Έχετε σίγουρα ακούσει πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος στην καθημερινή μας επικοινωνία. Από το πώς στεκόμαστε, μέχρι τις μικρότερες κινήσεις μας, ό,τι κάνουμε στέλνει ένα μήνυμα. Και, επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, πολλές φορές κάνουμε λάθη. Ποια είναι αυτά, και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε;
Οπτική επαφή
Είναι σημαντικό να κοιτάμε τον συνομιλητή μας στα μάτια. Αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι πολύ πιθανό να δείχνουμε ότι κρύβουμε κάτι, ή ότι δεν μπορεί να μας εμπιστευτεί. Διατηρείτε την οπτική επαφή, ώστε να χτίσετε πιο εύκολα εμπιστοσύνη με τον συνομιλητή σας.
Σταυρώνουμε τα χέρια
Αυτό μας κάνει να φαινόμαστε αμυντικοί, κλειστοί στον συνομιλητή μας. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να δείχνει ότι δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που ακούμε. Ανοίξτε τα χέρια, για να δείχνετε πιο φιλικοί.
Τι γίνεται με τα ρούχα;
Αν είμαστε ντυμένοι εντελώς πρόχειρα, ειδικά σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, δίνουμε την εντύπωση ότι αδιαφορούμε. Επίσης, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστέψουν ότι ο τρόπος που ντυνόμαστε είναι ενδεικτικός του πώς χειριζόμαστε την επαγγελματική μας ζωή. Λίγη περισσότερη φροντίδα στην ενδυμασία μας μπορεί να… κλείσει πολλά στόματα.
Κοιτάμε το κινητό
Αυτό είναι εξωφρενικά αγενές, και είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να δείξουμε σε κάποιον ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό που μας λέει. Όταν μιλάτε με κάποιον, το κινητό σας πρέπει να μένει στην τσέπη σας.
Προσοχή στα μάτια
Ξέρετε εκείνη την κλασική ματιά περιφρόνησης, που στα αγγλικά ονομάζεται eye-rolling; Και είναι κυριολεκτικά αυτό, όταν ακούμε κάτι που μας κάνει τόσο κακή εντύπωση, που το βλέμμα μας μπορεί να πει αυτά που η διαγωγή μας δεν μας επιτρέπει. Ναι, όσο απαίσιος κι αν είναι ο συνομιλητής σας, καλύτερα να μην το κάνετε αυτό μπροστά του. Εκτός κι αν αυτά που σας λέει είναι πραγματικά λάθος και άσχημα.
Κοιτάμε το ρολόι
Είτε στο χέρι μας, είτε στο κινητό, είτε στον τοίχο—είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον συνομιλητή μας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την ώρα που αυτή η κουβέντα θα έχει τελειώσει, και εμείς θα είμαστε όσο πιο μακριά του γίνεται… για να κάνουμε, λογικά, το eye-rolling που κρατάμε τόση ώρα μέσα μας.

 

 

Διάκος Θοδωρής

Προηγούμενο άρθροΝιώστε νεότεροι, ζήστε περισσότερο
Επόμενο άρθροΈνα anti-stress μάθημα χαλάρωσης