Έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να δείτε μέσα στο κεφάλι του σκύλου σας και να μάθετε τι σκέφτεται; Ίσως έχετε ονειρευτεί ακόμη και την πιθανότητα ότι θα ανοίξει μια μέρα το στόμα του και θα μιλήσει, λέγοντας τι θέλει ή τι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.

Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να κατανοήσετε τα βασικά της ψυχολογίας των σκύλων.

Ευτυχώς, τα σκυλιά είναι πολύ ευφυή πλάσματα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την American Society for the Prevention of CrueltytoAnimals (ASPCA), οι σκύλοι είναι σε θέση να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αισθάνεται φοβισμένο, ανήσυχο, ευτυχισμένο ή πεινασμένο, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι σκέφτεται παρατηρώντας τις κινήσεις του σώματος του.

Η ψυχολογία των σκύλων μπορεί να φτάσει σε ένα ακόμα βαθύτερο επίπεδο. Το American KennelClub (AKC) ανέφερε ότι μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Emory διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έχουν φυσική ικανότητα να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι. Τα σκυλιά έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια αλληλοεπιδρώντας  με ανθρώπους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει κοινωνικότητα και ευαισθησία στις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου καθώς και σε πολλές λέξεις.

Μπορεί να ξέρετε γιατί το σκυλί σας μυρίζει έναν σκύλο όταν τον συναντά ή γιατί κουνά την ουρά του αλλά ας προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε λίγο στην ψυχολογία του. Τι μπορεί να σκέφτεται ο σκύλος σας στις ακόλουθες τα 4 συνηθισμένες καταστάσεις.

Σας κοιτά επίμονα

Αναρωτιέστε “Τι σκέφτεται;” καθώς ο σκύλος σας κοιτά μέσα στα μάτια. Μόλις έχετε γυρίσει από βόλτα, τον έχετε ταΐσει και του έχετε βάλει νερό, είναι λογικό να μην μπορείτε να καταλάβετε τι μπορεί να θέλει και τι περνάει από το μυαλό του. Στους σκύλους αρέσει να κοιτούν τους ιδιοκτήτες τους στα μάτια χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα κάτι.

Το πιο πιθανό είναι να θέλει επιπλέον χάδια, αγκαλιές και παιχνίδι. Εμπλέκεται λοιπόν σε αυτή τη συμπεριφορά επειδή ελπίζει σε κάποια επιπλέον προσοχή.

Επίσης μια έρευνα αποδεικνύει πως όταν οι τετράποδοι φίλοι μας,μας κοιτούν στα μάτια εκκρίνεται στο σώμα μας όπως και στο σώμα του σκύλου ωκυτοκίνη, μια  ορμόνη η οποία παράγεται όταν μας κοιτάει ένα νεογέννητο μωρό. Οπότε μπορεί να σας κοιτά απλά γιατί νιώθει όμορφα.

Δείχνει λυπημένος

Αισθάνεστε ένοχοι όταν φεύγετε και αφήνετε το σκύλο σας μόνο; Μπορεί να νομίζετε ότι ο σκύλος σας θρηνεί την απουσία σας, αλλά αν δεν υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, θα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα, εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ελέγχει το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τον υποδεχθεί με χαρά κουνώντας την ουρά του. Αν και ο μικρός φίλος σας μπορεί να φαίνεται μπερδεμένος ή λυπημένος όταν φεύγετε, τα περισσότερα σκυλιά προσαρμόζονται και επιτρέπουν σε άλλους να εισέρχονται και να τα φροντίζουν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σκυλί σας δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ μιας ημέρας στη δουλειά ή ενός μεγάλου επαγγελματικού ταξιδιού.

Γάβγισμα γάβγισμα

Ο σκύλος σας γαβγίζει τη νύχτα σαν να θέλει να την διώξει μακριά; Αν και μπορεί να φαίνεται ότι έχει προσωπική αποστολή να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα σκυλιά γαβγίζουν για πολλούς λόγους –και κανένας δεν έχει σκοπό να σας ενοχλήσει. Αντ ‘αυτού, το κουτάβι σας μπορεί να θέλει να προσελκύσει την προσοχή σας. Συνήθως, ένας σκύλος γαβγίζει για να κάνει κάτι να συμβεί, πχ για να του δώσετε μια λιχουδιά ή για να τον βγάλετε από το crate.

Ο γούνινος φίλος σας μπορεί επίσης να γαβγίζει για να σας προειδοποιήσει για κάποιον κίνδυνο ή να σας δείξει ότι είναι ενθουσιασμένος και θέλει να παίξει. Οι σκύλοι μαθαίνουν επαναλαμβάνοντας τις συμπεριφορές τους και ο δικός σας μπορεί να έχει διαπιστώσει ότι πιθανότατα θα πάρει αυτό που θέλει εάν συνεχίσει να γαβγίζει.

Γέρνει το κεφάλι του

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας γέρνει το κεφάλι όταν του μιλάτε, αλλά αυτό δεν είναι γιατί κατανοεί την ιστορία που λέτε. Τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους για διάφορους λόγους. Ο σκύλος σας μπορεί να ελπίζει να ακούσει μια γνωστή λέξη, όπως “βόλτα”, “λιχουδιά” ή “μπαλάκι”. Μπορεί επίσης να τοποθετεί τα αυτιά του έτσι ώστε να μπορεί να σας ακούει καλύτερα ή να προσπαθεί να κοιτάξει πιο προσεκτικά το πρόσωπό σας έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει εάν του δίνετε μια εντολή.

Η προσπάθεια να κατανοήσετε την εσωτερική λειτουργία του μυαλού του σκύλου σας είναι μια συνεχής διαδικασία. Δίνοντας μεγάλη προσοχή στις κινήσεις του σώματός του και επιτρέποντάς του να παρατηρεί τις δικές σας καθώς και τις εντολές που δίνετε, πηγαίνετε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τι θέλει ο ένας από τον άλλο.

 

Πηγή Woofland.gr

Προηγούμενο άρθρο10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς
Επόμενο άρθροΤο Σύνδρομο του Πήτερ Παν