Η απάντηση στην ερώτηση αν πρέπει να είμαστε αυστηροί απέναντι στα παιδιά μας είναι ότι «όχι δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί». Tα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και ισορροπημένα χρειάζονται σταθερότητα και όχι αυστηρότητα. Το παιδί μας σε κάθε του συμπεριφορά ή ενέργεια γνωρίζει ποια θα είναι η πιθανή δική μας αντίδραση, σε αυτό που σκέπτεται να κάνει ή σε αυτό που έκανε. Το παιδί μας καταγράφει τις αντιδράσεις μας. Έτσι αν το ρωτήσουμε, μπορεί εύκολα να προβλέψει, ποια θα είναι η πιθανή στάση μας στην συμπεριφορά του.
Αν είμαστε αυταρχικοί, κυριαρχικοί και ελεγκτικοί γονείς
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα αυστηρό αυταρχικό περιβάλλον μπορεί να υιοθετήσουν μια υποτακτική συμπεριφορά όπου θα κυριαρχείται από το φόβο της τιμωρίας η όποια θα το οδηγήσει σε εσωστρέφεια, οργή και κατάθλιψη. Ενώ πιο σπάνια μπορεί να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά πολύ αρνητική.
Αν η συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά μας είναι ανεκτική ή επιεικής
Το παιδί γνωρίζει τον τρόπο να μας τουμπάρει, να μας χειριστεί ώστε να μας καταφέρνει κάθε φορά να υποκύπτουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς δυσκολευόμαστε να του χαλάσουμε το χατίρι, του αφήνουμε μεγάλη ελευθερία και δεν το ελέγχουμε ουσιαστικά. Το παιδί γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το όριο της ανοχής μας και σπάνια το ξεπερνά. Συνήθως λειτουργεί μέσα στην ζώνη των ορίων της αντοχής μας. Η ζωή των γονέων είναι ένα μαρτύριο αλλά εκείνα περνούν καλά. Τα παιδιά αυτά είναι χειριστικά ή κακομαθημένα.
Αν η συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά μας είναι ανεκτική-αδιάφορη
Είμαστε λίγο αποστασιοποιημένοι με την έννοια ότι δεν δίνουμε συχνά σημασία στο τι ακριβώς κάνει και τι θέλει. Συνήθως δεν γνωρίζουμε ακριβώς που είναι. Αυτά τα παιδιά αν κάνουν κάτι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά γιατί κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Αν μάθουν κάποια αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους συνήθως εκπλήσσονται. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν, κατά τύχη, με την έννοια ότι όλα μπορεί να τους συμβούν και οι γονείς να είναι αυτοί που θα το μάθουν τελευταίοι.
Αν η συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά μας είναι δημοκρατική-ανταποδοτική
Με την έννοια ότι το παιδί μας από μικρό γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια και κανόνες. Αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν υπεύθυνα. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον, που επικρατούν κανόνες και συνέπεια, τείνουν να αναπτύξουν ικανότητες όπως:
• Εργατικότητα
• Υπευθυνότητα
• Αυτοέλεγχο
Με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στη ζωή τους
Το συχνότερο λάθος που κάνουν οι γονείς στην διαπαιδαγώγηση
Οι περισσότεροι γονείς ενώ προσπαθούν να υιοθετήσουν το δημοκρατικό μοντέλο με την έννοια ότι μιλούν και εξηγούν στα παιδιά τους. Συχνά όμως απογοητεύονται ότι με την συζήτηση δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, μερικές φορές ενώ είναι δημοκρατικοί καταλήγουν υπέρμετρα αυστηροί. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σταθερότητα, στον τρόπο αντιμετώπισης των πράξεων, επικρατεί η αντίδραση των παιδιών, διαμάχες και συγκρούσεις.
Η συμβουλή του Ειδικού:
Ο συνδυασμός συνέπειας σε αυτά που τους ζητάμε και σε αυτά που τους υποσχόμαστε, δίνοντας εμείς πρώτοι το παράδειγμα, την αγάπης μας και πειθαρχία, είναι το ζητούμενο μέσα στην οικογένεια. Η συνέπεια, είναι απαραίτητος και σημαντικός παράγοντας στο μεγάλωμα ενός παιδιού και όταν είναι σε λογικά πλαίσια προσφέρει ασφάλεια και αίσθηση σιγουριάς στο παιδί. Όταν υπάρχει ζεστασιά και ψυχραιμία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον όλα είναι εφικτά.
Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής