Οι γονείς αποτελούν σημαντικά πρότυπα στην εξέλιξη του παιδιού. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που σχετίζονται με την οικογένεια έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στα παιδιά. Οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων εμπειριών και πολλών αρνητικών επιπτώσεων, που διαρκούν και στην ενήλικη ζωή.

 

Ποια είναι τα πιο συχνά ψυχολογικά προβλήματα που προέρχονται από κακή διαπαιδαγώγηση;

 

Άγχος και Κατάθλιψη                                                                                                     

Ένας γονιός που συνεχώς παρατηρεί και κριτικάρει κάθε κίνηση του παιδιού του μπορεί να του προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη. Η συνεχόμενη κριτική μπορεί να κάνει το παιδί να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του, να έχει φοβίες και να μην είναι ανεξάρτητο.

 

Αδυναμία χαλάρωσης

Όταν ένας γονιός κάνει τακτικά παρατηρήσεις στο παιδί του για να είναι σοβαρό, τότε το      παιδί αισθάνεται ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει και έχει την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά        καλό. Όταν μεγαλώσει θα γίνει ένας ενήλικας που ανησυχεί συνεχώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον.

 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κάθε φορά που ο γονιός συγκρίνει το παιδί του με κάποιο άλλο μειώνει την αυτοπεποίθησή του. Η σύγκριση μπορεί να προκαλέσει κόμπλεξ κατωτερότητας. Το παιδί θα μεγαλώσει χωρίς αυτοπεποίθηση και θα συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με τους άλλους.

 

Προβλήματα εμπιστοσύνης

Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να μην εμπιστεύεται τους ξένους αλλά με το να του το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη ζωή του. Μπορεί να γίνει υπερβολικά καχύποπτο και να έχει προβλήματα εμπιστοσύνης που θα επηρεάσουν τις σχέσεις του.

 

Καταπίεση των ταλέντων και έλλειψη πρωτοβουλίας

Όλα τα παιδιά πρέπει να ονειροπολούν. Όταν ένας γονιός λέει στο παιδί του ότι κάτι δεν είναι ρεαλιστικό το κάνει να παρατά τα όνειρά του. Αν οι γονείς αρνούνται να στηρίξουν τα όνειρα του παιδιού τους τότε μπορεί να καταπιέσουν τα ταλέντα του, να το κάνουν να παρατήσει τα όνειρά του και στο μέλλον εκείνο να διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες από φόβο μην το κοροϊδέψουν.

 

Ενοχή

Πολλοί γονείς θυσιάζουν πράγματα για τα παιδιά τους. Αλλά ένας γονιός που συνεχώς το θυμίζει στο παιδί του, του προκαλεί συναισθήματα ενοχής. Το παιδί αρχίζει να αισθάνεται ότι είναι πρόβλημα και ότι δεν του αξίζουν αυτά που έχει. Αυτό μπορεί να το ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.

 

Έλλειψη ανεξαρτησίας

Ένας γονιός μπορεί να είναι υπερπροστατευτικός και να ελέγχει υπερβολικά το παιδί του. Αυτό το παιδί θα είναι ανώριμο και δεν θα γίνει ανεξάρτητο. Θα μάθει να εξαρτάται από τους άλλους, να φοβάται την αλλαγή και να είναι ανεύθυνο όταν πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΤελικά μάθαμε τι θα πει ο κόσμος;
Επόμενο άρθροΚρίση πανικού : Ο άγριος επισκέπτης