Η αθώα εκ πρώτης όψεως επιθυμία να μοιραστεί κάποιος τις προσωπικές του φωτογραφίσεις, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία από ψυχίατρο. Η εξάρτηση από το ίντερνετ σύντομα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών και τότε, ανάλογη διάγνωση θα γίνεται και στους εξαρτημένους από τα online παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα ή τις selfie. Ωστόσο, δεν χρήζουν θεραπείας όλοι οι λάτρεις των selfie.
Όπως λένε ειδικοί «ουσιαστικά οι selfie. είναι αυτοπορτραίτα και αυτά συμπεριλαμβάνονταν στα έργα σχεδόν κάθε καλλιτέχνη, είναι μια προσωπική έκφραση». Η θεραπεία είναι αναγκαία όταν κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς selfie, όταν επιδεικνύει το κάθε βήμα του. Όταν αυτό γίνεται έμμονη ιδέα, τότε πρέπει να πάει στον γιατρό.
Οι ψυχολόγοι σημειώνουν πως η μανία των selfie έχει προσβάλει τους νέους από τα 13 μέχρι τα 30, και κυρίως τις κοπέλες, οι οποίες εκτός από τις προσωπικές, αρέσκονται να τραβάνε και ομαδικές selfie.
Δυστυχώς, οι νέοι, στο κυνήγι της συλλογής όσο γίνεται περισσότερων προτιμήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίζονται με φόντο ένα κτίριο που φλέγεται, ανθρώπους που παλεύουν μεταξύ τους, είτε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απλώς αισθάνονται την ανάγκη να τύχουν περισσότερης προσοχής, που επιδιώκουν μεγαλύτερη επικοινωνία, και τότε αυτοί αρχίζουν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες τους με φόντο φαγητό, τη ντουλάπα, το ντους. Η επιθυμία να αποθανατίζει κάποιος το κάθε βήμα του οδηγεί στο να πλημμυρίζουν τα κοινωνικά δίκτυα από συνηθισμένες selfie. της καθημερινής ζωής, που ακόμη και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους δεν ξέρουν γιατί το κάνουν αυτό.
Όπως υποστηρίζουν ειδικοί, ζούμε στην εποχή του εγωκεντρισμού, πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ούτε τον κοινωνικό ρόλο του, ούτε το πού ανήκει ως προσωπικότητα, και από εδώ πηγάζει η αναζήτηση πειραμάτων. Στη διαδικασία της αναζήτησης της ταυτότητας εμφανίζεται ο ναρκισσισμός, η επιθυμία να βλέπεις τον εαυτό σου, να τον επιδεικνύεις και να λαμβάνεις την επιδοκιμασία των άλλων. Οι ψυχίατροι είναι βέβαιοι πως η νέα παθολογική μανία με τις selfie, τα αυτοπορτραίτα δηλαδή, οδηγεί στην εξάρτηση.

 

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΓονική επιθετικότητα: το αυγό του φιδιού;
Επόμενο άρθροΝτροπαλότητα και συστολή: Πώς θα τη νικήσω