Αυτό που έχουμε μάθει να πιστεύουμε είναι ότι θα γνωριστούμε, θα αγαπηθούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, διαφωνίες, ίσως και μεγαλύτερες κρίσεις και αν είμαστε τυχεροί θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και θα φτάσουμε στο “happily ever after”  όπου τίποτα πια δεν θα διαταράξει την αρμονία της σχέσης μας.

Η Carroll όμως λέει, σύμφωνα με την πολυετή της εμπειρία, ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Μπορεί να βιώσουμε πισωγυρίσματα ακόμα και αν ανήκουμε στους προνομιούχους που φτάνουν το πέμπτο και τελευταίο στάδιο, αυτό της Ολόψυχης Αγάπης.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα 5 στάδια της αγάπης που περνάει η κάθε ρομαντική σχέση, σύμφωνα με την Carroll:

Στάδιο 1: Η Ένωση

Είναι φυσικά το στάδιο του πρώτου ρομαντικού έρωτα που μας παίρνει το μυαλό και μας κάνει να μην μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο παρά μόνο το ταίρι μας και φυσικά το παθιασμένο σεξ που προκύπτει σε κάθε μας συνάντηση. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν βρει το “τέλειο ζευγάρι τους” σε αυτή την φάση, ένα πρόσωπο που τους ταιριάζει απόλυτα. Θέλουν να είναι συνέχεια μαζί, ενώ τα όρια ανάμεσά τους χαλαρώνουν ή και εξαφανίζονται για ένα διάστημα. Μοιάζουν λες και ενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο ή τουλάχιστον έτσι νοιώθουν οι ίδιοι.

Οι επιστήμη και η έρευνα λένε ότι κουμάντο κάνουν οι ορμόνες (ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και ενδορφίνες) σε αυτό το στάδιο και βάζουν τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση διαρκούς ερωτικής εγρήγορσης. Οδηγούμαστε έτσι σε μια κατάσταση “εθισμού” προς τον ερωτικό μας σύντροφο με συνέπεια να παραβλέπουμε κακές συμπεριφορές ή άλλα ζητήματα που θέλουν προσοχή.

Τι είναι καλό να κάνουμε σε αυτό το στάδιο

Πρέπει φυσικά να το χαρούμε όσο μπορούμε, απλά θα πρέπει να κρατήσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά. Καλό θα είναι να αποφύγουμε την λήψη μεγάλων αποφάσεων στο διάστημα αυτό καθώς το ξεμυάλισμά μας μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθη.

Στάδιο 2: Αμφιβολία και Άρνηση

Στο δεύτερο αυτό στάδιο της σχέσης, Αμφιβολία και Άρνηση, αρχίζουμε να βλέπουμε τα αρνητικά ή τις διαφορές μεταξύ μας. Ξυπνάμε από αυτό το στάδιο της μαγείας και βρίσκουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μας ενοχλούν στην σχέση μας, τα οποία δεν βλέπαμε καθόλου στο προηγούμενο στάδιο. Όπως είναι απόλυτα φυσικό, αρχίζουμε να διαφωνούμε ή ακόμα και να τσακωνόμαστε, να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις και να πασχίζουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Τα αισθήματα αγάπης αρχίζουν να μπερδεύονται με τον εκνευρισμό ή την αποξένωση.

Μήπως τελικά δεν είμαστε τόσο “τέλειοι” ο ένας για τον άλλον; Μήπως οι αξίες μας είναι διαφορετικές; Μήπως βαδίζουμε στην ζωή με διαφορετικά στάνταρ;

Τι είναι καλό να κάνουμε σε αυτό το στάδιο;

Εδώ θα πρέπει να εξασκήσουμε τις ικανότητές μας να επιλύουμε τις διαφορές μας, τόσο ατομικά, όσο και ως ζευγάρι χωρίς να φτάνουμε σε καυγάδες και έντονες καταστάσεις. Κρατάμε στο μυαλό μας ότι όλα αυτά είναι φυσικά και ότι μπορούν να ξεπεραστούν με σχέδιο και κατανόηση. Αν όχι, τότε ίσως θα πρέπει να διακόψουμε αυτή την σχέση.

Στάδιο 3: Η Απομυθοποίηση

Το τρίτο στάδιο της σχέσης είναι η Απομυθοποίηση. Πρόκειται για τον χειμώνα της αγάπης, όπου όλα μπορεί να μας φαίνονται σκούρα και άχαρα. Πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το στάδιο αυτό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον έλεγχο της σχέσης που συχνά έρχονται στην επιφάνεια με έντονο τρόπο. Ζητήματα επίσης που το ζευγάρι έχει σπρώξει κάτω από το χαλί στα προηγούμενα στάδια της σχέσης, έρχονται τώρα συσσωρευμένα στο προσκήνιο και ζητούν λύση. Κάποια άτομα γίνονται εριστικά σε αυτή την φάση, έχοντας διαρκώς το ζωνάρι τους λυμένο για καυγά. Άλλα ζευγάρια αρχίζουν να απομακρύνονται αθόρυβα αλλά σταθερά ο ένας από τον άλλον, κάνοντας όλο και λιγότερο κόπο να κρατήσουν την σχέση ζωντανή.

Μερικά ζευγάρια όμως, παρότι το πρώτο στάδιο του έρωτά τους μοιάζει μια μακρινή ανάμνηση, μένουν πιστά στην δέσμευσή τους ενώ αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές για να μείνουν μαζί με τον/την σύντροφό τους.

Τι είναι καλό να κάνουμε σε αυτό το στάδιο

Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο και δημιουργούμε χώρο ανάμεσά μας. Ξεθάβουμε τα παλιότερα προβλήματά μας και τα αντιμετωπίζουμε όσο πιο διεξοδικά μπορούμε, μόνοι μας ή με την βοήθεια κάποιου θεραπευτή. Είναι καλό επίσης να εντοπίσουμε όλα όσα μας κάνουν να νοιώθουμε ευγνώμονες για την σχέση μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να την ξαναχτίσουμε από την αρχή.

Στάδιο 4: Απόφαση

Το τέταρτο στάδιο της σχέσης που ονομάζεται Απόφαση είναι καθοριστικό. Μπορεί να βιώσουμε συναισθηματικά ξεσπάσματα, να καταφύγουμε σε αυτό-προστατευτικές πρακτικές, όπως το να φεύγουμε από το σπίτι για ώρες μετά από καυγάδες ή να αρχίσουμε να αδιαφορούμε ο ένας για τον άλλον. Χαρακτηριστικό του σταδίου αυτού είναι το να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε στα σοβαρά τον χωρισμό ή να πάρουμε τελικά αυτή την απόφαση. Ίσως μάλιστα να νοιώθουμε έτοιμοι να γνωρίσουμε και να σχετιστούμε με κάποιο άλλο πρόσωπο.

Η απόφασή μας βέβαια μπορεί να είναι διαφορετική τελικά και να μείνουμε εντελώς συμβατικά σε αυτή την σχέση ή να μείνουμε με σκοπό να επεξεργαστούμε τα θέματα μας μέχρι να τα λύσουμε.

Τι να κάνουμε σε αυτό το στάδιο

Αν αποφασίσουμε να μείνουμε, καλό θα είναι να βρούμε τρόπους, μόνοι μας ή με βοήθεια, ώστε να μάθουμε να ακούμε τον/την σύντροφό μας καλύτερα. Θα πρέπει να δουλέψουμε δηλαδή παρέα για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο χωρίς βαρίδια.

Αν αποφασίσουμε να χωρίσουμε, είναι καλό και για τους δύο να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με ήπιο τρόπο ώστε να πάρει ο καθένας τον δρόμο του χωρίς να μισήσουμε ο ένας τον άλλον.

Στάδιο 5: Ολόψυχη Αγάπη

Το πέμπτο στάδιο είναι η Ολόψυχη Αγάπη, όταν η σχέση μας βρίσκεται στα καλύτερά της δηλαδή, είναι υγιής και ανταποδοτική. Πρόκειται για το καλοκαίρι της σχέσης όταν οι καρποί των κόπων του ζευγαριού έχουν πια ωριμάσει και είναι πεντανόστιμοι. Τα ζευγάρια νοιώθουν ότι μπορούν να απολαμβάνουν την ατομικότητά τους μέσα στην σχέση αλλά και την αποδοχή ο ένας του άλλου, έχοντας καταλάβει πλέον καλά ότι δεν υπάρχει το “τέλειο ταίριασμα” ή ο “τέλειος σύντροφος”.

Φυσικά και χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά για να κρατηθεί η σχέση ζωντανή, η διαφορά όμως είναι εδώ ότι τα ζευγάρια έχουν μάθει να ακούνε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να σέβονται την ατομικότητά του και να μην αποφεύγουν τις διαφωνίες.

Στο στάδιο αυτό, πολλά ζευγάρια αρχίζουν να παίζουν ξανά μεταξύ τους, να γελάνε, να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν την συντροφιά ο ένας του άλλου. Μπορεί να ξαναζήσουν καυτές ερωτικές στιγμές όπως στο πρώτο στάδιο ή να αρχίσουν να εξερευνούν νέους τρόπους απόλαυσης. Επίσης είναι σε θέση να διευθετήσουν διαφωνίες ευκολότερα γιατί έχουν πλέον εμπειρία σε αυτό.

Τι να κάνουμε σε αυτό το στάδιο

Φροντίζουμε τον εαυτό μας και απολαμβάνουμε. Το χιούμορ, η χαλαρή ατμόσφαιρα μεταξύ μας, η εμπιστοσύνη, τα υγιή όρια μπορούν να δώσουν στην ζωή και των δυο μας νόημα και σκοπό. Διαφυλάσσουμε λοιπόν αυτή την αποκτημένη με κόπο κατάσταση για όσο περισσότερο μπορούμε, χωρίς να ξεχνάμε να βάζουμε καινούριους στόχους και ως ζευγάρι αλλά και ως ξεχωριστά άτομα.

 

Πηγη https://www.oneofus.gr/