Φετιχισμός ονομάζεται η τάση «θεοποίησης» ορισμένων αντικειμένων, και η απόδοση υπερφυσικών δυνάμεων σε αυτά, απρόσιτης αλλά επιβαλλόμενης στον άνθρωπο. Στις πρωτόγονες θρησκείες το φετίχ αποτελούσε ένα αντικείμενο λατρείας.

Αρχικά η λέξη προήλθε από το πορτογαλικό feitiço (φεϊτίσο = μαγγανεία) και από τα Λατινικά, factitius ή facere, που σημαίνει «για να κάνει«.

Οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η λέξη δημιουργήθηκε μετά την ανακάλυψη από τους Πορτογάλους εξερευνητές του 15ου αιώνα κάποιων ξύλινων ή πέτρινων ομοιωμάτων λατρείας ιθαγενών της Δ. Αφρικής. Αργότερα ο όρος fetishism χρησιμοποιήθηκε για το χαρακτηρισμό ειδικών σεξουαλικών συμπεριφορών από τους Binet (1887) και Krafft-Ebing (1886/1965).

Φετίχ ονομάζεται η εμμονική και πολλές φορές παρανοϊκή σεξουαλική διέγερση που προκαλείται ως ανταπόκριση σε ένα αντικείμενο ή μέρος του σώματος που δεν είναι συνήθως σεξουαλικό ή και απαγορευμένο για την υγεία του ατόμου.

Σίγουρα τα φετίχ προδηλώνουν την ψυχική διαστροφή του ατόμου και πολλές φορές μπορεί να καταλήξει ακόμη και στη σχιζοφρένεια όταν αυτά κυριαρχήσουν στη ζωή του και την καθορίσουν.

Κάποια από τα πιο παράξενα φετίχ:

1. Πόδια

Δε μιλάμε για μία γάμπα (γυναικεία ή ανδρική) αλλά για τις πατούσες. Γλύφουν τις πατούσες του ατόμου χωρίς να υπάρχει κανονική συνουσία.

2. Ουρολαγνεία

Είναι ερωτική διέγερση που νιώθει κανείς με την οσμή ή την κατάποση ούρων. Αφορά και τα δύο φύλα και είναι ένα είδος παραφιλίας, δηλαδή δεν εντάσσεται στις συνηθισμένες σεξουαλικές προτιμήσεις.

3. Ομαδική Συνουσία

Πολλοί είναι εκείνοι που «φτιάχνονται» όταν υπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο πάνω από δύο. Σε άλλους τους αρέσει να βλέπουν μόνο (η αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθεί) και άλλοι συμμετέχουν. Ήταν ένα συνηθισμένο γεγονός στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

4. Πρωκτικό σεξ

5. Εφαψιομανία

Η εφαψιομανία κατατάσσεται στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή παραφιλίες και αφορά επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν άγγιγμα και τρίψιμο με μη-συγκατατιθέμενο άτομο.

Οι συγκεκριμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις, επιθυμίες και συμπεριφορές προκαλούν σημαντική δυσφορία και διαταραχή στην κοινωνική, εργασιακή, ή άλλη σημαντική παράμετρο λειτουργικότητας του ατόμου.

Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα σε μέρη όπου υπάρχει πολυκοσμία ή όπου η διαφυγή θα ήταν εύκολη αν ο δράστης γινόταν αντιληπτός, π.χ. σε λεωφορεία σε ώρες αιχμής, σε υπόγειους σιδηρόδρομους, σε πεζοδρόμια πολυσύχναστων δρόμων.

6. Επιδειξίας

Αυτός/αυτή που έχουν φετίχ να δείχνουν το σώμα τους γυμνό και να φτάνουν στην κορύφωση με τον τρόμο αγνώστων και τον φόβο. Ουσιαστικά αυτό το άτομο ερεθίζεται με το ξάφνιασμα που προκαλεί σε ανυποψίαστους. Είναι παράνομο και  συνήθως κυκλοφορεί στους δρόμους και συγκαταλέγεται στην παραφιλία.

 

7. Ζωοφιλία

Η ζωοφιλία είναι παραφιλία που περιλαμβάνει σεξουαλική καθήλωση σε (μη- ανθρώπινα) ζώα. Η κτηνοβασία είναι, μεταξύ ειδών,  ανώμαλη σεξουαλική δραστηριότητα -παραφύσιν μεταξύ ανθρώπου  και (μη-ανθρώπινου) ζώου .

Οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά ανταλλάξιμα, αλλά κάποιοι ερευνητές κάνουν μια διάκριση μεταξύ της έλξης (ζωοφιλία) και της πράξης (κτηνοβασία).

Η κτηνοβασία είναι παράνομη σύμφωνα με νόμους κακοποίησης ζώων ή με νόμους που ασχολούνται με εγκλήματα ενάντια στη φύση.

8. Ακτινοφιλία

Οι άνθρωποι που φτιάχνονται με τις ακτίνες του ήλιου 

9. Κλιμακοφιλία

Ερεθίζονται πέφτοντας από τις σκάλες

10. Ρινολαγνεία

Όταν ερεθίζονται γλείφοντας τη μύτη του συντρόφου τους και να ρουφήξουν ό,τι εμπεριέχεται σε αυτήν.

 

Προηγούμενο άρθροΦοβάμαι πως είμαι νυμφομανής!
Επόμενο άρθροΣε θέλει ή όχι; Μάθε από την γλώσσα του σώματός του την αλήθεια