Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που επηρεάζονται πάρα πολύ από την γνώμη των άλλων. Δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις αν πρώτα δεν έχουν την υποστήριξη των φίλων ή της οικογένεια τους. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που αν και λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των άλλων, ενεργούν με βάση το ένστικτό τους, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας δεν νιώθουν και τόσο καλά με την απόφαση τους και αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η ανάγκη τους να λάβουν το “πράσινο φως” από τους άλλους για αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι ίδιοι, μπορεί να τους κάνει κακό, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Αν λοιπόν νιώθεις ότι επηρεάζεσαι αρκετά από τους άλλους ανθρώπους και θέλεις να βγεις από αυτό το “τρυπάκι” και να γίνεις κύριος του εαυτού σου, ίσως σε βοηθήσουν τα παρακάτω:

 

Ανέλυσε μόνος σου την κατάσταση

Αν όλη σου τη ζωή περιμένεις να πάρεις την έγκριση από κάποιον άλλον για να κάνεις κάτι, είναι αρκετά εξαντλητικό και σίγουρα σε κάνει να ασφυκτιάς. Έτσι, εάν υπάρχει κάποιος που σου δημιουργεί ανασφάλειες ή απορρίπτει τις επιλογές σου και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, θα πρέπει να κάτσεις και να δεις την γενική εικόνα των πραγμάτων και να την αναλύσεις διεξοδικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να αρχίσεις να εκτιμάς τον εαυτό σου και να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά.

 

Μην ζεις σε αυτόματο πιλότο

Συχνά λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας υπολογιστής. Κάνουμε διάφορα πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε εκ των προτέρων. Αν λοιπόν νιώθεις ότι λειτουργείς με αυτόν το τρόπο, να ξέρεις ότι θα συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που προσεγγίζει κάποιος άνθρωπος τον κόσμο, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που τον προσεγγίζεις εσύ. Θα πρέπει να καθίσεις και να αναλύσεις την συμπεριφορά σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι.Διέγραψε οποιοδήποτε άλλο άτομο από το μυαλό σου και εστίασε περισσότερο στο γιατί αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι, και γιατί αφήνεις κάποιον άλλον να σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Δεν σου λέμε να αλλάξεις τον τρόπο που επικοινωνείς με τους άλλους, αλλά να σκέφτεσαι πόσο συχνά μιλάς μαζί τους και τι τους λες.

 

Η μόνη γνώμη που μετράει είναι η δική σου

Στην ζωή δεν γίνεται να προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε όλους τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Δεν έχουμε την δύναμη να κάνουμε κάτι τέτοιο. Κάθε άτομο θα πρέπει να προσπαθεί να ευχαριστήσει τον εαυτό του, και εσύ φυσικά θα πρέπει να κάνεις το ίδιο και να αποφασίζεις με βάση αυτό που είναι καλύτερο για εσένα. Θα πρέπει να γίνεις λίγο εγωιστής, καθώς η ευτυχία, πολλές φορές, είναι από μόνη της μια εγωιστική πράξη.

Αυτό που σου λέμε στην ουσία είναι ότι αν θέλεις να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος, θα πρέπει να μην αφήνεις τις ελπίδες των άλλων να γίνουν εμπόδιο στα δικά σου όνειρα.

 

Κάνε πράγματα και ας τα μετανιώσεις

Αν φύγεις από αυτή την ζωή, σίγουρα θέλεις να λένε ότι έκανες κάποιους ανθρώπους ευτυχισμένους, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εάν εσύ έζησες μια ευτυχισμένη ζωή. Γενικά, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να κάνει πράγματα που τον κάνουν να νιώθει όμορφα και να μην αφήνει τους άλλους ανθρώπους να τους βάζουν “φρένα”. Εξάλλου, αν δεν κάνεις λάθος δεν θα μάθεις και σίγουρα δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από αυτό της μετάνοιας, ότι μπορούσες να κάνεις κάτι αλλά δεν το τόλμησες.

 

 

Δεν χρειάζεται να έχεις τους πάντες ευχαριστημένους

Θα πρέπει να καταλάβεις ότι σ’αυτή την ζωή κάποιους θα τους ευχαριστήσεις και κάποιους θα τους δυσαρεστήσεις. Τόσο απλά! Δεν χρειάζεται να έχεις καλές σχέσεις με όλους, γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι σταθερός στα πιστεύω σου και να μην σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για σένα.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΜόνος στο σπίτι Παραμονή Πρωτοχρονιάς; Οδηγός επιβίωσης!
Επόμενο άρθροΑποφθέγματα του Γιάλομ