Οι τραυματισμοί του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στα παιδιά αυξάνεται ραγδαία. Οι συνέπειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι οι πιο ανησυχητικές από οποιοδήποτε άλλη ηλικία επειδή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής τους και αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργείο είναι μονόδρομος διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν οι σωματικές δραστηριότητες των παιδιών ώστε να αποφύγουν περαιτέρω τραυματισμό στο γόνατό τους. Χωρίς πρόσθιο χιαστό, προκύπτουν επεισόδια υποτροπιάζουσας αστάθειας που θέτουν σε κίνδυνο το χόνδρο και τους μηνίσκους με καταστροφικές συνέπειες και επομένως επακόλουθης πρώιμης αρθρίτιδας. Εντός 10 ετών από τον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού, το παιδί έχει αυξημένο ρίσκο στις ακόλουθες βλάβες:

  • Ρήξη μηνίσκου (65%)
  • Οστεοαρθρίτιδα (45%)
  • Οστεοχόνδρινα κατάγματα (15%)

Η ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο από 5 μήνες καθότι διπλασιάζει τον κίνδυνο να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση στον έσω μηνίσκο και αυτός ο κίνδυνος εξαπλασιάζεται αν η επέμβαση καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο. Ένα παιδί χωρίς τον μηνίσκο καταδικάζεται σε ραγδαία πρώιμη αρθρίτιδα. Τα κορίτσια έχουν 3-5 μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού από ότι τα αγόρια που συμμετέχουν στο ίδιο άθλημα. Ενσωματώνοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στην προπόνηση των παιδιών και να εκτελείται τακτικά και μακροπρόθεσμα μπορεί να μείωση το ρίσκο τραυματισμού στα κάτω άκρα και ιδιαίτερα στον πρόσθιο χιαστό.

 

Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επανατραυματισμού του πρόσθιου χιαστού σε  νεαρούς αθλητές, ειδικά κατά το πρώτο έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Έρευνες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας την εξωαρθρική τενόδεση στην ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού σε άτομα κάτω των 25 χρόνων  μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά 40%. Η αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, και πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και στα δύο πόδια καθώς υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού στο άλλο γόνατο. 

 

Η ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά θα πρέπει να γίνει από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό στις αθλητικές κακώσεις στα γόνατα γιατί υπάρχουν διαφορές στα οστά των παιδιών σε σύγκριση με τους ενήλικες και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην επιφυσιακή πλάκα που είναι η περιοχή του οστού που αναπτύσσεται.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την ρήξη πρόσθιου χιαστού στα παιδιά, τις συνοδές κακώσεις, το χειρουργείο, λεπτομέρειες για της αποκατάσταση, επιστροφή στον αθλητισμό και πιθανές επιπλοκές στην ιστοσελίδα του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού στις αθλητικές κακώσεις στα γόνατα Dr Αντώνη Θεοδωρίδη.

 

 

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου στα Παιδιά

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou-sta-paidia

 

Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

 

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Εξωαρθρική τενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

 

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

 

‘Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

Προηγούμενο άρθροΣτρες: Πώς αφήνει τα «σημάδια» του στην επιδερμίδα μας
Επόμενο άρθροΚάνναβη: Η συχνή χρήση από εφήβους συνδέεται με πτώση του IQ τους, δείχνει έρευνα