Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα που έχουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Από αυτήν εξαρτάται το πόσο καλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να έχει επιτυχία στο επάγγελμά του, μια ευτυχισμένη συντροφική σχέση, ενδιαφέρουσες κοινωνικές επαφές και σε ένα μεγάλο βαθμό ευχαρίστηση στη ζωή.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης;

1. Δεν φοβούνται τις αλλαγές

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής. Κατανονούν ότι ο φόβος των αλλαγών στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία, και γι αυτό προσαρμόζονται σε ό,τι αλλάζει γύρω τους και έχουν πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που προκύψει κάτι που δεν περίμεναν.

2. Δεν είναι τελειομανείς

Η τελειομανία μπορεί σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο να κάνουμε την αρχή και να προκαλέσει αναβλητικότητα. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι τελειομανείς. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι το τέλειο δεν υπάρχει. Αν κάνουν ένα λάθος, θα δείξουν προσαρμοστικότητα και θα φροντίσουν να μάθουν από αυτό.

3. Έχουν ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι γεγονός ότι το να μπορούμε να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων, να τους στηρίζουμε και να τους βοηθάμε είναι αναπόσπαστα στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση τους κινεί την περιέργεια για τους άλλους και τους οδηγεί στο να κάνουν πολλές ερωτήσεις σε κάθε νέα τους γνωριμία.

4. Βάζουν όρια

Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι υποχωρούν εύκολα, λόγω της ευγένειας και της κατανόησης που τους χαρακτηρίζει, ωστόσο έχουν τη δύναμη να θέτουν τα όριά τους. γνωρίζουν πότε θα πρέπει να πουν όχι. Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνουν το στρες που θα τους προκαλούσε το να έχουν αναλάβει πολλές υποχρεώσεις. Το να λένε όχι τους απελευθερώνει και τους αφήνει ελεύθερο χρόνο να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

5. Εστιάζουν στα θετικά

Όσοι διακρίνονται από υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προτιμούν να διαθέσουν το χρόνο και την ενέργειά τους για να βρουν λύσεις σε προβλήματα. Αντί να δίνουν βάση στα αρνητικά, επιλέγουν να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να επικεντρώνονται σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν.

6. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν

Δεν έχουν χρόνο να σκέφτονται το παρελθόν, γιατί μελετούν συνεχώς τις δυνατότητες που θα τους φέρει το μέλλον. Δεν αφήνουν τα λάθη του παρελθόντος να τους γεμίσουν με αρνητικές σκέψεις και δεν κρατούν κακία στους άλλους.

7. Μπορούν να κινητοποιούν τον εαυτό τους

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν χρειάζονται ανταμοιβή για να προσπαθήσουν να πετύχουν ένα στόχο. Από μικρή ηλικία, έχουν μάθει να προσηλώνονται στους στόχους τους χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.

Προηγούμενο άρθροΑρνητικές σκέψεις: Πως θα καταφέρεις να τις διώξεις από το μυαλό σου
Επόμενο άρθροΗ ιστορία των ζευγαριών που χωρίζουν (ή… ο πόλεμος των Ρόουζ)