Σε μια προσπάθεια να οριστεί το τι είναι τελικά «φιλία», κάποιοι είπαν πως «φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου».

 

Υπάρχει άραγε πιο όμορφο πράγμα από αυτό; Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου και να βρεις ανθρώπους στη ζωή σου που όχι μόνο θα σε αποδεχθούν αλλά και θα σε αγαπήσουν γι’ αυτό που είσαι;

 

Θα περάσουν ίσως αρκετοί άνθρωποι από τη ζωή σου σαν «φίλοι», αυτό είναι σίγουρο, κάποιοι θα έρθουν και θα φύγουν έτσι, γρήγορα, χωρίς να αφήσουν το στίγμα τους, κάποιοι θα σε πονέσουν και θα σε κάνουν να πιστέψεις πως δεν υπάρχει πραγματική φιλία. Είναι όμως και κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους θα σε ενώσει κάτι διαφορετικό και ουσιαστικό, κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους θα νιώσεις ολοκληρωτικά τι πάει να πει φιλία αληθινή.

 

Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους πραγματικούς φίλους;

 

1. Σέβονται τη διαφορετικότητα σου χωρίς να προσπαθούν να σε αλλάξουν.

Οι πραγματικοί φίλοι σε δέχονται και σε εκτιμούν για αυτό που είσαι, δεν προσπαθούν να σε αλλάξουν σε κάτι άλλο, είσαι μοναδικός για αυτούς με όλες τις ιδιαιτερότητες σου! Το ότι ας πούμε έχετε διαφορετικό στυλ ,ακούτε διαφορετική μουσική ή έχετε διαφορετικά χόμπι δεν δυσκολεύει σε τίποτα τη φιλία σας αλλά ίσα ίσα σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε μαζί καινούργια πράγματα και να περνάτε τελικά καλά σε όλα τα μέρη.

 

2. Ξέρουν να ακούνε πραγματικά.

Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να μιλήσεις με κάποιον, αλλά η κουβέντα γρήγορα γυρνά στα δικά του προβλήματα και ανησυχίες; Αντίθετα, οι ουσιαστικοί φίλοι είναι οι καλύτεροι ακροατές, πρόθυμοι να ακούσουν ό,τι σε απασχολεί από το πιο σημαντικό μέχρι το πιο χαζό. Συναισθάνονται και συμπονούν και ποτέ οι συζητήσεις μαζί τους δεν είναι μονόπλευρες.

 

3. Είναι πάντα εκεί για μας, ακόμα κι αν βρίσκονται μακριά.

Ένα πολύτιμο δώρο που σου προσφέρει ένας φίλος είναι η προσοχή του και η παρουσία του στις σημαντικές στιγμές σου, στις χαρές αλλά και στις δυσκολίες. Ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που θα τρέξει κοντά σου όταν τον χρειάζεσαι για να σε στηρίξει. Ακόμα κι αν όμως δεν καταφέρει να βρεθεί κοντά σου, θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να βοηθήσει και να σε στηρίξει ακριβώς σαν να ήταν εκεί!

 

4. Είναι ειλικρινείς και μας λένε πότε είμαστε λάθος.

Όλοι κάνουμε λάθη, κι όταν φτάνει εκείνη η στιγμή οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που πρώτοι θα το εντοπίσουν και με καλοπροαίρετο τρόπο θα σου το πουν. Οι καλοί οι φίλοι βέβαια δεν μας «γλείφουν τα αυτιά». Είναι εκεί για να μας ανυψώνουν μεν το ηθικό, αλλά και για να μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμοι να μιλήσουν και για τα αρνητικά, αλλά να μας στηρίξουν και στα δύο. Ο πραγματικός φίλος, όμως, θα σου πει πάντοτε αυτό που έχει στο μυαλό του χωρίς περιστροφές.

 

5. Μας εξελίσσουν.

Οι πραγματικοί φίλοι σε βοηθούν να εξελιχθείς, να επιδιώκεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να προσπαθείς γι’ αυτή. Σε εμπνέουν, σου δίνουν δύναμη και θα σε κάνουν καλύτερο απλά με το να είσαι φίλος τους, διότι μια πραγματική, ειλικρινής και αμοιβαία φιλία σημαίνει αυτόματα ότι όλα τα όμορφα πράγματα που βλέπεις σε αυτόν θα σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος και αντίστροφα.

 

6. Χαίρονται με την επιτυχία σου και δεν ζηλεύουν.

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα ακούω να μου λένε και γελάω μέσα μου κρυφά. Και ο χειρότερος εχθρός σου άμα σε δει να υποφέρεις βαριά – και έχει λίγη καρδιά- θα σε επισκεφτεί. Στη δυστυχία γίνονται ακόμα και οι εχθροί φίλοι, στην ευτυχία όμως; Στην ευτυχία ακόμα και οι φίλοι γίνονται εχθροί. Γιατί οι φίλοι δεν φαίνονται στα δύσκολα , στην επιτυχία φαίνονται. Εκεί που εσύ ανεβαίνεις στο δέκατο σκαλί και εκείνοι βρίσκονται ακόμα στο πέμπτο. Τι κάνουν καθώς βάζεις το δεξί σου ποδαράκι στην κορυφή; Χαμογελούν ή σου γυρνούν την πλάτη;

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΔίαιτα μέχρι την Πρωτοχρονιά; Ξανασκέψου το.
Επόμενο άρθροΤι είναι αγάπη;