To άγχος και η διαρκής ανησυχία για τα οικονομικά είναι ένας φαύλος κύκλος , καθώς σε εγκλωβίζει και σε οδηγεί σε μια παθητική στάση. . Ορισμένοι επικεντρώνονται τόσο σε αυτό , που σπαταλούν όλη την ψυχική ενέργεια τους είτε ασχολούμενοι με ό,τι θα έπρεπε να κάνουν ή να έχουν επιτύχει στο παρελθόν είτε εστιάζονται σε προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν στο μέλλον.. Άλλοι είναι τόσο αγχωμένοι με τα χρήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικά ότι τους απασχολεί, έτσι ώστε να αρνούνται να κοιτάξουν τις εκκρεμότητες, αφήνουν φακέλους χωρίς να τους ανοίγουν και επιδεινώνουν την οικονομική τους κατάσταση μέσα από πρόστιμα και τόκους υπερημερίας.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η ακριβής καταγραφή της πραγματικότητας. Ένα ζευγάρι δήλωσε ότι βρίσκονταν σε απελπιστική θέση με τη σύζυγο να φθάνει στο τέλος της σύμβασης εργασίας της και ανησυχούσαν για το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν τη ζωή τους. Εξετάζοντας με ψυχραιμία τις δαπάνες τους σε σχέση με το εισόδημά τους και χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά σενάρια για το μέλλον , ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά .
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα, δεν είναι μια απάντηση σε μια πραγματικότητα, και πολλές φορές πυροδοτείται ή μεγεθύνεται από το σοκ που προκαλούν κάποιες αλλαγές μη αναμενόμενες στη ζωή μας. Αλλά ακόμα και όταν οι οικονομικές δυσκολίες κάποιου είναι τόσο πραγματικές όσο φοβάται, είναι σημαντικό να αποδεχθεί αυτή τη κατάσταση και να εργαστεί προς την κατεύθυνση να βρει στόχους στη ζωή του, που θα τον κινητοποιήσουν παρά να κάνει ατελείωτους κύκλους γύρω από θέματα που απλά του δημιουργούν άγχος και λύπη. Αυτό είναι μια απλή αρχή ,που όμως θα φανεί στη πορεία πώς οι μικρές αλλαγές έχουν σύνθετη δράση και κάνουν μεγάλη διαφορά την πάροδο του χρόνου.
Πέντε βήματα ως διέξοδος από το άγχος:
1) Ελέγξτε την πραγματικότητα
Βάλτε την οικονομική σας κατάσταση σε πραγματικούς αριθμούς, . Μπορεί να χρειαστείτε εξωτερική βοήθεια για να το κάνετε αυτό, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το δάσος από τα δέντρα όταν αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένος. Έτσι καλό είναι , κανείς να ζητήσει βοήθεια, είτε από φίλους που έχουν οικονομικές γνώσεις ή από την οικογένειά τους, ή από έναν επαγγελματία οικονομικό σύμβουλο .
2)εστιάζετε στο τι πραγματικά θέλετε
Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτά που έχετε πραγματικά ανάγκη ή θέλετε , δεχόμενος ότι αυτά που δεν έχουν ουσιαστική σημασία για σας ή για την οικογένειά σας, μπορούν να περικοπούν.
3) θετική σκέψη
Εστίαση σε ό,τι είναι καλό και θετικό, και προσπαθήστε να αποφύγετε σκέψεις που απλά δημιουργούν λύπη και στενοχώρια, χωρίς να οδηγούν κάπου. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν έχετε αντιληφθεί είχατε πάρει λάθος δρόμο στο παρελθόν.
4) Δέσμευση για δράση
Βρείτε ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να κινηθείτε προς την κατεύθυνση των στόχων σας; Κάντε μικρά βήματα, γνωρίζοντας ότι μικρές κινήσεις, θα οδηγήσουν σιγά σιγά σε μεγάλες αλλαγές.
5) Αναγνωρίστε και ανταμείψτε
Εκτιμήστε αυτό που έχετε κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σας , καθώς σε αυτή τη φάση κανείς εστιάζεται μόνο σε αρνητικά πράγματα. Προφανώς θα υπάρχουν και καλά πράγματα που έχετε κάνει ή έχουν συμβεί στη ζωή σας, αποφύγετε τον πειρασμό να μηδενίζετε ότι έχετε κάνει.
Και ένα μικρό ποσό της θετικής σκέψης μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή μας. Δεν είναι το μέλλον ένα μεγάλο πράγμα ?! Είναι ένας κενός καμβάς και μπορούμε να το κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε. Οι άνθρωποι ξεχνούν πόσο έλεγχο έχουν στην πραγματικότητα, ακόμη και σε σκοτεινούς καιρούς. Και τα αρνητικά σημεία πάντα φαίνεται να φωνάζουν σε μας πιο δυνατά από τα θετικά σημεία, ακόμα και αν έχουμε λιγότερα από αυτά.
Νόρα Μαυροειδή