Όλοι έχουμε ακούσει ότι η ομορφιά βρίσκεται και ξεκινά από μέσα μας. Η επιδερμίδα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Εξωτερικά προβλήματα αφήνουν κι αυτά τα σημάδια πάνω της. Και αν και τα αρώματα και οι μάσκες ομορφιάς παρέχουν έναν συγκεκριμένο βαθμό αισθητικής, αυτές οι συνήθειες περιποίησης μπορεί να μην είναι αρκετές για να ηρεμήσουν τις εσωτερικές μας μάχες (οργανικές και ψυχικές).

Η αλήθεια είναι ότι το στρες δυσκολεύει την όποια μάχη δίνουμε για την υγεία της επιδερμίδας μας. Και αν και αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στο στρες και στο δέρμα έχει διαπιστωθεί από τα αρχαία χρόνια, επίσημες μελέτες που εξερευνούν την βαθύτερη σύνδεση υπάρχουν μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρακάτω τονίζουμε οκτώ αποδεδειγμένους τρόπους που το ψυχικό, σωματικό και ορμονικό στρες αλλάζει την επιδερμίδα μας.

7 τρόποι με τους οποίους το στρες αντανακλάται στο δέρμα μας

1. Το σοκ του ήλιου και οι αποδυναμωμένες άμυνες του δέρματος

Πριν καν κοιτάξουμε μέσα μας, υπάρχει ένας εξωτερικός σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει σωματικό στρες στην επιδερμίδα μας και να αποδυναμώσεις τις άμυνές του: η υπεριώδης ακτινοβολία. Είτε με τη μορφή φυσικού φωτός ή μέσω τεχνητών μέσων, η απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συσσωρεύονται στην εκτεθειμένη περιοχή σε μια προσπάθεια να το προστατεύσουν.

Και από αυτή την υπερέκθεση, τα εγκαύματα δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα: εμφανίζονται ελιές, μελανιές, σημάδια και καρκίνος του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε την υπεριώδη ακτινοβολία είναι φυσικά η εφαρμογή αντηλιακού. Υπάρχουν και φυσικά έλαια που λειτουργούν προστατευτικά.

2. Φλεγμονές και ερεθισμένο δέρμα

Ψωρίαση, έκζεμα, δερματίτιδα, κνίδωση: όλα αυτά είναι αποτέλεσμα φλεγμονών, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης πως όταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε κατάσταση στρες μπορεί να αμελήσει τις προστατευτικές ικανότητες στο δέρμα. Με άλλα λόγια, το στρες δυσκολεύει τη ρύθμιση και την ισορροπία στην επιδερμίδα μας. Οι φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν και ακμή, αλλά να θυμάστε ότι ορισμένες δερματικές ασθένειες, όπως η ροδόχρους νόσος μπορεί να μοιάζει με ακμή. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά.

3. Αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το στρες σχετίζεται αρκετά ακόμα και με την ακμή, ειδικά για τις γυναίκες – και το στρες μπορεί να μπερδέψει τα νευρικά σήματα του δέρματος και το αποτέλεσμα είναι οι ανισόρροπες ορμόνες και χημικές ουσίες που αυξάνουν την λιπαρότητα. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρέσουμε εντελώς το στρες από την εξίσωση, υπάρχουν τρόπο να το καταπολεμήσουμε, με τεχνικές χαλάρωσης και άσκηση. Ευτυχώς, και οι τοπικές φαρμακευτικές κρέμες βοηθούν πολύ την κατάσταση.

4. Τριχόπτωση και ξεφλούδισμα νυχιών

Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να βιώσουμε το στρες. Έχετε ποτέ ασυνείδητα τραβήξει τα μαλλιά σας ή δαγκώσει τα νύχια σας – ή και τα δύο. Γι’ αυτό οφείλεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, που πυροδοτεί την απόκριση μάχης – φυγής. Πριν υποθέσετε όμως ότι είναι στρες, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας. Φυσικά, η τριχόπτωση λόγω στρες δημιουργείται και χωρίς το τράβηγμα των μαλλιών και σχετίζεται με ορμονικές ανισορροπίες.

5. Λεπτότερο, πιο ευαίσθητο δέρμα

Σε περιπτώσεις υψηλών ποσοτήτων κορτιζόλης, η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη. Η κορτιζόλη προκαλεί διάσπαση των δερματικών πρωτεϊνών, που μπορεί να το κάνει να φαίνεται λεπτό, αλλά και μελανιασμένο. Εντούτοις, αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται κυρίως με το σύνδρομο Cushing. Αυτή η ορμονική διαταραχή περιλαμβάνει επιπλέον συμπτώματα όπως η μη ανοχή στη γλυκόζη, η μυϊκή αδυναμία και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν νομίζετε ότι έχετε αυτό το σύνδρομο, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

6. Καθυστέρηση της φυσικής επούλωσης πληγών

Με την εμφάνιση σοβαρού στρες, η επιδερμίδα σας μπορεί πολύ σύντομα να αποδυναμωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Επίσης, επιβραδύνεται η φυσική ικανότητά της να θεραπεύει πληγές, ουλές και ακμή. Εκτός από ορισμένες τοπικές φαρμακευτικές κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματός σας.

7. Ρυτίδες και μαύροι κύκλοι

Η επιδερμίδα σας είναι ο προσωπικός σας καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνονται τα συναισθήματά σας. Το ψυχικό στρες αναπόφευκτα αφήνει το σημάδι του. Οι ρυτίδες και οι μαύροι κύκλοι μαρτυρούν κόπωση (ψυχική και σωματική).

Προηγούμενο άρθροΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ
Επόμενο άρθροΡήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου στα Παιδιά