Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Λάθος πρότυπα που οδηγούν αρκετό κόσμο σε λάθος διατροφικές συνήθειες, κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορθορεξία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι η ορθορεξία;

Ο όρος νευρογενής ορθορεξία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ακόμη, δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχιατρική διαταραχή. Ορίζεται ως η εμμονή του ατόμου να καταναλώνει υγιεινές τροφές για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του. Αρχικά, το άτομο ξεκινά με το να ενδιαφέρεται και να ασχολείται με τη διατροφή του, αλλά και τη σωματική του άσκηση, με σκοπό να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες. Θα μου πεις, όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό, οπότε που είναι το κακό;!  Σε επόμενο στάδιο, όμως, αρχίζει η εμμονή.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με ορθορεξία;

 

  • Το άτομο ασχολείται μόνο με αυτό, γεγονός που του δημιουργεί τεράστιο άγχος, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσει διατροφικές ανεπάρκειες και υποσιτισμό.

 

 

  • Ο ασθενής αποφεύγει να καταναλώνει τροφές που πιστεύει ότι είναι ανθυγιεινές, ακόμη και αν δεν είναι, όπως τροφές με λίπος, ζωικά προϊόντα κ.ά.

 

 

  • Τον ενδιαφέρει η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

 

 

  • Ασχολείται πάνω από 3 ώρες την ημέρα για να μελετήσει και να προετοιμάσει το φαγητό του, μετρώντας γραμμάρια, θερμίδες, την προέλευση κ.α.

 

 

  • Άλλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ορθορεξία είναι η οστεοπενία, η αναιμία, η υπονατριαιμία, η έλλειψη τεστοστερόνης και η βραδυκαρδία.

 

 

  • Τα άτομα που βιώνουν την ορθορεξία αισθάνονται απογοήτευση για τα τρόφιμα που δεν είναι “καθαρά”, έχουν ενοχές αν παραστρατήσουν από την “υγιεινή” για αυτούς διατροφή, ενώ διατρέχουν κίνδυνο απομόνωσης αφού πιστεύουν ότι μένοντας στο χώρο τους μπορούν να διατηρήσουν τη διατροφή που κάνουν.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Οι τρέχουσες πρακτικές υποδηλώνουν ότι η ορθορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με ένα συνδυασμό θεραπείας νοητικής συμπεριφοράς, ψυχοεκπαίδευσης και φαρμακευτικής αγωγής.

 

Πηγη shape.gr

Προηγούμενο άρθροΣεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά: Τα πιθανά σημάδια
Επόμενο άρθροΨυχικές παθήσεις: Εμφανίζονται ως τα 14 για έναν στους τρεις