Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, η αγκαλιά μειώνει σημαντικά τα επίπεδα στρες εκείνων που επιδίδονται στην τρυφερή αυτή ενέργεια.Στη μελέτεη συμμετείχαν 50 ζευγάρια και αυτό που τους ζητήθηκε ήταν να πιαστούν χέρι-χέρι για δέκα λεπτά και μετά να αγκαλιαστούν για 20 δευτερόλεπτα.

Μια δεύτερη ομάδα από 85 ανθρώπους απλώς περίμεναν ήρεμα και υπομονετικά, κατόπιν των υποδείξεων των ίδιων ερευνητών, χωρίς όμως να ανταλλάσουν επαφή με το σώμα. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από όλους να μιλήσουν ο καθένας για κάποιο περιστατικό που τους είχε προκαλέσει θυμό, άγχος και εκνευρισμό στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας εμφάνισαν αυξημένους παλμούς και η πίεσή τους ήταν υψηλή στη διάρκεια των δυσάρεστων αφηγήσεων, συγκριτικά με τα μέλη της πρώτης ομάδας που πριν αρχίσουν να ανακαλούν άσχημες αναμνήσεις, είχαν αγκαλιαστεί.

Η επιστημονική εξήγηση θέλει την ελαφρά πίεση που προϋποθέτει η αγκαλιά να ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις του δέρματος που συνδέονται με τον εγκέφαλο δημιουργώντας το αίσθημα της ηρεμίας. Τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται να έχουν οι αγκαλιές, είτε προέρχονται από ερωτικό σύντροφο, είτε από φίλο, επομένως όλοι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη σωτήρια, όπως φαίνεται, δράση μιας μεγάλης αγκαλιάς.

Προηγούμενο άρθροΤα χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας
Επόμενο άρθροΠως να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου