O γάμος ή μία σχέση στην οποία θέλεις να επενδύσεις και να έχει διάρκεια δεν είναι εύκολο πράγμα είτε αυτή ξεκινά τώρα είτε έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Κανένα ζευγάρι δεν ξεκινά μια «επίσημη» σχέση με την ελπίδα ότι αυτή θα τελειώσει σύντομα, σωστά; Κάθε ζευγάρι, όμως, έχει τα δικά του θέματα να αντιμετωπίσει και είναι ο τρόπος που θα επιλέξει να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά ο οποίος θα δείξει αν η σχέση θα έχει ή όχι επιτυχία.

Τι μπορεί να κάνουν, ωστόσο, τα ζευγάρια που παραμένουν παντρεμένα ή σε σχέση για πολύ καιρό, ιδανικά για πάντα;

Διαφωνούν

«Οι διαφωνίες – όχι καθημερινές και πάρα πολύ έντονες- δεν είναι απαραίτητα σημάδι διάλυσης μιας σχέσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως το να υπάρχουν εντάσεις στη σχέση είναι θετικό. Αν έχετε θετικό αντίκτυπο από αυτές και η διάδραση μεταξύ σας είναι ευεργετική, είστε καλά», υποστηρίζει η ψυχολόγος και διευθύντρια του κέντρου συμπεριφορικής υγείας του Οχάιο, Kristen Carpenter.

«Τα ζευγάρια πρέπει να είναι ικανά να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους», τονίζει η ψυχολόγος. «Τη στιγμή που κάποιος σκέφτεται “Θα έπρεπε να ξέρει τι χρειάζομαι”, έχει θέσει τον εαυτό του μπροστά στην απογοήτευση και την αποτυχία. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του άλλου».

Ακούνε

«Όπως ακριβώς θέλετε οι ανάγκες σας να εισακούονται το ίδιο ζητά και το ταίρι σας. Πρέπει να ακούτε και τον άλλον άνθρωπο», λέει η σύμβουλος γάμων Carin Goldstein. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμποδίζει την επίλυση των διαφωνιών στα ζευγάρια είναι το ότι τα μέλη του δεν θέλουν να ακούσουν το ένα το άλλο. Δεν ακούν και δεν θέλουν να καταλάβουν», εξηγεί. «Οπότε μπορείτε να πείτε στον σύντροφό σας “Αυτό που σε ακούω να μου λες είναι ότι όταν κάνω αυτό, νιώθεις (για παράδειγμα) προσβολή ή υποτίμηση”. Με αυτό τον τρόπο μετριάζεται την έντονη ατμόσφαιρα και δεν κάνετε αντεπίθεση, αλλά ψάχνετε τη λύση στο πρόβλημα και δείχνετε πως ακούτε ουσιαστικά τον συνομιλητή σας».

Δεν κρατούν κακία

«Αν σε ένα ζευγάρι και οι δύο μουτρώνουν και κρατούν κακία διαρκώς, δεν ξέρω κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια για καιρό», σημειώνει η Goldstein. «Οι επιτυχημένες σχέσεις χρησιμοποιούν θετικό λεξιλόγιο και θετική συμπεριφορά. Τα ζευγάρια που δυσκολεύονται πολύ εστιάζουν στα αρνητικά και την κριτική διαρκώς και αυτό ξεκινά από πολύ βαθιά μέσα τους, καθώς τα άτομα αυτά δεν νιώθουν ότι τα εκτιμούν ότι τα ακούν. Ο αρνητισμός δεν είναι σωστός σύμβουλος, όπως και ο εγωισμός ή η κριτική. Στα ζευγάρια που έρχονται για βοήθεια σε εμένα ζητώ να ξεκινήσουν τη συζήτηση εκφράζοντάς μου τι εκτιμούν στον σύντροφό τους. Επίσης, προσπαθούμε να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο και να μην μπαίνουμε αμέσως σε θέση άμυνας. Τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητο πως εκφράζονται για να μας μειώσουν ή για να απαντήσουμε αμέσως. Ορισμένες φορές κάποιος θέλει απλώς να μιλήσει χωρίς καμία διακοπή».

Συμβιβάζονται

«Τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί προσαρμόζονται πολύ και πολλές φορέςΠροσωπικά, συναντώ ζευγάρια τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν καθόλου και αυτό δεν είναι πολύ θετικό σημάδι», υποστηρίζει η Goldstein. «Μάλιστα, ορισμένες φορές δεν τους επιτρέπω να ξαναέρθουν. Αν είσαι σε μία σχέση και δεν είσαι διατεθιμένη/ος να ακούσεις τον/τη σύντροφό σου, να αλλάξεις και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, τότε σταμάτα να βρίσκεσαι στη σχέση. Καμία κατάσταση δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο και κανένας άνθρωπος δεν είναι πάντα σωστός ή λάθος. Υπάρχει πάντα η μέση λύση και τα ζευγάρια που θέλουν να είναι μαζί για καιρό προσπαθούν και τη βρίσκουν».

Εκτιμούν τον χρόνο που περνούν μαζί (και χώρια)

«Οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. Αυτό σημαίνει να προστατεύουμε και να εκτιμούμε τον κοινό μας χρόνο, αλλά και εκείνον που παιρνάμε χώρια», λέει η Carpenter. «Αυτό για μερικά ζευγάρια σημαίνει ότι όταν βρίσκεται ο καθένας στις υποχρεώσεις του θα μιλούν κάθε λίγη ώρα με μηνύματα ή πως θα επικοινωνούν μια  και καλή μετά το τέλος της δουλειάς τους. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα περάσουν χρόνο μαζί το σαββατοκύριακο σε μια εκδρομή ή θα δουν ταινία μαζί το βράδυ. Για κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Σίγουρα οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς απομακρύνουν, αλλά το να δίνετε αξία στον χρόνο που περνάτε με το ταίρι σας είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο σημαντικό είναι να έχετε και χρόνο για τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να αποφορτίζεστε και να σκέφτεστε πιο καθαρά. Βρείτε την ισορροπία που θα λειτουργήσει καλύτερα για τη δική σας σχέση».

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα έρευνα: τι είναι η μνήμη του φόβου και γιατί δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Οι μισοί ασθενείς με long covid έχουν διαταραχή ύπνου και κόπωση για αρκετό καιρό