, σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά που ζουν ελεύθερα στην άγρια φύση, κοιμούνται μαζί σε ομάδες για ασφάλεια και παρηγοριά. «Οταν αφήνουμε τον σκύλο να κοιμάται στο κρεβάτι μας, αυτό ενδυναμώνει την δυναμική σκύλου – ιδιοκτήτη», συμπληρώνει η Οκοά.
«Δεν το συνιστώ σε οικογένειες με παιδιά. Οταν ένας σκύλος κοιμάται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη του, τότε αυτομάτως οι ιδιοκτήτες είναι σαν να τοποθετούν πρώτα τον σκύλο και μετά τα παιδιά στην ιεραρχία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θέματα κυριαρχίας».
Ομως, η άνεση και τα προνόμια του κρεβατιού θα κάνουν τον σκύλο μας υπερβολικά εξαρτημένο και κολλημένο μαζί μας; Αυτού του είδους οι συμπεριφορές ερμηνεύονται ως συναισθηματικές από τους ιδιοκτήτες, όμως όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας τετράποδα, πάλι πρόκειται για θέματα ιεραρχίας και κυριαρχίας. Ο ύπνος του σκύλου στο κρεβάτι μας δίνει την εντύπωση ότι κάπως υπάρχει ισότητα με τους ιδιοκτήτες. Ο ντε Κλερκ λέει, ωστόσο, ότι «για τα σκυλιά με λιγότερο κυρίαρχη προσωπικότητα ή κατοικίδια μέσα σε μια οικογένεια όπου υπάρχει μια καθιερωμένη ιεραρχία, ο ύπνος στο κρεβάτι δεν θα πρέπει να προκαλέσει προβλήματα».
Οπότε σε περίπτωση που υπάρχει μπέρδεμα για το ποιο από τα μέλη της οικογένειας είναι ο αρχηγός, ο ύπνος στο κρεβάτι θα μπορούσε να επιδεινώσει το σύμπλεγμα ανωτερότητας του σκύλου.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα υγιεινής. Και δεν εννοούμε τις θεωρίες περί μεταφοράς κορονοϊού από το κατοικίδιο στον άνθρωπο, αλλά το πρόβλημα της καθαριότητας. Η καθαριότητα των ποδιών και του τριχώματος του σκύλου στον κτηνίατρο ή στο σπίτι είναι απαραίτητες πριν κοιμηθεί το τετράποδο. Το κατοικίδιο μπορεί να αποκτήσει μικρόβια από την βόλτα του σε εξωτερικό χώρο. «Αν ο σκύλος κυλάει στο χώμα όλη την ημέρα και μετά μπαίνει στο σπίτι και κοιμάται στο κρεβάτι, αυτό δεν είναι υγιές. Αν όμως περνάει την ημέρα στο εσωτερικό του σπιτιού και σπάνια βγαίνει έξω, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει η Οκοά.
Ας μην ξεχνάμε ότι η σχέση ανθρώπων – ζώων είναι αμφίδρομη, όπως και όλες οι άλλες σχέσεις. «Αν επιτρέψουμε σε ένα σκύλο να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί μας, ας σιγουρευτούμε ότι ανησυχούμε κι εμείς γι’ αυτόν. Ενώ οι ιδιοκτήτες ζώων σκέφτονται ότι τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες σε αυτούς ή να χαλάσουν τον ύπνο των αφεντικών, το ίδιο ανήσυχα είναι και τα σκυλιά καθώς κοιμούνται ελαφρά και μπορεί να καταλάβουν τις ανησυχίες τον ανθρώπων με τους οποίους ζουν», λένε οι ειδικοί. «Σε περίπτωση που είμαστε άρρωστοι, ξεφυσάμε, στριφογυρίζουμε από μεριά σε μεριά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ύπνου του σκύλου».