Φανταστείτε ένα φυλακισμένο σε ένα κελί με βαριά κάγκελα, σε μια φυλακή με ψηλά τείχη, με οπλισμένους φρουρούς παντού. Αλλά αυτή είναι η πιο ασυνήθιστη φυλακή. Η πόρτα του κελιού είναι πάντα ξεκλείδωτη, όπως και η πύλη της φυλακής, και οι φρουροί είναι για να κρατούν τον κόσμο έξω, όχι μέσα.
Ο φυλακισμένος όμως πιστεύει ότι είναι το συνηθισμένο είδος φυλακής, και έτσι παραμένει στο κελί, το οποίο είναι στην πραγματικότητα αρκετά άνετο. Έχει αξιοπρεπή επίπλωση και αρκετές διασκεδάσεις για να βοηθούν να περνάει την ώρα. Υπάρχουν βιβλία και cd, καλωδιακή τηλεόραση καί ένας προσωπικός υπολογιστής. Υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ, αξιοπρεπές φαγητό, τακτικές συζυγικές επισκέψεις. Ο φυλακισμένος πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη ποσότητα βαρετής εργασίας αλλά μπορεί επίσης να ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα και τα χόμπυ του.
Αρκετά καλή για φυλακή. Αλλά αυτός ο φυλακισμένος είναι στην πραγματικότητα δυστυχισμένος. Θα ήθελε να αποδράσει και πιστεύει ότι αν το έκανε θα ήταν ευτυχισμένος. Αλλά επίσης πιστεύει ότι το να αποδράσει θα ήταν επικίνδυνο και πιθανώς απίθανο, έτσι μένει εκεί που είναι.
Ο φυλακισμένος καταφεύγει σε ποικίλες άλλες ” αποδράσεις ” μέσα στο κελί – φαγητό, ποτό, ναρκωτικά, σεξ, βιβλία, τηλεόραη. Όλες αυτές λειτουργούν, αλλά μόνο προσωρινά. Η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι πιο επώδυνη κάθε φορά, καθιστώντας αναγκαία μια μεγαλύτερης έντασης απασχόληση του νου για να επιτύχει την επόμενη προσωρινή απόδραση.
Αυτές οι απασχολήσεις επίσης οδηγούν σε φαντασιώσεις του πόσο υπέροχη μπορεί να είναι η ζωή πέρα από τους τοίχους της φυλακής και έτσι σε θλίψη για τα πόσα πολλά χάνει με το να είναι φυλακισμένος.
Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια φυλακή όπως αυτή. Είναι η φυλακή του να υποφέρεις. Υποφέρετε όταν σας κατηγορούν, όταν αντιμετωπίζετε το κακό, όταν σας φέρονται άδικα. Επίσης υποφέρετε όταν εσείς κατηγορείτε άλλους, όταν εσείς κάνετε κακό και όταν διαπράττετε αδικία.

Έτσι εσείς, όπως και ο φυλακισμένος, προσπαθείτε να απαλύνετε τη δυσφορία με συνεχείς απασχολήσεις του νου, σκεπτόμενοι όλο τον καιρό που πρέπει να περάσετε στο κελί. Αλλά αυτή είναι μια ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, είστε ελεύθεροι να φύγετε όποια στιγμή θέλετε – αν μπορείτε να ξεκολλλήσετε από τις γνωστές ενοχλήσεις και να συνειδητοποιήσετε ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά σας.

Προηγούμενο άρθροΔείτε τι πραγματικά κερδίζουμε από την άσκηση
Επόμενο άρθροΌταν μας πιάνουν τάσεις φυγής