Τι είναι οι Ομάδες και η Ομαδική Ψυχοθεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία (group therapy) είναι μία δημοφιλής ψυχοθεραπευτική μέθοδος, που όπως και η ατομική, στοχεύει στην αυτοβελτίωση, την ανάπτυξη εργαλείων και δεξιοτήτων για την διαχείριση καθημερινών προκλήσεων και προσκλήσεων. Έχει τα ίδια οφέλη με την ατομική ψυχοθεραπεία, με την σημαντική διαφορά ότι εδώ ο ενδιαφερόμενος συναντιέται πλέον με μία ομάδα ανθρώπων με παρόμοιους προβληματισμούς και αναζητήσεις, ενώ στην ατομική ψυχοθεραπεία συναντιέται μόνο με τον θεραπευτή, έχοντας την αποκλειστικότητα. Βασικό στοιχείο λοιπόν της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, η ανοιχτή συζήτηση σε πλαίσιο εχεμύθειας, η ανταλλαγή απόψεων, η διήγηση προσωπικών βιωμάτων και ομαδική προσπάθεια για εύρεση απαντήσεων, εναλλακτικών εργαλείων και λύσεων στα θέματα που προβληματίζουν την ομάδα.

 

Διαδικασία

Στην ομαδική ψυχοθεραπεία συνήθως:

    • Υπάρχει μία κοινή θεματική/προβληματική ή κοινός στόχος
    • H σύνθεση της ομάδας γίνεται από τον ψυχολόγο έχοντας κατά νου σε ποιον μπορεί να ταιριάξει αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο, ποιος μπορεί να πάρει αλλά και να προσφέρει στην ομάδα χρήσιμα κομμάτια.
    • Η δήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη σε μία ομάδα γίνεται και από τους ίδιους τους πελάτες στον ψυχολόγο
    • Ο ψυχολόγος λειτουργεί ως συντονιστής της ομάδας
    • Συνήθως οι συναντήσεις γίνονται ανα 15 μέρες ή μία φορά τον μήνα ανάλογα με την ομάδα
    • Οι συναντήσεις είναι σε συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία, με συγκεκριμένη διάρκεια.

 

Οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο υποστήριξης!

Ο θεμελιώδης στόχος της ομαδικής θεραπείας, είναι να ξεκινήσει η αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής. Μέσω της κατανόησης, η οποία επιτυγχάνεται με την κοινή χρήση εμπειριών. Το να μιλάμε και να ακούμε τους άλλους μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μας βοηθά να δώσουμε στα προβλήματα μας, αλλαγή προοπτικής. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην ψυχική υγεία, αλλά λίγοι μιλάμε ανοιχτά για αυτές. Αδυνατούμε να μοιραστούμε τις αδυναμίες μας, με τους άλλους ανθρώπους.

Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε μόνοι και ότι σαν να σηκώνουμε, το βάρος όλου του κόσμου. Όμως μέσα σε μια ομάδα βλέπουμε κι άλλους να αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Μπορεί να είναι μια ανακούφιση να ακούσουμε άλλους να συζητούν τι περνούν και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα ατόμων με κοινή προοπτική, μπορεί να μας ενθαρρύνει να σχετιζόμαστε με τους άλλους με πιο υγιείς τρόπους. Τελικά μας βοηθάει να μεγαλώσουμε προσωπικά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τις προκλήσεις της ζωής μας.

 

Η ποικιλομορφία είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος της ομαδικής θεραπείας.

Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες και περιβάλλοντα και κοιτάζουμε καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Βλέποντας πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και κάνουν θετικές αλλαγές, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ολόκληρη σειρά στρατηγικών για την αντιμετώπιση των δικών μας ανησυχιών.

 

 Στόχοι της ομαδικής ψυχοθεραπείας
  • Να εντοπίσουμε τη δυσλειτουργική συμπεριφορά, που μας εμποδίζει να σχετιστούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους
  • Να μειώσει τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αποξένωσης
  • Να πάρουμε θετική ανατροφοδότηση, που θα μας κάνει να έχουμε
  • Να μας παρέχει ένα ασφαλές δοχείο, ώστε να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε τέλειοι και να εκφράσουμε τον αυθεντικό μας εαυτό
  • Να μας βοηθήσει να μπορούμε να εκφραστούμε
  • Να βρούμε λύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο υποστήριξης
  • Να κατανοήσουμε τις επιθυμίες μας η και να επιτύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους
  • Να μάθουμε τεχνικές χαλάρωσης για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις καθημερινές πιέσεις.

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΤα σημάδια που δείχνουν ότι φοβάστε τις αλλαγές, σύμφωνα με μια ψυχοθεραπεύτρια
Επόμενο άρθροΓιατί κάποιοι άντρες γίνονται φίλοι με τις πρώην τους;