Ας ξεκινήσουμε από αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι ισχύει: τα πράγματα δεν είναι «κανονικά» αυτό τον καιρό.

Οι κανονικές μέρες είναι κάτι που οι περισσότεροι είχαμε ως δεδομένο πριν συμβούν όλα αυτά.

Η  Lindsey McKernan, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών της συμπεριφοράς εξηγεί στο huffpost ότι οι σταθερές στον κόσμο μας δημιουργούν έναν ρυθμό στις μέρες και τελικά χτίζουν την κανονικότητα γύρω μας.

Και αυτό τον καιρό, οι σταθερές διαταράσσονται.

Αυτή η επιπλέον γνωστική προσπάθεια συνεισφέρει στα αυξημένα επίπεδα στρες σε όλη την κοινωνία. Η εγκαθίδρυση, λοιπόν, μιας αίσθησης κανονικότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του γνωστικού φορτίου μέσα στη μέρα και να μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της καθημερινότητάς μας όσο αυτό είναι δυνατό.

Αλλά πώς ακριβώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Παρακάτω, οι ειδικοί προσφέρουν κάποιες από τις καλύτερες συμβουλές τους για τη δημιουργία μιας αίσθησης κανονικότητας, καθώς ζούμε δύσκολες μέρες.

5 μικροί τρόποι να χτίσουμε μια αίσθηση κανονικότητας στον καιρό της πανδημίας

1. Εγκαθιδρύουμε μια μικρή ρουτίνα για εμάς

Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου στρες, η ρουτίνα μας βοηθά. Γι’ αυτό, συνήθως απορρυθμιζόμαστε αν πάμε για ύπνο πιο αργά από το συνηθισμένο. Αυτή η χρονιά έχει συνεχώς τέτοιες αλλαγές. Οι ειδικοί λένε ότι το να αντιστεκόμαστε σε αυτούς τους περιορισμούς που τώρα είναι μέρος της ημέρας μας προσθέτει επιπλέον στρες. Αντιθέτως, χρειάζεται να αποδεχτούμε την τρέχουσα πραγματικότητα και να ανταποκριθούμε καταλλήλως.

Το πρώτο πράγμα για να εγκαθιδρύσουμε μια ρουτίνα αυτό τον καιρό είναι να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει αυτό και να αποδεχτούμε ότι η αίσθηση του κανονικά δεν είναι απαραιτήτως του πού θα θέλαμε να βρισκόμαστε τώρα. Η McKernan συστήνει να εστιάσουμε σε 4 βασικούς παράγοντες ώστε να προσαρμόσουμε τη ρουτίνα μας: το πώς κοιμόμαστε, πώς τρώμε, αν κινούμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε. Ποιος από αυτούς τους παράγοντες χρειάζεται λίγη επιπλέον προσοχή; Αρχίστε να χτίζετε τη ρουτίνα σας γύρω από αυτούς τους πυλώνες.

2. Συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που ανταμείβουν

Πριν την πανδημία, εστιάζαμε κυρίως στο πώς να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Και αν και αυτές οι δραστηριότητες ήταν διασκεδαστικές στην αρχή, αυτές οι πρακτικές δεν βοηθούν τόσο πολύ πια. Τώρα προσπαθούμε απλώς να νιώσουμε ψυχικά υγιείς κάθε μέρα που περνά χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας.

Αλλά υπάρχει κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε στις νέες σας δραστηριότητες ως έναν τρόπο να δημιουργήσετε μια νέα κανονικότητα. Όταν τις επιλέγετε, προσέξετε αυτές να έχουν μια αξία στη ζωή σας, μια αίσθηση ανταμοιβής και νοήματος. Μπορεί το κύριο παράδειγμα που συνήθως χρησιμοποιείται να είναι η άσκηση, η οποία έχει πράγματι μεγάλη επίδραση στη διάθεσή μας, αλλά η δραστηριότητα αυτή (προσαρμοσμένη στην κατάσταση) μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιθυμείτε.

3. Βρίσκουμε δημιουργικούς τρόπους να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας

Πολλές κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής μας έχουν δραστικά αλλάξει με στόχο να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε από τον ιό. Ο McLean Pollock, βοηθός καθηγητή ψυχίατρος στο Duke University της Βόρειας Καρολίνα σημείωσε ότι είναι δύσκολο να βρούμε πώς να κοινωνικοποιηθούμε και να νιώσουμε κοντά στους αγαπημένους μας χωρίς να κάνουμε όλα όσα συνηθίζαμε, όπως τις αγκαλιές, τα φιλιά και την επαφή από κοντά.

Ο Pollock είπε ότι η εύρεση τρόπων να συνδεθούμε με τους άλλους είναι πολύτιμη για την αναζήτηση μιας κανονικότητας. Θα είναι δύσκολο να νιώσουμε «φυσιολογικά» αν μία από τις πιο βασικές μας ανάγκες – η κοινωνική σύνδεση – μένει ανεκπλήρωτη.

Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να προγραμματίζουμε συναντήσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες. Οι ειδικοί τώρα συνιστούν να βρίσκουμε πιο μοναδικούς τρόπους να συνδεθούμε με τους άλλους. Για παράδειγμα, τα γράμματα είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο που έχει τη δική του αίγλη στον καιρό της πανδημίας (έστω και με τη μορφή mail). Σε αυτή την διαδικασία, έχει κανείς το χρόνο και την άνεση να περιγράψει με λέξεις όλα όσα νιώθει, καθώς και τις βαθύτερες σκέψεις του.

4. Διακοσμούμε το σπίτι μας για τις γιορτές

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο, μπορούμε να ελέγξουμε τον μικρόκοσμό μας, ειδικά το σπίτι μας. Διακοσμώντας το σπίτι μας για τις γιορτές με είτε έτοιμα προϊόντα είτε με χειροποίητα αντικείμενα, δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα στον χώρο που περνάμε τις περισσότερες ώρες.

5. Αν ακόμα δυσκολευόμαστε, απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό

Η ψυχική υγεία όλων πιέζεται όλο αυτό τον καιρό, δεν νιώθουμε ότι υπάρχει πια εκείνη η κανονικότητα που είχαμε σχεδιάσει και συνηθίσει. Είναι πιθανό οι παραπάνω τρόποι να έχουν δοκιμαστεί και πάλι να μη λειτουργούν. Αν νιώθετε πως τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η απόγνωση σας κατακλύζουν, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Και αν και η ατομική ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες και πιο προσιτές λύσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχετε την οικονομική άνεση αυτό τον καιρό να την ξεκινήσετε. Γι’ αυτό και υπάρχει γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης ειδικά για τις επιδράσεις της πανδημίας, η οποία είναι 24ωρη. Αν δεν νιώθετε λοιπόν πώς μπορείτε εύκολα να το διαχειριστείτε, αν παλεύετε με τις δυσκολίες της εποχής, καλέστε το 10306.

Προηγούμενο άρθροΑυτές οι 5 τροφές μας γερνούν
Επόμενο άρθροΕρευνα: 1 στους 5 ασθενείς κορονοϊού εμφανίζει ψυχική ασθένεια εντός 90 ημερών