Η υπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να μειώνει το αίσθημα ευτυχίας και την ικανοποίηση από τη ζωή. Το σίγουρο είναι ότι ο βαθμός χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα κίνητρα των χρηστών προδικάζει τις θετικές ή τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειές τους. Η λάθος χρήση τους μάλιστα αντί να αυξάνει την ευεξία, μπορεί να την υπονομεύει. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιεί κάποιος τα κοινωνικά δίκτυα για να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε κινδυνεύει να πάθει κατάθλιψη.
Τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες τα αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν όμως, χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια- τότε η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Και το χειρότερο είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να προκληθούν με…ψέματα. Όπως έχουν δείξει έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό από τους χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης επινοούν πολλά από όσα αναρτούν στο Facebook και στο Twitter. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι η αληθινή τους ζωή είναι πολύ βαρετή και παραδέχονται ότι υπερβάλλουν και γράφουν ψέματα για να φαίνονται πιο ενδιαφέροντες και να προσελκύουν «φίλους» και «ακολούθους». Κλασικά παραδείγματα ανειλικρίνειας είναι να ισχυρίζονται ότι ακόμα δουλεύουν σκληρά πάνω σε ένα «σημαντικό project» τη στιγμή που βρίσκονται καθ’ οδόν για το σπίτι τους, να παριστάνουν ότι επισκέπτονται γκαλερί ή μουσεία που δεν ξέρουν καν που βρίσκονται, να αναρτούν φωτογραφίες από ακριβά εστιατόρια στα οποία όμως δεν έχουν πάει ποτέ ή και ακόμα να αναρτούν φωτογραφίες ακριβών αυτοκινήτων που τα εμφανίζουν ως δικά τους.
Είναι σημαντικό για τους χρήστες να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν τα χρησιμοποιούν.

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Προηγούμενο άρθροEλπίδα: Πώς τη χάνουμε και πώς θα την ξαναβρούμε
Επόμενο άρθροΠώς να επιβιώσετε στις γιορτές αν είστε μόνοι