Το να βεβαιωθείτε ότι η υγεία και η ευημερία σας είναι σε άριστη κατάσταση μπορεί να σας διευκολύνει να μείνετε έγκυος, να έχετε μια υγιή την εγκυμοσύνη και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό – γι’ αυτό με το που θα αποφασίσετε να συλλάβετε οφείλετε να κάνετε τις ακόλουθες εξετάσεις ως μελλοντικοί γονείς:

 

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πας αμέσως στον γυναικολόγο σου...! -  HEALTH NEWS - Youweekly

 

#1 Γενικό check up

Παρόλο που θα έχετε πολλές επισκέψεις σε γιατρό μόλις μείνετε έγκυος, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε ένα ραντεβού τώρα. Στην επίσκεψη πριν από τη σύλληψη, ο γιατρός θα μιλήσει μαζί σας για το βάρος, τη διατροφή, την άσκηση, τα φάρμακα που παίρνετε, το ιατρικό ιστορικό σας, την έμμηνο ρύση, την μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε, τις προηγούμενες εγκυμοσύνες και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Ακόμη, θα ελέγξει πιθανώς την αρτηριακή σας πίεση, θα σας ζητήσει εξετάσεις αίματος, θα εξετάσει την υγεία της πυέλου σας, θα σας κάνει τεστ Παπανικολάου, κ.ο.κ.

Ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει επίσης οποιαδήποτε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, διαταραχή του θυρεοειδούς, άσθμα και αυτοάνοσες διαταραχές για να βεβαιωθεί ότι είναι υπό έλεγχο προτού μείνετε έγκυος.

Ο άντρας σας πρέπει επίσης να δει έναν γιατρό. Μπορεί να περιμένει παρόμοιες εξετάσεις και συζητήσεις για οποιουσδήποτε παράγοντες του τρόπου ζωής του που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη.

#2 Εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ακόμη κι αν είστε 100% σίγουροι ότι βρίσκεστε σε μια μονογαμική σχέση και ο σύντροφός σας δεν θα σας απατούσε ποτέ, είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να το μετανιώσετε. Η υγεία του μωρού σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό! Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν θεραπεύονται, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στο μωρό σας.

Αν και είθισται ο γιατρός να ελέγχει την υποψήφια μητέρα για χλαμύδια, γονόρροια, HIV, ηπατίτιδα και σύφιλη κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, είναι σκόπιμο και οι δύο σύντροφοι να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο πριν από τη σύλληψη. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να πάρετε θεραπεία και να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία του μελλοντικού μωρού σας.

 

Dr Θάνατος»: Ξεσπούν οι γονείς του 16χρονου – «Έτσι ξεψύχησε το παιδί μας»  - Newsbomb - Ειδησεις

 

#3 Προσυμπτωματικός έλεγχος

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος πριν από την εγκυμοσύνη γίνεται με τη χρήση δείγματος αίματος ή ιστού από ένα στειλεό. Το τεστ θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν εσείς ή ο σύντροφός σας φέρετε μη φυσιολογικά γονίδια που συνδέονται με ορισμένες ασθένειες, που μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθούν στο μωρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μην κάνετε καθόλου εξέταση ή να κάνετε εξετάσεις για τις πιο κοινές κληρονομικές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση (πλέον υποχρεωτική) και η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA).

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε θετικοί για ένα μη φυσιολογικό γονίδιο ή ένας από εσάς φέρει ένα γονίδιο που απαιτεί μόνο ένα αντίγραφο για να δημιουργήσετε μια ασθένεια, αυτός ο πρώιμος έλεγχος σας επιτρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη ή όχι.

Επιπλέον, ο προληπτικός έλεγχος πριν μείνετε έγκυος σας δίνει την επιλογή να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, ο οποίος εντοπίζει γενετικά ελαττώματα στα έμβρυα πριν από την εμφύτευση.

#4 Οδοντιατρικός έλεγχος

Ναι, τα δόντια σας πρέπει να αποτελούν μέρος του πλάνου σας πριν την εγκυμοσύνη, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας περνά από ορμονικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

Ένας άλλος κρίσιμος λόγος για να κάνετε έναν έλεγχο πριν από την εγκυμοσύνη είναι επειδή θέλετε να μειώσετε την ποσότητα ακτινοβολίας στο παιδί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε ακτινογραφίες δοντιών όσο είστε έγκυος, εκτός εάν έχετε πονόδοντο. Επομένως, είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας είναι σε καλή κατάσταση πριν μείνετε έγκυος. Έτσι θα έχετε χρόνο να διορθώσετε τυχόν προβλήματα.

#5 Έλεγχος ψυχικής υγείας

Έρευνες δείχνουν ότι, έως και 1 στις 9 γυναίκες βιώνει κατάθλιψη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ψυχική σας υγεία -και του συντρόφου σας – είναι υπό έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη. Εάν κάποιος από εσάς έχει ή είχε προβλήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν, είναι καλή ιδέα να επισκεφτεί τον οδοντίατρό του γιατί η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας με «εργαλεία» για να αντιμετωπίσετε το άγχος, ώστε να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζεστε συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Και αν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν ορισμένες επιλογές για τις μέλλουσες μαμάδες, επομένως θα πρέπει να τις συζητήσετε προσεκτικά με το γιατρό σας.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, μην κάνετε αυτήν την επίσκεψη μια φορά. Θα πρέπει να λάβετε φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η οικογένεια είναι και παραμένει ψυχικά υγιής.

Δεν ξεχνάμε τους εμβολιασμούς

Αυτό πιθανότατα θα είναι επίσης μέρος της επίσκεψής σας στο γιατρό πριν από τη σύλληψη. Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι τα έχετε ολοκληρώσει το βασικό και τον επαναληπτικό εμβολιασμό, με βάση το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να αποφύγετε ασθένειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε εμβολιασμένοι πλήρως για τις ακόλουθες ασθένειες: Tdap (τετάνος, διφθερίτιδα και κοκκύτης), ηπατίτιδα Β, MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά) και την ανεμοβλογιά.

Μπορείτε να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο σύντροφός σας θα πρέπει επίσης να ρίξει μια ματιά στο βιβλιάριο υγείας του, καθώς εάν μολυνθεί από ανεμοβλογιά, για παράδειγμα, μπορεί να σας τη μεταδώσει αν δεν είστε εμβολιασμένες. Και αν ο σύντροφός σας κολλήσει μια ασθένεια ενώ διανύετε το τρίτο τρίμηνο ή λίγο πριν τον τοκετό, θα φέρετε στο σπίτι ένα νεογέννητο χωρίς καμία ανοσία – με ό,τι σημαίνει αυτό.

Ο ιδανικός χρόνος για να επαληθεύσετε και να κάνετε τα εμβόλιά σας είναι περίπου 3-6 μήνες πριν προγραμματίσετε να μείνετε έγκυος.

 

Πηγή  imommy.gr

Προηγούμενο άρθροΤα είκοσι λεπτά που πρόδωσαν την «Μήδεια» της Πάτρας
Επόμενο άρθροΟ Osho εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία