Οι έφηβοι που καταναλώνουν πολλές υπερεπεξεργασμένες τροφές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

H μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, υποστηρίζει όυι οι έφηβοι λαμβάνουν το 66% των ημερήσιων θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα κατηγοριοποίησης της διατροφής NOVA, συνοψίζοντας την κατηγορία ενδιαφέροντος σε «σνακ, ροφήματα, έτοιμα γεύματα και πολλά άλλα προϊόντα που προέρχονται εν μέρει ή στο σύνολο από ουσίες-εκχυλίσματα τροφίμων ή από υποκατάστατα τροφίμων με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα πραγματικά τρόφιμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατηγορία των υπεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνει πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες, αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα όπως πίτσες, χοτ ντογκ και παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Zefeng Zhang, επιδημιολόγο στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα, «τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά».

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.565 ανθρώπους ηλικίας από 12 έως 19 ετών που είχαν λάβει μέρος σε εθνική έρευνα. Ανέλυσαν τη διατροφή των εφήβων, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως το βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.α.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με περίπου το 66% των θερμίδων τους να προέρχεται από αυτά, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 55%.

Οι διατροφικές επιλογές των εφήβων σχετίστηκαν με χειρότερη καρδιακή υγεία, αφού για κάθε αύξηση 5% στον αριθμό των θερμίδων που λάμβαναν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κάθε ημέρα, η βαθμολογία τους στην κλίμακα των 12 βαθμών της καρδιακής υγείας μειωνόταν κατά 0,13 πόντους.

Μια πτυχή του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ότι είναι πιο εύκολο για όλους να υπερκαταναλώνουν τρόφιμα που είναι φτιαγμένα για να είναι νόστιμα. «Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερα τέτοια τρόφιμα, ακόμα κι όταν δεν πεινάνε. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα υπεπεξεργασμένα τρόφιμα συχνά δεν έχουν φυτικές ίνες, μπορεί να μην δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού τόσο όσο τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο“Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”: Τι κρύβει το σκοτεινό παραμύθι και ο συγγραφέας του; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Το lockdown αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως