Η αποκορύφωση του φετινού Πάσχα είναι προ των πυλών και η περίοδος της νηστείας οδεύει προς το τέλος της. Η λιτή διατροφή των τελευταίων 40 ημερών αναμένεται να αντικατασταθεί από αξιόλογες ποσότητες λιπαρού φαγητού και γλυκισμάτων, όλων εκείνων των νόστιμων τροφών που στερηθήκατε τη Σαρακοστή.

Αυτό, ωστόσο, για τον οργανισμό ισοδυναμεί με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που εκφράζονται με διάφορους τρόπους, όπως η αίσθηση μιας «έκρηξης» ενέργειας, το αίσθημα νευρικότητας ή ακόμη και το σύμπτωμα της ζαλάδας. Οι ενδείξεις αυτές οφείλονται στην απότομη εισβολή του σακχάρου στο αίμα, φαινόμενο το οποίο ακολουθείται από μια ενεργειακή κατάρρευση. Έτσι, το ξαφνικό αίσθημα της ενέργειας διαδέχεται η αίσθηση της κόπωσης, αλλά και της πείνας. Όλα αυτά προκαλούν μια ανεπιθύμητη αναστάτωση στον οργανισμό, ενώ οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις σακχάρου έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, ενώ μπορούν να προκαλέσουν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Στην υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, ο οργανισμός απαντά απελευθερώνοντας ινσουλίνη, η οποία φροντίζει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να απομακρύνει το σάκχαρο να φύγει από την κυκλοφορία του αίματος, ώστε να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Ταυτόχρονα, δίνει σήμα στο ήπαρ να αποθηκεύσει τη γλυκόζη για μελλοντική χρήση.

«Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά της ινσουλίνης πιο εύκολη, κάνοντας πράγματα που θα βοηθήσουν στην γρήγορη αποκατάσταση των υγιών επιπέδων γλυκόζης», λέει η δρ. Nicky Keay, ενδοκρινολόγος επίτιμος λέκτορας στο University College του Λονδίνου.

 

ΠΗΓΗ: Ygeiamou

Προηγούμενο άρθροΤο λίθιο στο νερό αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού
Επόμενο άρθροΠληγή το bullying εντός και εκτός σχολείου – Τα σημάδια που μπορούν να διακρίνουν οι γονείς