Τα ψυχιατρικά φάρμακα , που μερικές φορές ονομάζονται ψυχοτρόπα , έχουν γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας. Ωστόσο , μεγάλη άγνοια υπάρχει σχετικά με τις χρήσεις και τις επιπτώσεις τους, με αποτέλεσμα την μη θεραπεία και το στιγματισμό των ασθενών. Σε αυτό το άρθρο , έχω επιχειρήσει να απαντήσω σε κάποιες συχνές ερωτήσεις και παρανοήσεις γύρω από τα ψυχοτρόπα φάρμακα .
Ερώτηση: Τι είδους φάρμακα συνταγογραφούν oi ψυχίατροι ;
Απάντηση: Οι έξι βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν :
- Αντικαταθλιπτικά (μερικές φορές λανθασμένα αποκαλούνται « ανεβαστικά της διάθεσης » )
- Αγχολυτικά (που συχνά αναφέρεται ως » ηρεμιστικά » )
- Αντιψυχωσικά ( μερικές φορές αναφερονται ως « νευροληπτικά » ) . Αυτά είναι αποτελεσματικά στις πιο σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές , όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή (παλιά αναφερόμενη ως » μανιοκατάθλιψη »).
- Αντιμανικά ( που αναφέρονται επίσης ως » σταθεροποιητές της διάθεσης » και είναι κυρίως το λίθιο και αντιεπιληπτικά )
- Καταπραϋντικά-υπνωτικά , μερικά από τα οποία έχουν χημική σχέση με τα αγχολυτικά.
- Διεγερτικά , τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, και της απορύθμισης του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης , όπως συμβαίνει στη ναρκοληψία .
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα φάρμακα από κάθε κατηγορία έχουν βρει και χρήσεις εκτός των αρχικών τους ενδείξεων .
Ερώτηση: Πώς λειτουργούν τα ψυχοτρόπα φάρμακα;
Απάντηση: Όλα τα ψυχοτρόπα δρουν μέσω της αλλαγής των επιπέδων ενός ή περισσότερων φυσικώς απαντώμενων χημικων αγγελιοφόρων του εγκεφάλου ( γνωστοί ως νευροδιαβιβαστές ).
Ερώτηση: Εάν ο γιατρός μου συνταγογραφεί ένα ψυχοτρόπο φάρμακο , αυτό σημαίνει ότι έχω μια χημική ανισορροπία ; Δεν θα έπρεπε να κάνω εξετάσεις για μια χημική ανισορροπία πριν αρχίσω να παίρνω το φάρμακο ;
Απάντηση: «Χημική ανισορροπία » είναι ένας ασαφής όρος, που βασίζεται στη θεωρία ότι οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες προκαλούνται από την απορρύθμιση ενός ή περισσότερων χημικών ουσιών του εγκεφάλου . Δεδομένου ότι η θεωρία αυτή βασίζεται σε έμμεσες διαπιστώσεις , δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απόδειξη για μια « χημική ανισορροπία ». Η απόφαση του γιατρού να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο βασίζεται στα συγκεκριμένα κλινικά ευρήματα που αναγνωρίζει και σε κλινικές μελέτες που γίνονται σε πολλές χιλιάδες ασθενών .
Ερώτηση: Δεν θα αλλάξει την προσωπικότητά μου η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων ; Δεν θέλω να αισθάνομαι σαν να είμαι υπό « έλεγχο » ουσιών.
Απάντηση:Το φάρμακο λειτουργεί για να διορθώσει ό, τι είναι λάθος . Δεν θα αλλάξει την προσωπικότητά σας ή το ποιός είστε . Και μήπως είναι η ίδια η ασθένεια που αφήνει στους πάσχοντες την αίσθηση ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους; Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επανάκτηση του ελέγχου αυτού .
Ερώτηση: Δεν είναι τα ψυχοτρόπα φάρμακα εξαιρετικά εθιστικά ;
Απάντηση:Με την εξαίρεση των αγχολυτικών, των διεγερτικών, και των υπνωτικών φαρμάκων, τα υπόλοιπα ψυχοτρόπα προκαλούν ελάχιστη ή και καμία φυσική εξάρτηση , αν και κάθε φάρμακο που λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να διακόπτεται βαθμιαία και όχι απότομα . Ακόμα και τα αγχολυτικά , διεγερτικά και υπνωτικά φάρμακα μπορεί να λαμβάνονται με ασφάλεια υπό την επίβλεψη ενός ειδικού , χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις .
Ερώτηση: Δεν είναι τα ψυχοτρόπα ένα δεκανίκι για τους αδύναμους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα της ζωής ;
Απάντηση: Τα ψυχοτρόπα δεν μειώνουν απλά το στρες. Διορθώνουν τις πραγματικές ψυχικές διαταραχές . Αντίθετα από την άποψη πως η λήψη αγωγής είναι ένα σημάδι αδυναμίας , ο θεραπευόμενος που το κάνει έχει τη δύναμη να παραδεχτεί ότι έχει μια ασθένεια που μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή .
Ερώτηση: Μία φίλη μου σταμάτησε να παίρνει τα αντικαταθλιπτικά της όταν ένοιωθε καλά , και η κατάθλιψη της επέστρεψε μετά από μερικές εβδομάδες . Μήπως αυτό σημαίνει ότι είναι εθισμένη στο φάρμακο ;
Απάντηση: Αν τα αντικαταθλιπτικά διακοπούν πολύ νωρίς στη θεραπεία , όπως όταν ο ασθενής αρχίζει πρώτα να αισθάνεται καλύτερα , η υποτροπή είναι συχνή , Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ( συνήθως έξι μήνες) , ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη διακοπή από το αντικαταθλιπτικό . Ωστόσο , πολλές καταθλίψεις είναι χρόνιες ή επεισοδιακές , και η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας μπορεί να είναι μια ένδειξη πως απαιτείται μια θεραπεία συντήρησης .
Ερώτηση: Οι ψυχίατροι δίνουν μόνο τα φάρμακα με ευκολία σε όποιον τους επισκέπτεται; Εγώ απλά χρειάζομαι κάποιον για να μιλήσω .
Απάντηση:Οι ψυχίατροι είναι οι μόνοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι για την αξιολόγηση όλων των βιολογικών , ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που εμπλέκονται σε ένα επεισόδιο της νόσου . Έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα είδη ψυχοθεραπείας , καθώς και στην εκτίμηση της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή , και πολλοί ψυχίατροι είναι αρκετά συντηρητικοί σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων .
Ερώτηση: Γιατί χρειάζομαι να δω έναν ψυχίατρο ; Δεν είναι δυνατή ο οικογένειάκος μου γιατρός να μου συνταγογραφήσει ;
Απάντηση: Η συνταγογράφηση και η παρακολούθηση των ψυχιατρικών φαρμάκων είναι πολύπλοκη και απαιτεί την εκτίμηση πολλών διαφορετικών πτυχών του ιστορικού του ασθενούς και των τρεχόντων συμπτωματων . Ο ψυχίατρος είναι ειδικός στην ψυχική υγεία και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Δεν θα περίμενε κανείς απο το δερματολόγο σας να συνταγογραφήσει φάρμακα για την καρδιά ; Ούτε θα πρέπει να περιμένετε απο τον παθολόγο σας ή τον οικογενειακό σας ιατρό να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με τη συνταγογράφηση και την παρακολούθηση των ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά από ποτέ , αλλά δεν είναι «μαγικά χάπια ». Η ανάκαμψη από σοβαρές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη παίρνει συχνά εβδομάδες ή μήνες , ακόμη και με την ειδική αγωγή … Αλλά για ουσιαστικα αποτελέσματα αξίζει η αναμονή .
Πηγή https://psichiatros.wordpress.com/