Νομίζεις ότι είναι πιο εύκολο να χάσεις 4-5 κιλά απ’ ό,τι 20; Λάθος! Είναι πολύ πιο εύκολο το ίδιο άτομο να πάει από τα 100 κιλά στα 80, παρά από τα 65 στα 60. Η απάντηση βρίσκεται στη μαγική λέξη που ονομάζεται μεταβολισμός.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός;

“Μεταβολισμός είναι η ενέργεια που δαπανούμε καθημερινά και περιλαμβάνει:

1. Το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνουμε σε κατάσταση ηρεμίας σε ένα 24ωρο για τις βασικές μας σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η καρδιακή λειτουργία, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και άλλες διεργασίες συν 2. την ενέργεια που δαπανούμε για κάθε δραστηριότητα μέσα στην ημέρα, από τοαπλό περπάτημα στο σπίτι μέχρι τη φυσική δραστηριότητα” εξηγεί η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου.

Το βάρος και το ύψος είναι ανάλογα του βασικού μεταβολισμού, επομένως, όσο μειώνεται το βάρος τόσο χαμηλότερο μεταβολισμό έχουμε. Το φύλο, η ηλικία, κάποιες παθολογικές καταστάσεις επίσης επηρεάζουν το μεταβολισμό. Το ίδιο και η σύσταση σώματος: όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της μυϊκής μάζας, τόσο πιο υψηλός είναι ο μεταβολισμός. Συνεπώς, σε δύο άτομα με το ίδιο βάρος, ύψος, φύλο και ηλικία υψηλότερο μεταβολισμό θα έχει αυτό με την πιο πολλή μυϊκή μάζα.

Μεταβολισμός: συνήθειες που τον καταστρέφουν - Therapia

Πώς θα τον επιταχύνεις;

“Το “κλειδί” είναι στην άσκηση και την αύξηση των ημερήσιων καύσεων. Φαίνεται ότι 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα είναι εξαιρετικά ευεργετικά στην υγεία και την απώλεια βάρους” τονίζει η ειδικός.

 

    • Για να πετύχεις περισσότερη καύση λίπους, περπάτησε, κολύμπησε, κάνε ποδήλατο ή χόρεψε σε σταθερή ταχύτητα μέτριας έντασης για αρκετή ώρα, για παράδειγμα κάνε 30 λεπτά διάδρομο ή περπάτημα σε εξωτερικό χώρο με ταχύτητα 5-6 χλμ./ώρα. Αυτό που έχει πιο πολύ σημασία δεν είναι η ένταση της άσκησης, αλλά η διάρκεια.

 

H ενίσχυση της μυϊκής μάζας επιταχύνει σημαντικά το ρυθμό του μεταβολισμού. Κάνε ασκήσεις με αντιστάσεις ή με βάρη ακολουθώντας τις οδηγίες του γυμναστή σου.

 

Πηγη https://www.shape.gr/

Προηγούμενο άρθροΟι ξηροί καρποί που διώχνουν το άγχος
Επόμενο άρθρο Η ερώτηση που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στους singles τα Χριστούγενν