Ο εθισμός σε ορισμένα φαγητά, μπορεί να γίνει σχεδόν ίδιος με το εθισμό στα ναρκωτικά.

Περίπου το 20% των ανθρώπων έχει εθιστεί σε κάποιο είδος τροφίμου ή παρουσιάζει συμπεριφορά έλλειψης αυτοελέγχου όσον αφορά το φαγητό.

Το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 2015, απέδειξε τον βαθμό της εθιστικότητας κάποιων τροφίμων συγκριτικά με άλλα, καθώς και την συχνότητα του φαινομένου.

Η μελέτη έγινε σε 518 ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι συμμετέχοντες παρέλαβαν μια λίστα με 35 τρόφιμα, επεξεργασμένα και μη. Υστερα, δήλωσαν πόσο πιθανό είναι να αποκτήσουν εθισμό σε καθένα από αυτά τα φαγητά, βαθμολογώντας τα από το 1 (καθόλου εθιστικά) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστικά).

Επίσης, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της Κλίμακα Διατροφικού Εθισμού του Yale, το οποίο αποτελεί το συνηθέστερο «εργαλείο» διάγνωσης του προβλήματος.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με εθισμό στο φαγητό, γενικότερα.

Το 92% των συμμετεχόντων παρουσίασε εξάρτηση από συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι άνθρωποι αυτοί, είχαν την επιθυμία να σταματήσουν να τα καταναλώνουν αλλά δεν μπορούσαν.

Δημιουργήθηκε, επίσης, μια λίστα με τα 18 πιο εθιστικά φαγητά (από το περισσότερο έως το λιγότερο εθιστικό). Τα περισσότερα, είναι επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών.

Είναι τα εξής:

  1. Πίτσα 
  2. Σοκολάτα
  3. Πατατάκια 
  4. Μπισκότα
  5. Παγωτό
  6. Τηγανιτές πατάτες
  7. Τσίζμπεργκερ
  8. Σόδα (όχι διαίτης)
  9. Κέικ
  10. Τυρί (όλων των ειδών)
  11. Μπέικον
  12. Τηγανιτό κοτόπουλο
  13. Λευκό ψωμί
  14. Ποπ κόρν με βούτυρο 
  15. Δημητριακά πρωινού
  16. Ζελεδάκια και ζαχαρωτά
  17. Μπριζόλα
  18. Μάφιν

EAT THIS, NOT THAT!
Παγωτό

Επίσης, οι ερευνητές έφτιαξαν μια λίστα με τα 15 λιγότερο εθιστικά τρόφιμα (από το λιγότερο έως το περισσότερο εθιστικό). Πρόκειται για μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι τα εξής:

  1. Αγγούρια
  2. Καρότα
  3. Φασολάκια
  4. Μήλα
  5. Καστανό ρύζι
  6. Μπρόκολο
  7. Μπανάνες
  8. Σολωμός
  9. Καλαμπόκι
  10. Φράουλες
  11. Γκρανιόλα
  12. Κράκερ διαίτης
  13. Στήθος κοτόπουλου
  14. Αυγά
  15. Ξηροί καρποί

Γιατί είναι εθιστικό το ανθυγιεινό φαγητό;

Υπάρχουν βιοχημικοί παράγοντες που προκαλούν την εξάρτηση.

Οταν τρώμε, εκκρίνεται στον εγκέφαλο ντοπαμίνη και άλλες χημικές ουσίες, υπεύθυνες για το αίσθημα της χαράς.

Αυτό λειτουργεί ως μια «επιβράβευση» από τον οργανισμό, που πήρε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν πολλή ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, είναι πιο νόστιμα και η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από την έκκριση πολύ περισσότερων χημικών ουσιών της ευτυχίας, σε σχέση με την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφίμων.

Αρα, η «επιβράβευση» είναι μεγαλύτερη. Ετσι, το μυαλό αναζητά και άλλα τέτοια θετικά συναισθήματα, που μπορεί εύκολα να τα βρει στο φαγητό.

EAT THIS, NOT THAT!
Μήλο εναντίον ντόνατ

Για αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν «διέξοδο» στο φαγητό, όταν αισθάνονται λυπημένοι.

Η καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τον εθισμό, είναι να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα (χωρίς ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά), πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Βοηθούν στην έκκριση των παραπάνω χημικών ουσιών, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν την ανάγκη της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης.

 

Προηγούμενο άρθροΗ μοναξιά της εικόνας
Επόμενο άρθροΣε όλες τις σχέσεις υπάρχουν προβλήματα…