Πρέπει τα δίδυμα να κοιμούνται μαζί; - mitrikosthilasmos.com

Το κορίτσι, που ως έμβρυο μοιράζεται την ίδια μήτρα με ένα αρσενικό δίδυμο, μπορεί να επηρεαστεί στην μετέπειτα ζωή του.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που διεξήχθη στη Νορβηγία μεταξύ των ετών 1967 και 1978, που περιλαμβάνει περίπου 728.842 γεννήσεις συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 13.800 διδύμων.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, τα κορίτσια που μοιράζονται τη μήτρα της μητέρας τους με έναν δίδυμο αδελφό μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από το λύκειο ή το πανεπιστήμιο από τα θηλυκά δίδυμα που μοιράζονται την ίδια μήτρα με μια αδελφή.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από το ότι είναι 15.2 % λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν το λύκειο και 3.9% λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το κολέγιο, είναι επίσης 11.7 % λιγότερο πιθανό να παντρευτούν.

Ομοίως, η εισοδηματική τους δύναμη κατά μέσο όρο είναι μικρότερη (κατά 8,6%), ενώ τα ποσοστά γονιμότητάς τους είναι χαμηλότερα κατά 5,8% από τα κορίτσια που μοιράζονται την μήτρα με δίδυμη αδερφή.

Πώς εξηγείται αυτό;
Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Ειδικό Γονιμότητας, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, σχετικά με την πιθανή εξήγηση που μπορεί να συνδέεται με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, ο οποίος σχολίασε τα εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να μελετήσει επ’ ακριβώς τον τρόπο που τα αρσενικά δίδυμα μπορεί να επηρεάζουν τις δίδυμες αδελφές τους στην μετέπειτα ζωή τους. Η έκθεση στην εμβρυϊκή τεστοστερόνη από τον δίδυμο αδελφό μπορεί σαφώς να αποτελεί ένα πεδίο για μελλοντική έρευνα.  Η ενδομήτρια μεταφορά τεστοστερόνης μεταξύ διδύμων είναι πιθανό να επηρεάζει το θηλυκό έμβρυο που μοιράζεται την μήτρα με ένα δίδυμο αδερφό και να επηρεάζει δυνητικά την συμπεριφορά του και την κοινωνικοποίησή του. Η υπόθεση όμως ότι η παθητική έκθεση στην προγεννητική τεστοστερόνη μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη ενός κοριτσιού σε επίπεδο εκπαίδευσης και στην αγορά εργασίας ή να επηρεάζει ακόμα και την γονιμότητά του είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα όμως να τονίσω ότι ακόμα κι αν ισχύει αυτό, θεωρώ πολύ μεγαλύτερη την υποστήριξη που θα λάβουν τα κορίτσια από την οικογένειά τους και το εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη στη ζωή τους. Από την εμπειρία μου πάντως έχω δει ότι γονείς με δίδυμα αγόρι – κορίτσι υποστηρίζουν εξίσου και τα δύο παιδιά τους ανεξάρτητα από το φύλο, κι αυτά εξελίσσονται στο μέλλον με ισότιμες προοπτικές.

Σε κάθε περίπτωση επομένως, κι ανεξάρτητα αν τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας που έχουν δημοσιευθεί στο PNAS έχουν κάποια βάση, είναι σημαντικό να μην υποτιμάται η επιρροή της ανατροφής και υποστήριξης από το γονεϊκό και εκπαιδευτικό περιβάλλον στην εξέλιξη κάθε παιδιού».

Δρ. Θάνος Παράσχος
W: www.ivf-embryo.gr

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

Προηγούμενο άρθροOριακή διαταραχή προσωπικότητας: Το χαρακτηριστικό που αποτελεί πρώιμο σημάδι και πως να το αναγνωρίσετε
Επόμενο άρθροΠόσο ελεύθερα αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν μόνα τους και πότε τα επιβλέπουμε