Να σου πω ένα μυστικό; «Ο ανθόκηπος της ζωής». Αυτό και μόνο αυτό!

Πιάνω τον εαυτό μου να είμαι ευτυχισμένη και στιγμιαία να ‘μαυρίζω’, γιατί κάτι με ταράζει..τι είναι αυτό; Το ξεστομίζω εδώ και τώρα, χωρίς φόβο και πάθος: Η επιτυχία του άλλου! Όσες φορές και να προσπαθώ να μην επηρεάζομαι, αυτή η σύγκριση με τσακίζει, γιατί η μάχη είναι άνιση, ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΩ. Γιατί χάνω; Γιατί τα μεγέθη είναι μη μετρήσιμα και εξηγούμαι.

Η προσωπικότητα των ανθρώπων είναι πολυδιάστατη. Υγεία, δουλειά, σύντροφος, φίλοι, συγγενείς, χόμπι, εκπαίδευση… να πω κι άλλα; Όταν λοιπόν συγκρίνομαι, δεν σκέφτομαι τι έχω στη ζωή μου, αλλά τι δεν έχω. Βλέποντας λοιπόν ότι κάποιος άλλος έχει αυτό που εγώ δεν έχω, τότε όλα σκοτεινιάζουν. Είναι σαν να μην έχω τίποτα νίκησε και έχασα.

«Μα καλά, γιατί αυτός και όχι εγώ!». Η σκέψη αυτή οδηγεί σε αδιέξοδα, σε μία μόνιμη δυστυχία. Κάποια στιγμή λοιπόν, ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για εμένα, μου είπε κάτι, το οποίο μου άλλαξε τη ζωή.

«Σε έναν ανθόκηπο, υπάρχουν πολλά και διάφορα φυτά. Υπάρχουν τα πανέμορφα και μυρωδάτα τριαντάφυλλα αλλά και οι ορχιδέες, τα γαρίφαλα και οι ορτανσίες…υπάρχουν τα αγριολούλουδα, όπως οι παπαρούνες και τα χαμομήλια αλλά και οι διάφορες πρασινάδες όπως οι τσουκνίδες και οι γλιστρίδες.

Τα τριαντάφυλλα έχουν την πρωτιά! Είναι πανέμορφα, μυρίζουν υπέροχα και όλοι τα αγαπάμε και τα προσέχουμε. Από την άλλη μεριά, τις τσουκνίδες τις φοβόμαστε γιατί μας ερεθίζουν και συνεχώς τις πατάμε… τις δε παπαρούνες, τις προσέχουμε αλλά είναι τόσο ευαίσθητες που δεν τις προτιμάμε.

Πιστεύεις ότι δεν θα ανθίσει στον ανθόκηπο αυτό η παπαρούνα, γιατί το τριαντάφυλλο είναι δημοφιλέστερο; Πιστεύεις ότι η τσουκνίδα δεν θα κάνει τον κύκλο της, γιατί είναι αγριόχορτο και δεν ‘συγκρίνεται’ με τα υπόλοιπα λουλούδια;»

Φίλε μου, η φύση είναι ευλογημένη και μας δίνει δεκάδες μηνύματα για την ζωή, αλλά εμείς δυστυχώς δεν τα λαμβάνουμε. Ο κάθε ένας από εμάς έχει έρθει σ’ αυτόν τον κόσμο για να κάνει τον κύκλο του.

Όπως η παπαρούνα θα ανθίσει κανονικά, παρ’ όλο που δίπλα της η ορχιδέα είναι ομορφότερη, έτσι θα ανθίσω και εγώ δίπλα σε εσένα και σε εκατομμύρια ακόμη συνανθρώπους μας. Οι κύκλοι της ζωής δεν εφάπτονται, είναι ανεξάρτητοι! Η επιτυχία του ενός δεν επισκιάζει τη ζωή του άλλου, και αυτό διότι η επιτυχία είναι ένα μέγεθος σχετικό και δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο για όλους τους ανθρώπους.

Ο κάθε ένας αναπτύσσει τις εκφάνσεις τις προσωπικότητας, που του ταιριάζουν και τον αντιπροσωπεύουν. Αν λοιπόν δεν επιλέγω τις ίδιες ακριβώς – ακριβώς όμως – εκφάνσεις με εσένα, πώς μπορούμε να συγκριθούμε και σε τί;

Το παράδειγμα του ανθόκηπου είναι απλό. Όποτε μας πιάνει και τους δυο μας η μανία της σύγκρισης και δυστυχούμε, ας θυμηθούμε το χαμομηλάκι. Είναι αγριολούλουδο, τρυφερό, όμορφο αλλά ευαίσθητο και πολλές φορές απαρατήρητο. Δεν κάνει όμως υπέροχο τσάι;

Δεν στολίζει λιτά και απέριττα την γη, όπου φυτρώνει; Μπορεί να συγκριθεί με το τριαντάφυλλο; Σε τι, αφού δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες (!) Υπάρχει περίπτωση να μην ανθίσει το χαμομηλάκι, επειδή το τριαντάφυλλο μονοπωλεί διαρκώς το ενδιαφέρον όλων;

ΟΧΙ!!! Θα φυτρώσει, θα ανθίσει, θα κάνει τον κύκλο του και μετά θα μαραθεί. Και ο κύκλος του, μάντεψε! δεν θα επηρεάσει κανένα από τα άλλα φυτά του ανθόκηπου.

Αγαπημένε μου συνάνθρωπε, δεν με επηρεάζεις, δεν σε επηρεάζω, ζούμε στον ίδιο ανθόκηπο και θα ανθίσουμε και οι δύο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, στον χρόνο μας και με τρόπο μας! Με αυτό το ‘μότο’προτείνω να βρούμε και ότι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους, χωρίς να κοιτάμε τις επιλογές των υπολοίπων, χαράσσοντας στο εξής ο καθένας τη δική του πορεία.

Άλλωστε, η ζωή είναι μία ανηφόρα. Άλλοτε θα προχωράμε ‘φορτσάτοι’, άλλοτε θα σταματάμε να ξαποστάσουμε και άλλοτε θα μας παίρνει ο κατήφορος…και είναι ‘ok’ να συμβαίνουν όλα αυτά, γιατί σκοπός είναι να βρίσκουμε τελικά τη δύναμη να συνεχίζουμε!

Το αν λοιπόν την ανηφόρα της ζωής θα την ανεβαίνουμε με βαρίδια στα πόδια ή μόνο με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, είναι δική μας επιλογή. Η σύγκριση είναι ένα βαρίδιο τεράστιο. Θα το κουβαλάς μαζί σου ή θα ανηφορίζουμε μαζί, ανάλαφροι και ελεύθεροι;

 

 

πηγή : olagiatingunaika.gr

Προηγούμενο άρθροΤο σύνδρομο της “άδειας φωλιάς”
Επόμενο άρθροΓνωρίζοντας καλύτερα τα ντροπαλά παιδιά!