Η υπογονιμότητα επηρεάζει και τα δύο φύλα και συνήθως διαγιγνώσκεται όταν το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει πάνω από έξι μήνες με ένα χρόνο χωρίς επιτυχία.

Γι΄αυτό και η επίσκεψη σε ειδικούς γονιμότητας είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια υπογονιμότητας.

Μετά από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, υπερήχων και άλλων διαγνωστικών υπηρεσιών που διατίθενται για τη διερεύνηση των λόγων της υπογονιμότητας, ο γιατρός θα συστήσει μία από τις πολλές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, IUI ή φαρμακευτική θεραπεία γονιμότητας).

ipogonimotita-kai-zevgari.jpg

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν συζητήσετε το θέμα της γονιμότητας με τον σύντροφό σας

Όταν και οι δύο σύντροφοι ανησυχούν για το ότι έχουν πρόβλημα με τη σύλληψη, είναι πιο εύκολο να αρχίσουν να μιλάνε για το τι θέλουν να κάνουν στη συνέχεια. Αλλά όταν ο ένας δεν ανησυχεί τόσο πολύ όσο ο άλλος για τη δημιουργία οικογένειας ή δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

«Πώς γίνεται να μην ανησυχείς όσο εγώ;»

Μην ξεκινήσετε μια συζήτηση για τα προβλήματα σύλληψης με επιθετική διάθεση –«Πώς γίνεται να μην ανησυχείς όσο εγώ;»-, και επίσης μην απευθύνετε στον σύντροφό σας κατηγορίες ή μη του ασκείτε πίεση. Οι προσωπικές δηλώσεις είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες από τις δηλώσεις που μεταφέρουν αυτό που αισθάνεστε. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να «κατηγορήσετε» κάποιον για θέματα υπογονιμότητας είτε άμεσα είτε λέγοντας ότι δεν νοιάζεται αρκετά.

Πάντα να εκτιμάτε και να αναγνωρίζετε τη συμβολή του συντρόφου σας ανεξάρτητα από το αν λέει αυτά που θέλετε να ακούσετε. Θυμηθείτε, ο στόχος του να ξεκινήσετε τη συζήτηση για τη γονιμότητα, είναι να δημιουργήσετε οικογένεια επειδή αγαπάτε ο ένας τον άλλον.

ipogonimotita-zeygariou.jpg
 

Το επόμενο βήμα

Η επίσκεψη σε γιατρό γονιμότητας είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού εσείς και ο σύντροφός σας συμφωνήσετε ότι είναι ώρα να αναλάβετε δράση. Οι άνδρες θα πρέπει αρχικά να κάνουν εξετάσεις χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων πριν οι γυναίκες αρχίσουν να υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων αίματος και υπερήχων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές, στρες, κάπνισμα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν βοηθήσει πολλούς άνδρες να αυξήσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, έτσι ώστε να είναι πιθανή η σύλληψη.

Με πληροφορίες από το vierafertility.com

Προηγούμενο άρθρο«Αντίστροφο SAD»: Όταν η άνοιξη μας μελαγχολεί
Επόμενο άρθροΕπιθανάτιες εμπειρίες: Επιστήμονας δίνει τη δικιά της εξήγηση στο φαινόμενο