Ο κόσμος των ονείρων κρύβει μέσα του κάτι μαγικό. Εικόνες, σκέψεις και στιγμές από τη ζωή μας μπλέκονται και δημιουργούν μία μοναδική ιστορία. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα όταν ονειρευόμαστε;

Όνειρα βλέπουμε όλοι

Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών). Αν πάλι νομίζετε ότι δεν ονειρεύεστε, απλώς έχετε ξεχάσει τα όνειρα που είδατε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το 90% των ονείρων σας ξεχνιέται μόλις ξυπνήσετε

Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% δεν το θυμάστε καν.

Δεν βλέπουμε όλοι ασπρόμαυρα όνειρα

Μόνο ένα 12% των ανθρώπων βλέπει αποκλειστικά ασπρόμαυρα όνειρα. Το υπόλοιπο 88% ονειρεύεται σε όλες τις… αποχρώσεις. Μελέτες που έγιναν από το 1915 μέχρι το 1950 αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ονείρων ήταν σε μαύρο και άσπρο, αλλά αυτά τα αποτελέσματα άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 1960. Σήμερα μόνο το 4,4% των ατόμων κάτω των 25 ετών βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα.

Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε

Το μυαλό μας δεν έχει την ικανότητα να εφεύρει πρόσωπα. Έτσι στα όνειρά μας βλέπουμε πραγματικά πρόσωπα και όχι φανταστικά. Κι αν κάποια από αυτά που βλέπετε στον ύπνο σας δεν σας θυμίζουν κάτι, η εξήγηση είναι απλή: Όλοι έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη τη ζωή μας αλλά δεν τα θυμόμαστε. Έτσι έχουμε μια ατελείωτη προσφορά χαρακτήρων για τον εγκέφαλό μας, για να τους αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια των όνείρων μας.

Συναισθήματα

Το πιο συνηθισμένο συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος όταν ονειρεύεται είναι το άγχος, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο συχνά από τα θετικά..

Μπορούμε να έχουμε 4 έως 7 όνειρα μέσα σε μια νύχτα

Κατά μέσο όρο ονειρευόμαστε μία ή δύο ώρες κάθε βράδυ.

Η έννοια της “ενσωμάτωσης”

Το μυαλό μας ερμηνεύει διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται οι αισθήσεις μας όταν είμαστε κοιμισμένοι και συχνά αυτά αποτελούν ένα μέρος των ονείρων μας. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές στον ύπνο μας ακούμε έναν ήχο από την πραγματικότητα, ο οποίος ενσωματώνεται με κάποιον τρόπο και νομίζουμε ότι είναι στο όνειρό μας.

Προηγούμενο άρθροΑπό τι εξαρτάται η ανθρώπινη ευφυΐα;
Επόμενο άρθροΕπαγγελματική εξουθένωση: Σιωπηλό σήμα κινδύνου