Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος, βελτιώνει την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Για τους πολυάσχολους ανθρώπους όμως, που μοναδικό τους μέλημα είναι η παραγωγικότητα τους στη δουλειά τους, ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται σπατάλη.
Παρόλα αυτά, ο ελεύθερος χρόνος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου στο Journal of Experimental Social Psychology, βελτιώνει ταυτόχρονα και την παραγωγικότητα και ως εκ τούτου τα άτομα που θεωρούν πώς δεν τους προσφέρει τίποτα, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, αν θέλουν να είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους και πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι στη ζωή τους.
Πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος για την ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με την συν-συγγραφέα της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο State University του Οχάιο, Selin Malkoc, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο ελεύθερος χρόνος έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και μάλιστα ότι μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς, μειώνοντας το άγχος μας.
«Ωστόσο, διαπιστώνουμε», σημείωσε η Malkoc, «ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον ελεύθερο χρόνο σπατάλη και αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν καταθλιπτικοί και αγχωμένοι».
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους βλέποντας την παραγωγικότητα ως τον πρωταρχικό τους στόχο και τη διασκέδαση ως χάσιμο χρόνου.
Οι ερευνητές λοιπόν, ζήτησαν από 199 φοιτητές να βαθμολογήσουν το πόσο απολαμβάνουν τις δραστηριότητες αναψυχής και ακολούθως να εκτιμήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας, της κατάθλιψης και του άγχους τους. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές ρωτήθηκαν για το αν θεωρούν τον ελεύθερο χρόνο, σπατάλη χρόνου, διαπιστώνοντας ότι όσοι έβλεπαν τον ελεύθερο χρόνο ως σπάταλη ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι και περισσότερο καταθλιπτικοί και αγχωμένοι.
Σε ένα άλλο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 302 εθελοντές, ρωτήθηκαν πώς γιόρτασαν το Halloween και πόσο τους άρεσε. Και πάλι, όσοι έβλεπαν την συμμετοχή τους σε δραστηριότητες αναψυχής ως χάσιμο χρόνου, ανέφεραν λιγότερη απόλαυση από τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πειράματος, οι αρνητικές σκέψεις των συμμετεχόντων για τον ελεύθερο χρόνο, επηρέασαν την απόλαυση οποιασδήποτε διασκεδαστικής δραστηριότητας.
Τέλος, σε ένα τρίτο πείραμα, οι φοιτητές κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο αστείο βίντεο με γάτες, στο ενδιάμεσο άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε εργαστηριακό περιβάλλον και πραγματοποιούσαν βαρετές εργασίες, μερικοί εξακολούθησαν να μην απολαμβάνουν το βίντεο, παρότι θα μπορούσε να τους χαλαρώσει από τα καθήκοντά τους. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για την αξία του ελεύθερου χρόνου, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θεωρούσαν πως η παρακολούθηση του εν λόγω βίντεο, ήταν απλά σπατάλη χρόνου, τον οποίο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εργαστούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να μειώσει το άγχος των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ευτυχισμένους και κατά συνέπεια πιο παραγωγικούς στην εργασία τους. Οι άνθρωποι λοιπόν, που έχουν ως προτεραιότητα την αποδοτικότητα τους στον εργασιακό τους χώρου, μπορούν απλά να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο, για να φτάσουν ευκολότερα τους στόχους τους και να γίνουν πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους.