Είναι γεγονός πως σύμφωνα με την επιστήμη της διατροφολογίας και της υγείας οι άντρες θα πρέπει ιδανικά να έχουν κιλά ίσα με το ύψος τους (π.χ 1.86cm και 86kg) και οι γυναίκες 10 κιλά κάτω από το ύψος τους (π.χ 1.77 cm και 67 kg) για να είναι υγιείς και να έχουν αυτό που λέμε φυσιολογικό-κανονικό βάρος έτσι ώστε να δείχνουν αλλά και να είναι όμορφοι μέσα και έξω.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «κοκαλιάρα-ης»;
Λιπόσαρκος – για να γίνουμε λίγο πιο επιστημονικοί – είναι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18,5 (για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε το σωματικό βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα).
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρουθ Λους, από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC), στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ οι κίνδυνοι που απειλούν τους λιπόσαρκους ανθρώπους βρίσκονται ακόμα σε αρχόμενα στάδια, αλλά ήδη οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως το υπερβολικά αδύνατο σώμα κοστίζει πολλές ζωές: 34.000 το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ (για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι, στην ίδια χώρα έχει υπολογιστεί πως η παχυσαρκία κοστίζει 112.000 ζωές τον χρόνο).
«Οι αδύνατοι άνθρωποι συχνά δεν αντιλαμβάνονται πως πολλά από τα προβλήματα υγείας τους οφείλονται στο βάρος τους», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» η διαιτολόγος Σιάν Πόρτερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας. «Έχουμε συνηθίσει να λέμε “το πάχος σκοτώνει” και έτσι όλοι μακαρίζουν τους πολύ αδύνατους για την τύχη τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είναι και τόσο τυχεροί».
Ας δούμε τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τους πιθανούς κινδύνους που απειλούν τους πολύ αδύνατους:
* Κατάγματα. Μελέτη με 3.683 εθελόντριες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», έδειξε πως όσες ήταν ή είναι υπερβολικά αδύνατες όλη τους τη ζωή, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου μετά την εμμηνόπαυση.
* Καρδιοπάθεια λόγω αρθρίτιδας. Οι λιποβαρείς άνθρωποι με αρθρίτιδα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα ειδικών από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα παρακολουθώντας επί 42 χρόνια το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών τους.
* Ναυτία και αποβολή. Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη έχουν 72% περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι οι έγκυοι με φυσιολογικό σωματικό βάρος, να χάσουν το μωρό τους κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, σύμφωνα με μελέτη 603 εγκύων την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Μια άλλη μελέτη, σε 943.000 γυναίκες από τη Σουηδία, έδειξε πως οι λιπόσαρκες έγκυοι έχουν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τόσο σοβαρή πρωινή ναυτία και εμέτους, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία.
* Κατάθλιψη. Οι λιπόσαρκοι-λιπόσαρκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σουηδούς.
* Πνευμονοπάθεια. Οι αδύνατες, ηλικιωμένες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια σειρά χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων, όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία και το άσθμα, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Gender Medicine».
*Υπογονιμότητα. Τα λίγα κιλά μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών, ελαττώνοντας την σύλληψη στη γυναίκα αλλά και τον αριθμό των υγιών σπερματοζωαρίων στους άνδρες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν.